Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Historické zlato. Čeští florbalisté zvítězili na juniorském mistrovství v Kanadě

Sport

  8:06
Halifax (Kanada) - Čeští florbalisté porazili ve finále juniorského mistrovství světa v kanadském Halifaxu Švédsko 8:2 a získali historicky první titul. Tým kouče Jiřího Jakoubka tak překonal výsledek z roku 2007, kdy dosáhla česká devatenáctka ve švýcarském Kirchbergu na stříbro.

Čeští florbalisté se radují ze zisku titulu světových šampionů na juniorském mistrovství světa. Ve finálovém utkání porazili Švédsko 8:2. Pro český florbal se jedná o vůbec první zlato v historii. foto: ČTK

Po bezbrankové úvodní třetině otevřel skóre ve 25. minutě Jonáš Kreysa, v polovině druhého dějství ho následoval ve vlastním oslabení Josef Juha a za 29 vteřin po individuální akci zvýšil Filip Langer už na 3:0.

Po 93 sekundách závěrečné části sice překonal Martina Haleše Filip Eriksson, ale ve 45. minutě vrátil Jakoubkovu výběru tříbrankový náskok Daniel Eremiáš.

Za 130 sekund vykřesal ještě Seveřanům naději na šestý titul v historii Victor Wettergren, ale v 53. minutě pojistil náskok Matyáš Šindler. Při power play do prázdné branky ještě přidali góly Patrik Šebek, Juha a Langer.

Na jubilejním desátém šampionátu vybojovali čeští mladíci medaile potřetí za sebou a celkově popáté. Dosáhli na bronz v roce 2003 doma v Praze, po stříbru z Kirchbergu pak slavili bronz také před čtyřmi roky v Helsingborgu a předloni ve Växjö.

Pro český florbal se jedná o vůbec první zlato v historii. Ze všech kategorií včetně ženských byli vedle juniorů dosud ve finále jen muži, kteří v roce 2004 získali v Curychu stříbro.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.