Obsáhlá publikace o Hotelu Praha. Když padal k zemi, jeho spoluautor musel odejít, aby tu zkázu neviděl!

Obsáhlá publikace o Hotelu Praha. Když padal k zemi, jeho spoluautor musel odejít, aby tu zkázu neviděl!

Tisk

HotelPraha perexHotel Praha - oběť moci. Křest výpravné publikace sochaře Pavla Karouse, historika umění Ladislava Zikmunda-Lendera, publicisty Martina Kohouta a historičky umění Mileny Bartlové věnované unikátní stavbě, která byla v roce 2014 - přes protesty odborné i laické veřejnosti - zbourána, se v pátek 3. května uskutečnil v pražském Centru architektury a městského plánování.


Rapper a výtvarník Vladimír 518, který je autorem pop-artové obálky, v úvodní řeči uvedl, že kniha vznikla proto, aby "po té krásné stavbě aspoň něco zůstalo". Sochař a ochránce umění ve veřejném prostoru Pavel Karous, který je editorem knihy, uvedl, že se jednalo o unikátní stavbu s výhledem na Pražský hrad, která citlivě splynula se svahem, jednalo se o architekturu, do které byla zakomponována i zeleň. Myšleno bylo na každý detail, klik, přes nádherné lustry až po výtvarné umění v prostoru. Designově vypilované byly i skleničky s nápisem Hotel Praha.

HP2

Karous připomněl, že o záměru postavit hotel bylo rozhodnuto už v roce 1969, i to, že od roku 1981 do roku 1989 sloužil výhradně komunistickým funkcionářům a jejich hostům z různých zemí, široké veřejnosti byl nepřístupný. V jeho jedné části podle slov Karouse sídlila i Státní bezpečnost a hotel byl odposloucháván. Veřejnosti se otevřel v 90. letech. Karous vzpomínal, jak si v něm dával kafe za 45 korun a díval se na všechnu krásu kolem.

HP4

Nemilosrdné zbourání všeho
Jednalo se o pětihvězdičkový hotel, který byl v majetku hlavního města a spravovala ho Praha 6. V roce 2002 byl za 501 milionů prodán finanční společnosti Falkon Capital, která ho koncem roku 2012 prodala za jednu miliardu kyperské společnosti Maraflex. V červnu 2013 byl hotel prodán skupině PPF, kterou majoritně vlastní Petr Kellner, který následně oznámil záměr hotel zbourat a vystavět tam nový areál své školy Open Gate. Přes protesty odborné i široké veřejnosti a neúspěšné snahy prohlásit hotel kulturní památkou, byl v roce 2014 hotel zbourán.

HP 10 terasa hotelu s fontanou od Milose Zeta, foto Jiri BenakTerasa hotelu s fontánou od Miloše Zeta, foto Jiří Benák

Karous řekl, že zničena byla i hodnotná díla, která byla součástí hotelu. Architekt Arnošt Navrátil, který byl (spolu s Jaroslavem Paroubkem, Radkem Černým a Janem Sedláčkem) spoluautorem hotelu, při křtu publikace uvedl, že když se začal bourat, udělalo se mu špatně a musel odejít. Neúprosně se ničila kvalitní práce mnoha lidí.

HP 13 spolecenska hala, Bretislav Benda, Vitezstvi, bronz, foto Jiri BenakSpolečenská hala, Břetislav Benda, Vítězství, bronz, foto Jiří Benák

Výstavní skříň toho nejlepšího
"Hotel, stavěný původně pro komunistickou elitu, se stal výstavní skříní toho nejlepšího, co bylo tehdy architektonicky i designově možné - možná paradoxně bez ideologického zabarvení. Osvětlení navrhoval geniální Stanislav Libenský či Pavel Hlava, autorské lampy zase Karel Volf, sochařskou výzdobu měli na starosti Břetislav Benda a Miloš Krátký. Nábytek navrhoval například Zdeněk Hřivnáč," uvedl Karous.

HP 02 komunikacni vez s nouzovym schodistem a vytahy, kameninovy obklad od Stepana Kotrby a Stepana Kotrby ml., foto Jiri BenakKomunikační věž s nouzovým schodištěm a výtahy, kameninový obklad od Štěpána Kotrby a Štěpána Kotrby ml., foto Jíří Benák

Podle jeho slov na hotelu pracovalo mnoho lidí, kteří byli u tehdejší moci na indexu, protože tehdejší KSČ šlo o to, aby byl hotel kvalitní stavbou, kterou se bude moci režim pyšnit, proto do výstavby funkcionáři nemluvili. "Vše jsme mohli dělat podle svého," potvrdil Navrátil. S tím, že podmínkou bylo, že všichni tvůrci budou domácí a žádný materiál nebude z dovozu.

HP Ondrej CizekOndřej Čížek

Virtuální prohlídka hotelu, unikátní fotky
V knize lze najít virtuální prohlídku hotelu, plno unikátních fotografií objektu i jednotlivých detailů, informace o architektech a dalších, kteří na jeho realizaci pracovali, fotografie z akcí, které se tam konaly, z protestů proti zbourání. Kniha i chronologicky řadí jednotlivá údobí hotelu, to, jak se jím prošla politika a jak se opakovaně stal obětí moci, což je podtitul knihy.

Hotel Praha - Retromuseum ChebHotel Praha - Retromuseum Cheb

"Je to shrnutí umění, společenského života i politiky, kniha není jen o Hotelu Praha," řekl architekt Navrátil, který je z knihy nadšen. Monografie vychází v nakladatelství BiggBoss ve spolupráci s UMPRUM a GAVU. Tvůrci ji dělali z nadšení, zadlužili se a kniha doposud není dofinancována, peníze jsou zpětně vybírány přes sbírku Hithit.

HP prednaska o Hotelu Praha, navrh na lustr v Hotelu Praha od Stanislava Libenskeho, foto Ondrej CizekPřednáška o Hotelu Praha, návrh na lustr v Hotelu Praha od Stanislava Libeňského, foto Ondřej Čížek

www.hithit.com/cs/project/6097/kniha-hotel-praha-pavel-karous-a-kolektiv

 

 


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Williama Wistinga čeká další případ

na dne 200V nakladatelství Kniha Zlín vyšla další detektivka s komisařem Williamem Wistingem. Tentokrát se jedná o jedenáctý díl s názvem Na dně.

...

Divadlo

Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

alt16. ročník tradiční olomoucké přehlídky odpočítává poslední hodiny do svého začátku. Čtvrteční a páteční program nabízí premiéru a první reprízu exkluzivní taneční koprodukce Power Power Dance, která vzniká speciálně pro festival s podporou

Film

Jak správně napsat rozbor filmu

RozborFilmu perexRadomír D. Kokeš se řadí k vyznavačům neoformalismu, jak potvrzuje jeho spoluúčast na české předmluvě ke kanonickému spisu Bordwella a Thompsonové Umění filmu. To znamená, že upřednostňuje průzkum toh...