Z ledové Pece nejlépe vybruslili Čábelická a Cink

Třetí díl Českého poháru XCO zavítal do loňského dějiště mistrovství ČR, tentokrát ovšem za brutálních podmínek... 

Autor: Jan Němec
Foto: Pavel Křikava
Z ledové Pece nejlépe vybruslili Čábelická a Cink

V Peci pod Sněžkou je buď krásně nebo naprosto příšerně. S pravidelností se rozmary počasí v krkonošském středisku po roce střídají. A tak na letošní 3. závod Českého poháru XCO opět vyšla ta horší varianta. Déšť se střídal s lijákem, sněhem a zimou. Každopádně pro všechny stejný příběh... "Kosa byla strašná, jel jsem v dlouhým dresu a přesto ještě vestičku, měl jsem návleky na nohy i na tretry! Foukal i ledovej vítr, takže pocitová teplota nebyla daleka mrazu...." nechal se slyšet Ondřej Cink.

A jak se zdá, Pec a extrémní podmínky sedí Jitce Čábelické (GAPP System Cabtech), která vyhrála svůj první letošní Český pohár před dvojicí silných zahraničních soupeřek Islou Short z Velké Británie a Danielou Campuzano z Mexika. A rozhodně nevadí ani Ondřeji Cinkovi (Kross Racing), který sice oproti Heubachu navlékl dlouhý dres, přesto všem ukázal záda a po Touškově vyhrál svůj druhý letošní Český pohár. V těžkých podmínkách si skvěle počínal Jan Vastl (Superior XC), když ztratil na Ondřeje jen 39 vteřin a po zásluze mu patří stříbro, bronz má Tomáš Paprstka (Expres CZ Tufo Kolín). Největším překvapením dne bylo 4. místo Davida Zadáka (Česká spořitelna Specialized junior).

Předpověď počasí naháněla závodníkům i pořadatelům strach a obavy se vyplnily. Závod žen byl od startu do cíle jízdou na první pozici Čábelické. Ta soupeřkám nastavila svá zablácená záda jen pár stovek metrů po startu a vyhrála stylem start-cíl. Držitelka bronzu z loňského Zadova Isla Short (GBR, Short Racing) si s přehledem kontrolovala druhou pozici. O bronz si to dlouho rozdávaly Jana Czeczinkarová (Mitas Mercedes-Benz Trek) a Karla Štěpánová (Superior XC ), ale nakonec se radovala Mexičanka Daniela Campuzano, která se velmi dobrým závěrem dostala před českou reprezentační dvojici a po dvou letech tak na ČP stanula na bronzové příčce.

"Dneska super, velká spokojenost, letos je to můj první vyhraný pohár a nyní mám na vedoucí Janu Czeczinkarovou ztrátu 40 bodů, takže myslet na obhajobu můžu i dál," radovala se Jíťa. "V podstatě skoro stejný průběh jako vloni na mistráku, do terénu jsem šla z jedničky a pak už jsem tak pokračovala celý závod. Mě to v těch podmínkách bavilo :-) I s technikou jsem si vcelku poradila, možná škoda, že přestalo pršet a začla se z toho občas dělat taková ta fuj hmota. No a pak teda možná nám pan rozhodčí mohl dát o kolo míň, těch šest okruhů v tomhle bylo trochu zbytečný," posteskla si Jíťa na dlouhý závod 1:40 hod. "Jinak velký dík Pavlovi a týmu, jak fungoval a staral se o mě, abych tu zimu přežila bez újmy. Pro mě je to pozitivní naladění do světáků," řekla Jitka Čábelická.


Jitka Škarnitzlová

To zima a bláto příliš nesedí Karle Štěpánové, která tak tak stačila rozmrznout ze závodu v Heubachu minulou neděli, už zase trpěla v Peci. "Přesně jak jsem si myslela tak i bylo... zima, bahno všude, bolavý těžký nohy, ale hromada srandy ve sjezdech! První dvě, tři kola jsem bojovala o třetí místo. Bohužel pak přišly problémy s řetězem - spadnul mi a jak jsem si toho nevšimla, tak jsem zabrala a lehla... než jsem to spravila, tak se přede mě dostala jak Mexičanka tak i Číča. Nicméně stíhací jízda se mi docela vydařila a ve dlouhém sjezdu jsem šla před Číču a dojela si zas Mexičanku. Jely jsme spolu pak už až do konce, ale v posledním výjezdu už mi na ní nezbyly žádné síly. Ač jsem jí ve sjezdech ujížděla, do kopce jsem na ní neměla. Je z toho sice brambora, ale zato poctivě vydřená a vykoupená šílenou zimou. Už se těším až si před svěťákama odpočinu, měla jsem toho plné zuby!" drkotala jimi v cíli čtvrtá Karla Štěpánová. 

Zatímco ženám nechal přísný rozhodčí původně stanovený počet kol, mužům ubral, nakonec tak absolvovali sedm okruhů a vítězný Ondra Cink měl závod za sebou o sedm minut rychleji než Jitka... Ondra podobně jako před 14 dny v Městě Touškov soupeřům ujel hned v prvním kole a jel si svůj závod, který dotáhnul do vítězného konce, 39 vteřin za ním dojel Jan Vastl (Superior XC).

"První dvě kola jsem do toho šlapal, pak už jsem si to více méně hlídal. Hlavně jsem jezdil nadoraz ten kopec, kde jsem získával. Pak už jsem šetřil síly na svěťáky," okomentoval svou vítěznou jízdu Ondra, který se už v úterý přesunuje do německého Albstadtu. "Budu tam odpočívat a trénovat na trati."


Nabalený Ondřej Cink

Za jeho zády bojovali o druhou příčku Jan Vastl (Superior XC Team) a Jan Škarnitzl (Mitas Mercedes-Benz Trek). Jenže Škarna měl ve třetím kole defekt a ze stříbra se tak mohl radovat mladší Vastlík. "Závod byl zase v extrémních podmínkách, stejný jako minulý týden Heubachu, doufám, že už to skončí," přál si po závodě Honza Vastl, který se tak po dlouhé době vrátil na stupně vítězů ČP. "S dnešním výkonem jsem spokojený, Ondra byl v kopci silnější a zaslouženě vyhrál. První kola jsem trochu bojoval s bahnem, ale pak si to sedlo a jezdil jsem bez chyb. Forma je dobrá, tak se těším na následující dva svěťáky!"

"Mě ten defekt potkal těsně za depem, takže nic moc. Navíc dlouho trvala i oprava, takže jsem se hodně propadl. Bojoval jsem s tím, jestli vůbec jet dál, ale jde mi o celkový. Nakonec jsem se z konce druhý desítky prokousal až na sedmý místo," vysvětlil Honza Škarnitzl, druhý muž včerejšího rychlého závodu KPŽ v Mladé Boleslavi. 


Honza Škarnitzl v depu...


Technicky skvěle vybavený David Zadák

V průběhu závodu se na třetí místo dokázal posunout David Zadák (Česká spořitelna Specialized Junior), rozhodně největší překvapení dne. Ale v předposledním kole jej dojel Tomáš Paprstka (Expres CZ-Tufo team Kolín) a jeho zkušenosti i výkonnost v závěru rozhodly, přesto čtvrté místo Zadáka je jeho životní výsledek. 

Magdalena Mišoňová (Adastra Cycling) potvrdila svou neporazitelnost mezi juniorkami, když vyhrála třetí závod ČP a v polovině seriálu má plný počet bodů. Její mladší týmoví kolegové z Adastry Filip Jech a Aneta Novotná si mezi kadety sáhli na nejvyšší post poprvé. Mexický reprezentant Zabdiel Gutierrez zopakoval vítězství mezi juniory z minulého týdne v Heubachu, česká jednička Jan Zatloukal (Nutrend Specialized) skončil druhý. 

 

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Z ledové Pece nejlépe vybruslili Čábelická a Cink
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
  2. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  3. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  4. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
  5. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  6. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744