Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Bauer se stal trenérem polských běžců, svému laufařskému týmu ale vale nedává

Nejenže povede nadále svůj laufařský tým startující ve Ski Classics, Lukáš Bauer si přibral ještě jednu velkou pracovní porci. Na tři sezony až do zimní olympiády v Pekingu 2022 se stal trenérem polské mužské reprezentace.

Lukáš Bauer
zdroj: ČTK/AP

Medailista z olympijských her i mistrovství světa Bauer, někdejší celkový vítěz Světového poháru, podepsal v Polsku smlouvu v pátek. "Budu zodpovědný za kompletní přípravu týmu a k ruce budu mít polského asistenta," uvedl Bauer. "Pro mě to je velká výzva a jsem moc rád, že se podařilo najít smysluplné spojení s mým týmem."

Reprezentační tým Polska čítá aktuálně čtyři muže, přičemž v uplynulé sezoně bodoval jen sprinter Maciej Starega. "Jsou tam i dva závodníci do 23 let. Mým cílem je postupné budování a zkvalitnění týmu. Je ale třeba současně řešit, kdo přijde po něm," řekl Bauer, majitel dvou stříbrných medailí ze světových šampionátů, který loni neuspěl v konkurzu na sportovního ředitele běžeckého úseku v českém svazu.

Bauer je dalším českým trenérem zimních sportů v Polsku. Michal Doležal se po sezoně posunul z role asistenta do pozice hlavního kouče skokanů.

V přípravě od jara do podzimu Bauer spojí výběr svého týmu eD system s polskou sestavou. "Zvýší se konkurence pro laufaře i pro členy polského týmu," uvedl Bauer. První společné soustředění se uskuteční už příští týden v Orlických horách.

Prioritou budou Poláci, stihne ale i třetinu laufů

Přes zimu bude pro Bauera prioritou účast na závodech Světového poháru s polskou reprezentací. "Věnovat se jim budu 365 dní v roce, ale měl bych stihnout i zhruba třetinu laufů. Tým každopádně zůstává nadále špičkově zajištěný a fungovat bude prakticky stejně jako dosud," řekl stříbrný medailista z olympiády v Turíně 2006.

V uplynulé zimě Bauer plnil vedle role šéfa u svého uskupení dálkových běhů také roli šéfa servisu a jeho tým skončil ve Ski Classics pátý. Pro příští sezonu musí hledat za sebe náhradu. "Pro organizační věci kolem týmu ale pořád zůstávám jeho šéfem a jsem za něj kompletně zodpovědný," zdůraznil Bauer, který na galavečeru Visma Ski Classics převzal prestižní ocenění pro nejlepšího týmového ředitele roku.

Polské běžce na lyžích se v minulosti snažil pozvednout i kouč Miroslav Petrásek, bývalý dlouholetý Bauerův kouč, a spolu s ním servisman Vít Fousek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články