Zlínská filharmonie láká na Bílou, rock a Dvořáka, připomene i Martinů

  16:10
Zínská Filharmonie Bohuslava Martinů láká v nové sezoně na známá jména. Nechybí mezi nimi třeba dvacetinásobná zlatá slavice Lucie Bílá. Na programu budou i věhlasné skladby, k nimž patří Beethovenova Osudová nebo Čajkovského Koncert pro klavír a orchestr č. 1 b moll.

Zpěvačka Lucie Bílá. | foto: Marek Navrátil iDNES.cz

Zlínský orchestr nabídne v nové sezoně téměř 30 koncertů v pěti abonentních řadách a dvě desítky mimořádných koncertů.

„V abonentních řadách A a B jsme připravili osvědčené perly, které mají své místo v repertoáru symfonických orchestrů. Vedle Osudové nebo Dvořákovy Novosvětské zahrajeme třeba Berliozovu Fantastickou či Verdiho Requiem,“ uvedl dramaturg filharmonie Tomáš Koutný.

Do rockového hávu oděla dramaturgie populární abonentní cyklus C.

„Dominovat mu bude rock a jeho subžánry rock’n’roll, alternativní rock a folk rock. Náš orchestr vystoupí s kapelami The Backwards, Tata Bojs a AG Flek,“ upřesnil Koutný.

Orchestr také připomene výročí Bohuslava Martinů, jehož jméno nese ve svém názvu. Letos totiž uplyne 130 let od skladatelova narození a 60 let od jeho smrti.

K jeho dílu dramaturgie navázala festival Harmonia Moraviae, který letos nabídne osm koncertů symfonických komorních i duchovních. Otevře jej 26. září program nazvaný Slavíme s Martinů. Jeho součástí bude recitál Lucie Bílé s klavírním doprovodem Petra Maláska.

Posluchači nepřijdou ani o oblíbené koncerty pod širým nebem. Dva z nich se uskuteční ještě v červnu.

„Na platformě Baťova institutu zazní 11. června první tři části Smetanovy Mé vlasti – Vyšehrad, Vltava a Šárka. O čtrnáct dnů později chystáme vystoupení především pro žáky a studenty,“ řekl ředitel filharmonie Josef Němý.

Na stejném místě těleso pod vedením dirigenta Miloše Machka odehraje 18. září rockově laděný koncert.

Tuto sezonu navštívilo koncerty zlínské filharmonie asi 48 tisíc lidí s průměrem 743 posluchačů na koncert. Kapacita sálu je 761 posluchačů.

Filharmonici přizvali na pódium studenty, zahráli na své mobily (více zde):

16. března 2018

Autor: