#MuzeumJinak: Slyšet a prožít Karla Kryla

#MuzeumJinak: Slyšet a prožít Karla Kryla 

V postranní uličce hned vedle hlavního náměstí v Kroměříži se skrývá na první pohled přehlédnutelný vchod do Expozice Karla Kryla. Zdání ale klame. Tvůrcům se v hudebníkově rodném městě podařilo vytvořit netradiční muzeum, které porušuje zavedená pravidla a zaměstnává téměř všechny návštěvníkovy smysly.

Karel Kryl, kterému se často přezdívá „básník s kytarou“, se u nás proslavil jako jeden z hlavních představitelů protestsongu. Ve svých textech používal nejrůznější metafory, přirovnání a neobvyklá spojení. Kromě politicky motivovaných písní se také často věnoval tématu lásky nebo morálky.

Poprvé jeho hlas zazněl v rozhlase v roce 1966. O tři roky později emigroval do Německa, kde neustále tvořil a spolupracoval s redakcí Svobodné Evropy. Do Česka se vrátil až v roce 1989, avšak nadšení z tak dlouho očekávané změny režimu brzy ochladlo. V kritice ale neustával. 12. dubna by Kryl oslavil 75. narozeniny.

Pokoj k písni Morituri te salutant. Foto Anežka Gavendová

Expozice věnovaná tomuto výraznému českému hudebníkovi se nedrží žádné časové osy a nenajdete tu ani sáhodlouhé biografie na tabulích. Celý koncept tohoto prostoru je založen na jednotlivých písních – každé z nich je věnován jeden pokoj. Při vstupu návštěvníci zmáčknou tlačítko, spustí se daná skladba a začne promítání. Ve vitrínách si pak mohou prohlédnout originální rukopisy básní.

Pokoj k písni Anděl. Foto Anežka Gavendová

V menších pokojích se návštěvníci ocitnou v úplně jiném světě. Jedna z nejznámějších písní Anděl je přenese do rozbořeného kostela s rozlámanými trámy a vojenskými přilbami poházenými všude kolem. Jinde se prostor promění v nekonečnou chodbu plnou zrcadel a oken, kde není poznat, co je skutečné a co jen iluze.

Každé otevření nových dveří je překvapení. Tvůrci takto zhmotnili písně Bratříčku, zavírej vrátka, Marat ve vaně, Blátivá stráň, Irena, Morituri te salutant a už zmiňovaného Anděla. Průchody mezi jednotlivými pokoji pak propojují zrcadla s Krylovými básněmi napsanými rtěnkou.

Básně na zrcadle. Foto Anežka Gavendová

 „Smyslem expozice je představit Karla Kryla nikoliv jako umělecko-politický fenomén, ale coby významnou komplexní osobnost naší kultury. Výstava není „knihou“, v níž je nutné listovat, ale sjednocující metaforickou scénou jeho děl," vysvětlil její autor Jan Konečný.

"Základem expozice je zhmotnění Krylova pocitu „bezdomoví“, zvláštního pocitu obtížné včlenitelnosti někam domů, kde city nejsou zraňovány pokřiveností charakteru, zradou a nevěrností," dodal.

Úvodní text o Karlu Krylovi. Foto Anežka Gavendová

Expozice vznikla v roce 2014. Můžete ji navštívit každý den kromě pondělí, a to od 9 do 17 hodin v prostorách Starého pivovaru v ulici Prusinovského. Cena za tento zážitek je spíše symbolická, plné vstupné je 40 Kč, pro děti a studenty je snížené na 20 Kč.

Foto archiv Domu kultury Kroměříž

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Originály básní Karla Kryla; Foto: Anežka GavendováInstalace v hlavním pokoji, Foto: Anežka Gavendová
 

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Expozice Karla Kryla

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!