Hlavní obsah

Rakouská spolková země chce dávat přistěhovalcům deset přikázání imigrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolková země Dolní Rakousy plánuje rozdávat migrantům takzvané Desatero přikázání, které by měli plnit, píše server týdeníku Focus. V seznamu požadavků se objevuje například „přikázání“ naučíš se němčinu, budeš dodržovat rakouské zákony, spory budeš řešit bez násilí, budeš vychovávat děti k rakouským hodnotám, které respektují náboženskou svobodu a sám se tak budeš chovat, ale také budeš vděčný Rakousku.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Uprchlíci na rakousko-německé hranici v Achleitenu u Pasova.

Článek

Žadatelé o azyl by podle dolnorakouského zemského rady pro otázky azylu Gottfrieda Waldhäusla (FPÖ) měli v budoucnu desatero podepsat, a zavázat se tak k jeho dodržování. Sankce za nedodržování jim podle něj hrozit nebude.

„Těm lidem poskytujeme vše, co potřebují, a za to očekáváme také určitou vděčnost,“ uvedl. Waldhäusl tvrdí, že hlavní myšlenkou je, aby žadatel o azyl věděl, „jak Rakousko funguje“. Toto „desatero“ by měl kromě jiných dokumentů dostat každý přistěhovalec.

V současné době musejí migranti v Rakousku absolvovat hodnotový kurz, v němž se seznamují s pravidly, která v zemi platí.

Zastánce tvrdého postoje 

Plán ostře kritizovala nejen opozice, tedy sociální demokraté (SPÖ), ale také lidovci (ÖVP), kteří s FPÖ tvoři vládní koalici. Lidovci tvrdí, že jde pouze o marketingový trik, protože návrh nepřináší nic nového.

Waldhäusl je známý svým tvrdým protiimigračním postupem. V listopadu 2018 nechal v Drasenhofenu nedaleko českých hranic ubytovat nezletilé žadatele o azyl, kteří přišli do Rakouska bez doprovodu.

Azylové zařízení bylo přísně hlídáno, obehnáno ostnatým drátem a nezletilí nesměli bez doprovodu budovu opustit. Po vlně kritiky nechala zemská hejtmanka Johanna Miklová-Leitnerová nezletilé migranty převézt na jiné místo a zařízení bylo uzavřeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám