BUILD 2019: novinky představené v Microsoft 365 a v technologiích Azure

Společnost Microsoft u příležitosti výroční konference Build 2019 představila nové technologie pro vývojáře, které jim umožní vytvářet inteligentní a produktivní řešení.

Letošní konference Microsoft Build 2019 v americkém Seattlu představila nové technologie pro vývojáře, které jim umožní vytvářet inteligentní a produktivní řešení. Novinky zahrnují nové služby pro spolupráci a produktivní práci obsažené v aplikacích i na webu či nasazení umělé inteligence v Microsoft 365, které odpovídají rychle se měnícímu pracovnímu prostředí. Navíc Microsoft připravil nové opensourcové technologie a nástroje pro vývojáře v Azure a Windows. 

Microsoft 365: produktivní cloud

Microsoft 365 poskytuje úplné, inteligentní a bezpečné řešení, které umožní každému od největších firem přes malé společnosti, od vědců až po prvoliniové pracovníky pracovat produktivněji.

Konference Build 2019 přinesla novinky, které mají umožnit vývojářům vyvíjet inteligentní aplikace na platformě Microsoft 365:

  • Microsoft Graph data connect – je služba, která pomáhá organizacím dát bezpečně dohromady data o produktivitě z Microsoft Graph s daty z vlastního podnikání s využitím Azure Data Factory. Nyní je všeobecně dostupná jako aplikace v rámci Workplace Analytics a jako samostatné SKU.
  • Fluid Framework technologie umožňující vývojářům nabízet nové možnosti editování a interakce s dokumenty na webu. Jedná se o webovou platformu, která umožňuje současnou editaci dokumentů více uživateli s rychlostí a škálovatelností, která dosud nebyla dostupná. Zároveň tato technologie poskytuje nový model dokumentů, který umožňuje rozložit obsah na jednotlivé bloky, které lze používat v aplikacích a následně opět skládat do nových typů dokumentů. Fluid Framework tak otevírá prostor pro další využívání inteligentních asistentů současně po boku lidí pro překlady textu, úpravy dokumentů, kontrolu shody s předpisy v dokumentech.

Vývojářům by měl být k dispozici v následujících měsících jako softwarová sada pro vývojáře (SDK).

  • Novinky v nové verzi Microsoft Edge reagují na základní výzvy týkající se současných vyhledavačů, zejména:
    • IE mode — v reakci na skutečnost, že 60 % organizací využívá více prohlížečů, nový IE mode začleňuje Internet Explorer přímo do nového prohlížeče Microsoft Edge prostřednictvím záložky. To umožňuje využívat původní aplikace využívající Internet Explorer v prostředí moderního prohlížeče.
    • Nástroje ochrany soukromí — dodatečné nástroje kontroly ochrany soukromí umožňují zákazníkům zvolit si ze 3 úrovní ochrany soukromí v Microsoft Edge. Podle volby zákazníka pak Microsoft Edge upraví, jak jej mohou třetí strany sledovat na webu.
    • Collections — reaguje na pocit uživatelů zahlcených informacemi z internetu; umožňují v souvislosti s integrací Office efektivněji sbírat, organizovat, sdílet a exportovat obsah.

Tyto a další funkce budou postupně uvolňovány s blížícím se uvedením nové verze prohlížeče Microsoft Edge.

  • Microsoft představil svoji vizi budoucnosti inteligentních asistentů. Tento nový přístup se soustředí na budování výkonných konverzačních rozhraní, která budou využívat data a strojového učení místo dnes používaných pravidel, podmínek a kódu. Představujeme svět, kde každá organizace bude mít svého asistenta, tak jako dnes má svoje webové stránky. Technologie bude začleněna do konverzačních nástrojů Microsoftu, včetně Cortany a vývojářům bude k dispozici prostřednictvím nástrojů Microsoft Bot Framework a v Azure Bot Service.

Více informací o novinkách v Microsoft 365 včetně detailů o nových vývojářských nástrojích z Windows, Office a Microsoft Teams naleznete v našem blogu.

Microsoft také oznámil novou řadu Azure AI technologií, jejichž cílem je pomoct vývojářům a datovým vědcům využít umělou inteligenci ve svých řešeních:

  • Azure kognitivní služby umožňují aplikacím vidět, slyšet, odpovídat, překládat, uvažovat a podobně. Microsoft uvádí novou kategorii kognitivních služeb zvanou „Decision“, která uživatelům přináší specifické doporučení k informovanějšímu a efektivnějšímu rozhodování. Tato kategorie zahrnuje Content Moderator (tzv. moderátora obsahu), nedávno oznámený Anomaly Detector (tzv. detektor anomálii) a novou službu Personalizer využívající posílené učení k poskytování specifického doporučení uživatelům, aby se dokázali rychle a informovaně rozhodnout.
  • Microsoft přináší umělou inteligenci do Azure Search spolu sveřejným uvedením služby kognitivního vyhledávání, která zákazníkům umožňuje použít algoritmus kognitivních služeb k získání vhledu do strukturovaného i nestrukturovaného obsahu. Navíc v preview režimu bude uvedena nová služba, která vývojářům umožní ukládat výstupy z AI služeb získané z kognitivního vyhledávání a využívat je pro zabezpečení uživatelské zkušenosti postavené na bázi bohatých znalostí s využitím Power BI vizualizací nebo modelů strojového učení.

Nové inovace v Azure Machine Learning zjednoduší proces vytváření, trénování a nasazení modelů strojového učení:

  • Automated ML advancements a intuitivní uživatelské rozhraní usnadňují vývoj vysoce kvalitních modelů.
  • Visual machine learning interface umožňuje tvorbu a nasazení modelů bez potřeby kódování s využitím drag-and-drop.

Microsoft rovněž přináši nové produkty a řešení, která dále rozšiřují možnosti inteligentního rozhraní (tzv. Edge computing):

  • Azure SQL Database Edge na podporu výpočetních potřeb na koncových zařízeních v rámci tzv. Edge computing. SQL engine optimalizovaný na nižší výpočetní potřeby se zabudovanou umělou inteligencí kombinuje streamování dat s in-database strojovým učením a s využitím služeb graph pro zabezpečení inteligentních služeb na koncových zařízeních. Protože Azure SQL Database Edge sdílí stejnou programovací vrstvu s SQL Serverem, vývojáři mohou jednoduše přenést aplikace na koncové zařízení, aniž by se museli učit nové nástroje nebo jazyk. Zároveň umožňuje konzistentní programovací zkušenost.
  • IoT Plug and Play je nový otevřený modelovací jazyk k hladkému připojení zařízení IoT do cloudu; umožňuje vývojářům vypořádat se s jednou z největších výzev, které čelí – se škálováním nasazení IoT řešení. V minulosti musel být sofware napsán přímo pro zapojené zařízení, což omezovalo škálování nasazení internetu věcí. IoT Plug and Play nabídne zákazníkům celý ekosystém partnerských certifikovaných zařízení, která se mohou rychle připojit.

Microsoft zdvojnásobil své investice do řešení určených pro vývojáře blockchain:

  • Azure Blockchain Service zjednodušuje vytváření, management a řízení consortium blockchain sítí a umožňuje uživatelům zaměřit se na nasazení workflow pravidel a na vývoj aplikací. Azure Blockchain Service zabezpečuje nasazení plně řízené consortium sítě a nabízí řešení běžných správcovských úloh, jako je přidávání nových členů, vydávání oprávnění a ověřování uživatelských aplikací.
  • Ethereum platforma Quorum od J.P.Morgan jako první využívá Azure Blockchain Service, což umožňuje zákazníkům Microsoftu a J.P.Morgan nasazovat a řídit blockchainové sítě v cloudu.

Nové opensourcové technologie a nástroje pro vývojáře k vytváření inteligentních aplikací od cloudových až po aplikace na zařízeních, na rozhraní zahrnují:

  • Kubernetes Event-driven Autoscaling (KEDA) je opensourcová komponenta, která podporuje nasazení serverless event-driven kontejnerů na Kubernetes, vytvořená ve spolupráci s Red Hat. Nyní KEDA představuje novou možnost hostingu pro Azure Functions, které mohou být nasazeny jako kontejner v Kubernetes clusterech, přináší Azure Functions programovací model a škálovací ovladač do jakékoliv implementace Kubernetes v cloudu i on-premises s OpenShiftem.
  • Quantum je nové rozhraní pro vývojáře. Microsoft vytvořil Q# hlavně pro kvantové programování a přinesl snadno přístupný, vysoce kvalitní programovací jazyk s nativním systémem pro qubity, operátory a další abstrakce. Na Buildu Microsoft otevírá zdroje Q# kompilátorů a simulátorů, aby rozšířil řady komunity Q# vývojářů a otevřel nové příležitosti pro partnery a startupy.
  • Vývojáři tráví většinu svého času přepínámím mezi aplikacemi, službami a nástroji. Pro zjednodušení Microsoft zpřístupnil nejčastěji využívaný podnikový systém pro identitu Azure Active Directory (Azure AD) v GitHubu. To umožňuje podnikovým zákazníkům GitHubu získat výhody Azure AD v oblasti managementu a zabezpečení identity a synchronizace účtů napříč systémy. Vývojáři mohou také nyní použít svůj aktuální GitHub účet včetně Azure Portal a Azure DevOps, aby se přihlásili do Azure. Tato aktualizace umožňuje vývojářům GitHubu přejít z úložiště k nasazení řešení jen s jejich účtem z GitHubu.

Více informací o klíčových novinkách letošní konference Build 2019 naleznete v tomto článku a na této webové stránce.

Tags: , , , ,

Related Posts