Hlavní obsah

Mark Zuckerberg slaví 35. narozeniny: Tohle o něm nevíte!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Nebýt jeho, pravděpodobně bychom ještě stále přidávali své fotografie na Libimseti a psali si přes ICQ. Před patnácti lety přišel dvacetiletý Mark Zuckerberg se sociální sítí Facebook, která do té doby neměla obdoby. Odhaduje se, že po celém světě je více než dvě miliardy jeho uživatelů.

Článek

Sláva, o které se mu ani nesnilo, bohatství, které si prostý smrtelník dovede asi jen těžko představit. Zakladatel Facebooku, Mark Zuckerberg, se jednou provždy zapsal do historie moderních technologií. Přitom na samém začátku byla jen komunikační platforma pro studenty Harvardské univerzity, která se posléze rozšířila mezi studenty dalších škol.

Od února 2004, kdy byl web spuštěn, se role Facebooku proměnila a už to není jen komunikační kanál pro studenty vysokých škol. A s postupem doby se z něj také stává nebezpečný nástroj v rukou těch nejmocnějších. Přes sociální sítě lze snáze šířit dezinformace a v nejhorším případě zneužít citlivá data uživatelů. V roce 2016 unikla dokonce data několika milionů lidí ven. Podle některých tvrzení byla použita k podpoře prezidentské kampaně Donalda Trumpa (72).

Těžko říct, zda by Mark Zuckerberg znovu v těch dvaceti letech vytvořil stránku, která má takový vliv. Ale kromě společenské zodpovědnosti to má pro samotného zakladatele i svá pozitiva – je jedním z nejbohatších lidí světa. Čisté jmění se v současné době odhaduje na 72,6 miliard dolarů. A tohle je 10 zajímavostí o Marku Zuckerbergovi, který dnes slaví 35. narozeniny!

1. Proč je Facebook modrý?

K logu Facebooku neodmyslitelně patří modrá barva a zřejmě se to ani nikdy nezmění. Mark Zuckerberg trpí červeno-zelenou barvoslepostí, což znamená, že mu nefunguje jeden ze tří čípků, které pomáhají právě tyto barvy vidět. S modrou ale problém nemá, a tak pro něj byla jasnou volbou. Znáte i tyto oční vady?

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel Facebooku je barvoslepý a modrou vnímá ze všech barev nejlépe Foto: Profimedia.cz

2. Nemůžete ho zablokovat

Pokud užíváte Facebook, pak víte, že uživatele, který se chová nevhodně nebo kterého si chcete držet dále od těla, aby nemohl sledovat vaše příspěvky, můžete zablokovat. Jenže pokud byste to chtěli udělat Marku Zuckerbergovi nebo jeho ženě Priscille (34), máte smůlu. Nejde to.

3. Byl Facebook jeho nápad?

Otázka, která se vznáší ve vzduchu, je, zda nápad nepřišel od někoho jiného než od Marka Zuckerberga. Na jednu stranu – vizi takovéto sociální sítě mohlo mít už více lidí před jeho zakladatelem, nicméně dva bratři, dvojčata Cameron a Tyler Winklevoss (37) se ozvala, že jim Zuckerberg nápad ukradl. A podařilo se jim vysoudit 65 milionů dolarů. Oba argumentovali tím, že od něj v roce 2002 chtěli pouze pomoc při vytváření své sítě ConnectU, na základě čehož si pak on založil svoji.

4. Nekorektní web

Ještě před Facebookem založil stránku, která se jmenovala FaceMash. Objevily se na ní fotografie všech studentů a uživatelé mohli hlasovat ve stylu „Hot or Not“ (Sexy, nebo ne). Jenže vedení školy to považovalo za nedůstojné a ponižující, takže Mark musel tu stránku zrušit. Místo ní založil Facebook.

5. Smlouva na rande

Ještě při studiích se seznámil s Priscillou Chan, která studovala medicínu. Když spolu začali randit, Mark pracoval na Facebooku a jeho neustálém zdokonalování a Priscilla věděla, že utrhnout jej od práce nebude moc snadné. A tak musel budoucí miliardář podepsat smlouvu, ve které se zavazoval s Priscillou strávit minimálně jedno rande týdně, které by trvalo alespoň sto minut. A to mimo jeho domov či kancelář Facebooku.

Foto: Profimedia.cz

S Priscillou Chan se seznámil už na vysoké školeFoto: Profimedia.cz

6. Zabiják Zuckerberg

Mark Zuckerberg na Harvardu patřil do bratrstva Alpha Epsilon Pi a od svých spolubydlících dostal přiléhavou přezdívku, a to Slayer neboli Zabiják. Při představě mladého geeka to zní dost úsměvně, nicméně význam tohoto slova je trochu jiný, než asi čekáte. Mladík měl na starosti finance bratrstva a od svých spolužáků musel vybírat poplatky a starat se o ně.

7. Charita

Mark Zuckerberg patří mezi nejbohatší lidi světa a své peníze umí i rozdávat. Spolu se svojí ženou měli do charity investovat už 4,6 bilionů dolarů. Když se jim narodila v roce 2015 první dcera Maxima, napsal její otec na Facebooku otevřený dopis, ve kterém zároveň uvádí, že 99 % svých akcí Facebooku věnuje nadaci The Chan Zuckerberg Initiative, která má bojovat za lepší budoucnost pro příští generace.

8. Je vegetarián

Zakladatel Facebooku si každý rok dává nějakou výzvu, kterou musí překonat. Například měl uběhnout 365 mil za rok anebo se naučit mandarínštinu. V roce 2011 se rozhodl, že přestane jíst maso. Tedy ne úplně. Že bude jíst pouze to maso, které sám zabije. No, nedá se popřít, že by to nebyl zvláštní patron. Jaké to ve skutečnosti je, být vegetarián?

9. Mikinový typ

Schválně se zamyslete, v jakém oblečení vídáte zakladatele a majitele Facebooku na fotografiích nejčastěji. Je to mikina či nějaké obyčejné triko! Bez ohledu na to, jak důležitá událost či konference to je, Mark Zuckerberg to příliš neřeší. Ale musí se mu nechat, že na vlastní svatbu i křtiny svých dcer přišel v kvádru. Stejně jako do amerického Senátu, kde se zpovídal z úniku dat.

Foto: Profimedia.cz

Málokdy vidíte Marka Zuckerberga v jiném oblečení, než je mikina Foto: Profimedia.cz

10. Jeho plat je 1 dolar ročně

Kolik si myslíte, že takový člověk může ročně brát? Klidně i několik miliard? Kdepak. Plat Marka Zuckerberga, jakožto výkonného ředitele Facebooku, je jeden jediný dolar ročně. Rozhodně ale na tom není špatně – příjmy mu jdou z nákupu akcií a výnosů spojených s chodem firmy, kterou založil. Někteří ale tvrdí, že snížení platu na jeden dolar je kvůli odvodu daní.

Používáte kromě sociálních sítích třeba i online seznamky? A jak si na nich vytvořit profil, který vám pomůže k seznámení? 

Reklama

Načítám