Lihovarník Jarošek už není ve vězení. Soud mu na rok přerušil trest kvůli transplantaci srdce

Přesně 258 dnů poté, co ho policie zadržela kvůli vyhýbání se trestu, se lihovarník Vladislav Jarošek opět dostal na svobodu. Hlavní roli v jeho propuštění stejně jako dříve hraje zdravotní stav. Jihomoravský lihovarník, odsouzený už v roce 2012 za daňové podvody, je podle soudu vážně nemocný a musí se podrobit transplantaci srdce. Jarošek si zatím ze šestiletého trestu odpykal pouze necelé dva roky.

Břeclav Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladislav Jarošek na snímku z roku 2003

Vladislav Jarošek na snímku z roku 2003 | Foto: Martin Pekárek / CNC / Profimedia | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Krajský soud v Brně rozhodl dne 6. 5. 2019 o přerušení výkonu trestu na dobu jednoho roku z důvodu vážného zdravotního stavu odsouzeného, který vyžaduje transplantaci srdce,“ potvrdila informaci serveru iROZHLAS.cz mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Angyalossy.

Lihovarník Jarošek je ve vězení, policie ho zadržela kvůli vyhýbání se trestu

Číst článek

Jaroškovi soud kvůli problémům se srdcem výkon trestu už čtyřikrát přerušil, podnikatel tvrdil, že věznění by ohrozilo jeho život. Loni ale soud další přerušení odmítl a lihovarníkovi nařídil, aby nastoupil. Jarošek neposlechl, a tak za mříže putoval v doprovodu policejní eskorty.

‚Je na tom velmi špatně‘

Svůj aktuální zdravotní stav muž nekomentoval, telefon místo něj zvedla žena, která se nepředstavila. „Zdravotně je na tom velmi špatně, telefony nebere a rozhovor poskytovat nemůže,“ uvedla jen.

V minulosti se přitom objevily pochybnosti, jestli je stav podnikatele z jihomoravských Mutěnic skutečně tak vážný, aby mu nedovoloval pobývat ve vězení vybaveném nemocnicí. Server iROZHLAS.cz loni publikoval tehdy dva roky staré snímky z oslavy v Jaroškových vinných sklípcích. Fotografie zachycují někdejšího premiéra Jiřího Paroubka, sexuologa Radima Uzla i Jaroška.

Oslava v Jaroškově sklípku: Zleva Radim Uzel, Jiří Paroubek, Jan Hradil, Vladislav Jarošek.

Lihovarníkův zdravotní stav byl přitom v létě 2016 oficiálně tak vážný, že nebyl schopen převozu z Fakultní nemocnice v Olomouci do vězení. Jiná fotografie z loňského roku zase muže zachycuje za volantem vozidla.

Za daňový podvod 70 milionů korun soudy Jaroška poslaly na šest let do vězení, jeho firma vyrobila v roce 2003 půl milionu litrů denaturovaného lihu.

„Denaturační proces však nebyl úplný, společnost líh dostatečně neznehodnotila a měla z něj zaplatit spotřební daň. Podnikatel však líh do základu daně nezahrnul. Navíc uváděl, že dál z lihu vyráběl nemrznoucí směs Nemrazol,“ napsala v roce 2010 soudkyně Halina Černá.

Vladislav Jarošek za volantem černého superbu na konci dubna 2018.

Skrýval se na Slovensku

Do vězení ale Jarošek kvůli údajně vážné nemoci nenastoupil, později se skrýval na Slovensku, kde ho nakonec zadržela policie. Lihovarník pak putoval za mříže, kde strávil 14 měsíců. Soud ho ale kvůli špatnému zdraví pustil na svobodu. A od té doby až do loňského srpna tam zůstal.

Jarošek ustál i neprodloužení propustky v roce 2016. Soud vydal příkaz k jeho dodání do výkonu trestu, policisté ale muže zastihli v olomoucké nemocnici, odkud ošetřující lékař zakázal převoz. Před mužovým pokojem pak hlídkovali dva měsíce policisté, kteří marně čekali, až bude schopen převozu.

Policie dokonce podnikatele obvinila kvůli vyhýbání se vězení, nakonec hlídku stáhla. Jarošek přišel s posudky, podle nichž se jeho zdravotní stav citelně zhoršil. A soud mu nakonec trest skutečně přerušil.  

V roce 2011 hostil Vladislav Jarošek i prezidenta Miloše Zemana.

Zprávu psal Uzel

Autorem jednoho z reportů je přitom i sexuolog Uzel, Jaroškův dlouholetý přítel. Napsal, že poslat lihovarníka za mříže by při jeho zdravotním stavu znamenalo odsoudit ho k smrti.

Pomoc lihovarník hledal podporu také u prezidenta Miloše Zemana, jehož dříve ve svých sklepích hostil a v Mutěnicích založil buňku někdejší Zemanovy strany SPOZ. Hlavu státu žádal opakovaně o milost, ale ani jednou neuspěl. 

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme