Úspěšné tažení českých reprezentantů na domácím MS psovodů belgických ovčáků

Bez velkých mediálních výstupů se od 6. do 12. května 2019 v areálu Městského stadionu v Písku konalo 25. Mistrovství světa belgických ovčáků. Do jihočeského města si našlo cestu téměř 600 psovodů se svými psy, kteří se zúčastnili soutěží v šesti sportovních disciplínách – IGP, Agility, Mondioring, Obedience, Canicross a Bikejöring. Dále více než 300 účastníků měla Světová výstava belgického ovčáka.

V disciplíně sportovně všestranných psů IGP se nejprve konal Světový pohár, z něhož dvacet nejlepších závodníků v poslušnosti a obraně postoupilo do nedělního závodu IGP mistrovství světa. Světový pohár ovládl maďarský reprezentant Arnold Kivago se psem Lito vom Adlerauge. Nejlépe se z českých závodníků v závodě Světového poháru umístil na 5. příčce Tomáš Louda a Bouí z Údolí Jizery. Ve finálovém IGP mistrovství světa patřilo první místo německému páru Florian Knabl a Conan vom Clan der Wölfe. Tomáš Louda a Bouí z Údolí Jizery obhájili i v soutěži mistrovství světa skvělé páté místo.

Agility bylo rozděleno na dvě části – jumping a agility. Jumping ovládla Estonka Marje Piiroja a Nordsand’s Quick, kterým patřilo i celkové prvenství mezi jednotlivci v součtu obou disciplín. Nejlepší výsledek českých barev v jumpingu zaznamenala dvojice Nikola Banotová a Beneris Yabalute, které patřilo 10. místo. V agility jsme se dočkali prvního nejlepšího výsledku pro české barvy a vybojovali ho Michal Brych a Catalyn Jankari, když díky výslednému nejrychlejšímu času 40,45 s ovládli disciplínu agility! V součtu časů družstev se Česká republika dostala na čtvrtou příčku za první Estonsko, druhou Francii a třetí Finsko.

V mondioringu se závodilo ve třech kategoriích. Kategorii 1 ovládla Aleksandra Butusova a Lvitsa Margo z Ruska, ve druhé kategorii zvítězila česká reprezentantka Barbora Vilimcová s Torontem a ve třetí kategorii obsadila první místo Martina Paunias a Lasco vom Satansberg z Rakouska.

Také soutěž v disciplíně obedience byla rozdělena do třech tříd. V třídě 1 obsadil první místo Dán Michael Eifer a Daneskjold Echo, ve druhé třídě zvítězila italská závodnice Monica Ninghetto a Velvetgun Jazz. Ve třetí třídě došlo i na české umístění na stupních vítězů, Hana Vymazalová a Niki z Hückelovy vily obsadily krásné třetí místo se známkou výborně. První místo v této třídě brala francouzská dvojice Lea Griset a Iros de la nouvelle demeure.



Canicross a bikejöring jsou disciplíny, kde musí podávat sportovní výkony oba, psovod i pes. Zjednodušeně řečeno je canicross běh se psem a bikejöring cyklistika se psem. Obě tyto disciplíny se konaly v terénu v prostředí Píseckých hor nedaleko Semic u Písku. Na závodníky čekaly dvě trasy – technicky náročnější trať dlouhá 2,2 km a rychlejší trasa dlouhá 4,2 km. Do celkových výsledků se započítával součet časů z obou závodů. V obou disciplínách byla velice hojná účast českých reprezentantů, kteří posbírali hned devět medailí v šesti věkových kategoriích.

Canicross v kategorii žen do 39 let ovládly české reprezentantky. První místo brala Nicole Vošvrdová a Be My Perfect Barathea, na druhé příčce se umístila Dominika Slavotínková a Bren Hradní Sklep a třetí skončila Jaroslava Marešovská a Cersei Graf Czech. Mezi muži do 39 let bral třetí místo Ladislav Beran a Asterix Duxroyal. Mezi veteránkami do 49 let skončila třetí Lenka Rybáková a Chiki Foxy Queen. Stejně tak třetí skončil mezi veterány do 49 let Jiří Švancara a Keyko de Alphaville Bohemia. V bikejöringu zvítězila v kategorii žen do 39 let Kateřina Neumanová a Aristokracie Vilerrah a těsně za ní brala druhou příčku Marcela Čápková a Amidala Padmé Ginger Jump. Mezi muži veterány do 59 let se na třetí příčce umístil Petr Kohl a Alaia Black z Kovárny.

Kompletní informace a výsledky naleznete na oficiálním webu mistrovství zde.

(zt, Sdružení sportovních svazů České reubliky, SportovníListy.cz, foto:  Aneta Jungerová,FMBB 2019)