Gerloch: Úvahy o rušení vrchních soudů a státních zastupitelství nejsou koncepčně promyšlené

Marek Benda, Aleš Gerloch a Stanislav Grospič hosty pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Úvahy o rušení vrchních soudů a vrchních státních zastupitelství nejsou v současné chvíli dostatečně koncepčně promyšlené, uvedl v Událostech, komentářích místopředseda Legislativní rady vlády Aleš Gerloch. S tímto návrhem přišla krátce po uvedení do funkce nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Gerloch připomínal, že před dvěma lety se zase zvažovalo rušení okresních soudů.

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) krátce po uvedení do funkce v rozhovoru pro Lidové noviny oživila diskusi o tom, jestli nezredukovat čtyřstupňovou soustavu v Česku. Chtěla by reformovat justici tak, že by zanikly vrchní soudy a s nimi i vrchní státní zastupitelství. Sama zdůraznila, že jde o dlouhodobý záměr.

„Je třeba říci, že jakmile mluvíme o nějakých úvahách, tak je poměrně daleko k návrhu zákona,“ uvedl k tomu vedoucí katedry ústavního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Aleš Gerloch.

S ministryní by podle svých slov souhlasil v tom, že pokud je potřeba něco upravovat, tak symetricky. „Před několika lety byl návrh to udělat nikoliv symetricky, ale skutečně zrušit jenom Vrchní státní zastupitelství, to myslím, že nedává smysl,“ doplnil Gerloch. 

Podle něj je nutné celou věc dobře promyslet a prodiskutovat, protože jsou i jiné alternativy: „Asi před dvěma lety se objevila úvaha, jestli spíše nezrušit okresní soudy a okresní státní zastupitelství a mít třístupňovou soustavu krajské, vrchní, nejvyšší s tím, že stávající okresní soudy by byly pobočkami krajských soudů. Byla by tam vlastně zabezpečená lepší personální, materiální vybavenost těch soudů, takže i to stojí za úvahu,“ dodal.

Marek Benda: Lidé spekulují, jestli není nečekaná výměna ministra ochranou premiéra

Podle předsedy ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Marka Bendy (ODS) ovšem představila Benešová své úvahy příliš brzo: „V okamžiku, kdy nastoupila a šla do Lidových novin vykládat svoje představy a začala říkat: budu rušit vrchní státní zastupitelství a vrchní soudy.“ 

Benda také připomínal, že uprostřed volebního období odešel předchůdce Benešové ministr Kněžínek, se kterým podle něj nebyly vůbec žádné problémy. „Odchází Kněžínek a přichází někdo, kdo – v reálu – nevíme, čí je,“ vyjádřil se Benda směřem k uvedení Benešové do funkce ministryně spravedlnosti.

 „Lidé samozřejmě pak spekulují, není-li to ochrana premiéra, když dochází k takhle naprosto nečekaným změnám a pak naprosto nečekaným větám,“ dodal Benda s odkazem na pondělní protesty proti Marii Benešové i premiéru Babišovi

Naopak podle místopředsedy ústavně právního výboru Stanislava Grospiče (KSČM) Marie Benešová pouze vyjádřila své představy, se kterými nastupuje na ministerstvo. Navíc rozhodně nejde o téma nové:  „Tuším, že někdy v květnu 2010 předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, ministryně spravedlnosti paní Kovářová, předseda Nejvyššího soudu pan Baxa řekli úplně stejnou věc, téměř před devíti lety přesně,“ připomínal Grospič v Událostech, komentářích.  

Podle něj je osoba Marie Benešové při demonstracích pouze zástupný problém:  „Tady jde primárně o to demonstrovat proti této vládě, premiérovi této vlády. Je otázka, čeho chtějí ti demonstranti dosáhnout, protože v podstatě zatím nic takového nebylo představeno.“