Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Soud přerušil lihovarníkovi Jaroškovi trest kvůli transplantaci srdce. Podnikatel šel do vězení za krácení daní

Česko

  8:41
Brno - Krajský soud v Brně přerušil odsouzenému podnikateli Vladislavu Jaroškovi výkon trestu odnětí svobody ze zdravotních důvodů na rok. Podnikatel si má ve vězení odpykat šestiletý trest za krácení daní při obchodech s lihem, soud mu v minulosti výkon trestu kvůli jeho zdravotnímu stavu přerušil opakovaně.

Vladislav Jarošek a současný prezident Miloš Zeman na snímku z roku 2011. foto: Youtube.comReprofoto

„Krajský soud v Brně rozhodl dne 6.5. 2019 o přerušení výkonu trestu na dobu jednoho roku z důvodu vážného zdravotního stavu odsouzeného, který vyžaduje transplantaci srdce,“ sdělila serveru iRozhlas.cz mluvčí mluvčí soudu Eva Angyalossy.

Zemanův přítel Jarošek opět požádal o propuštění, policie už jej nehlídá

Jaroškovi soud kvůli problémům se srdcem výkon trestu přerušil už čtyřikrát, podnikatel tvrdil, že věznění by ohrozilo jeho život. Loni ale soud další přerušení odmítl a lihovarníkovi nařídil, aby nastoupil. Jarošek neposlechl, a tak za mříže putoval v doprovodu policejní eskorty.

Podnikatele soudy už v roce 2012 pravomocně potrestaly šesti lety vězení. Jarošek si zatím podle serveru odpykal pouze necelé dva roky.

Skrýval se i na Slovensku

Jarošek se dříve trestu vyhýbal. Do vězení měl nastoupit na začátku června 2016, kdy mu skončila lhůta pro přerušení výkonu trestu. Protože se tak nestalo, vydal brněnský krajský soud příkaz k nastoupení do vězení. Policie jej tehdy v polovině července zatkla v olomoucké nemocnici. Trestu se vyhýbal i před tím, kdy se skrýval na Slovensku. V březnu 2014 ho policie zatkla v penzionu v okrese Nové Zámky.

Podnikatel byl odsouzen za daňový podvod k šestiletému trestu v roce 2012. Jaroškova firma vyrobila v roce 2003 téměř 500 tisíc litrů denaturovaného lihu, denaturační proces však podle soudu nebyl úspěšný, společnost líh neznehodnotila a nezaplatila z něj spotřební daň, i když z něj vyráběla nemrznoucí směs. Lihovarník a podnikatel podle verdiktu způsobil státu škodu 70 milionů korun.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.