Video placeholde

Porno pro intelektuály se poněkud zvrhlo aneb Mozkový orgasmus jak na běžícím pásu

Fenomén, který vědcům naservíroval spíše další otázky než odpovědi, bobtná na YouTube jak kaše v pohádce Hrnečku vař. Do mikrofonu šustí, škrábou a poklepávají, žvýkají žvýkačky, pojídají sushi a sashimi, přejíždějí po něm štětcem, otáčejí stránky knih, pročesávají si vlasy, stylizují se do různých rolí a hlavně na vás smyslně šeptají nesmysly celebrity i obyčejné smrtelnice. Děnně přibude zhruba 500 nových videí, které mají jediný cíl – „mozkový orgasmus“ a sledování YouTube kanálu, který vás k němu přivedl. Vítejte ve světě ASMR!

ASMR neboli autonomní smyslově-meridiánovou reakci typicky doprovází příjemné mravenčení začínající u kořínků vlasů. Mikrotsunami rozkoše se pak přelévá po zadní části krku a po páteři směrem dolů. Euforii doprovází zvláštní pocit naplnění a uspokojení.

Na podobném principu jako ASMR funguje i tzv. sluchově-hmatová synestézie, způsob vnímání, při kterém původní vjem jednoho ze smyslů vyvolává vjem smyslu jiného. Můžete tedy slyšet světlo a zvuky naopak ochutnávat nebo cítit až v morku kostí. Kupodivu k tomu občas nepotřebujete ani LSD.

ASMR snese srovnání i s tzv. frisson (mrazením v zádech ve francouzštině), známým také jako estetické mrazení, případně orgasmus kůže. Jedná se o psychofyziologickou odezvu těla, jakousi odměnu nervového systému za obzvláště libé podněty, doprovázenou nadmíru příjemným mravenčením a brněním, případně i husí kůží „až na řasách“. Často ji vyvolávají intenzivní hudební zážitky.

V průběhu posledního desetiletí zažil fenomén ASMR obrovský rozmach. Utvořila se kolem něj celá internetová subkultura. Tzv. tingleheads sledují videa s nadějí, že zmírní svůj stres a úzkost, zatočí s nespavostí a nesoustředěností, zlepší si náladu a v neposlední řadě kvůli onomu nepopsatelnému pocitu. Letos navíc přilila olej, nebo spíš pivo, do ohně herečka Zoe Kravitz, když v reklamě odvysílané na Super Bowlu smyslně špitala, poklepávala prsty o láhev, šmejdila s ní po stole a nechala do mikrofonu vyznít zvuk nalévání piva Michelob. Sledovali ji při tom miliony Američanů. Video najdete v úvodu článku.

Celebrity provokovat baví, o tom žádná. Časopis W – americký měsíčník o módě a pop kultuře – produkuje videa, na kterých si celebrity od Gigi Hadid přes Paris Hilton po Salmu Hayek zkouší omotat váš mozek kolem svého hlasu.

Pionýrkou této relaxační techniky je ale Jennifer Allenová. Ta se začala v roce 2009 pídit po tom, odkud pramení zvláštně skvělý pocit, který občas zažívá. Zkoušela googlit hesla jako „brnění hlavy a páteře“, „mozkový orgasmus“ a podobně. Časem narazila na podobně „postižené“ jedince. Nikdo ale nechápal, proč a hlavně jak se to děje. Pojem „mozkový orgasmus“ nepůsobil příliš sofistikovaně, navíc byl zavádějící. Zrodilo se tedy pojmenování ASMR a Jennifer Allenová iniciovala první skutečně vědecké bádání. První výsledky poskytly odpověď na otázku, jak reakci vyvolat – stačí soubor podnětů jako je tiché uklidňující šeptání, žvýkání jídla nebo žvýkaček, jemné poklepávání o různé povrchy, pohyby rukou, zejména v oblasti hlavy. A také osobní pozornost zaměřená na pozorovatele, neméně podstatný je totiž vizuální vjem. A pak se to celé vymklo kontrole.

Do hry se totiž vložil YouTube. Videi vyvolávajícími blaženost, ve kterých nechyběl lascivní podtext, se to na internetu začalo jen hemžit a začaly se na ně lepit sexuální konotace, čemuž se Jennifer Allenová od počátku chtěla vyhnout. Proto v roce 2010 pojmenovala nový fenomén poněkud pseudovědecky. „Lidé vnímají význam slov různě a slovní obraty, které se váží k sexuálním aktivitám nebo k různým tabu, nebo také slova, která nemají bezprostřední souvislost s tématem, vedou k tomu, že si lidé tvoří zkreslené závěry,“ řekla průkopnice ASMR pro web asmruniversity.com. Ta původně chtěla vytvořit propojenou komunitu, která by se snažila fenoménu porozumět, porovnávat zkušenosti a nalézat příčiny. Tuto funkci – jakýchsi amatérských výzkumníků – nakonec vlastně převzali uživatelé YouTube. Akorát hlavní myšlenka je už trochu vyšeptaná.

Ne na každého ale ASMR videa fungují stejně. Pro někoho je to nuda k ukousání, pro jiného posedlost. „ASMR je jako koriandr nebo jazz – lidé ho buď milují, nebo nenávidí,“ říká Craig Richard, profesor biofarmaceutickéch věd na Univerzitě Shenandoah ve Virginii. Vědci pomocí magnetické rezonance zkoumali mozky lidí vystavených ASMR. Ukázalo se, že zvýšenou aktivitu vykazovala centra související s odměnou a emocionálním vzrušením. Oblasti mozku aktivované během ASMR jsou podobné oblastem aktiovaným při sociálně vazebném afiliativním (laskavém a vstřícném) chování, které napomáhá k uvolňování oxytocinu. Souvisí tak svým způsobem s evoluční biologií – reprodukcí a přežitím. Typické spouštěče navíc nápadně připomínají způsoby, kterými dospělí uklidňují děti a upevňují intimitu ve vztazích. Proč ale tyto pocity zažívají jen někteří z nás?

„Lidé, kteří zažívají ASMR, jsou obecně otevřenější ke smyslovým zkušenostem. Jsou zvědaví na pocity, které jejich tělo zažívá,“ říká profesor psychologie na univerzitě ve Winnipegu Stephen Smith. Ten spolu s dalšími kolegy stále ještě hledá odpověď na otázku, proč někteří lidé zažívají „mozkový orgasmus“ a jiní ne a k čemu je jim vlastně dobrý. Modří už ale vědí.