‚Metla vyhání děti z pekla.‘ Velký říšský zákon před 150 lety vedl ke konci tělesných trestů ve školách

Před 150 lety na území Česka začala platit povinná osmiletá školní docházka. Přesně 14. května 1869 ji v tehdejším Rakousku-Uhersku zavedl velký říšský zákon. Ten upravil třeba i počet dětí ve třídách nebo vzdělání samotných pedagogů. A v jeho důsledku se pak zrušily i tělesné tresty.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitel trestá žáka (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Zdroj: Profimedia

Díky novému zákonu z roku 1869 tehdy začaly vznikat obecné školy. A jaký byl rozdíl mezi touto normou a pravidly, které o téměř 100 let dříve stanovila císařovna Marie Terezie?

Přehrát

00:00 / 00:00

‚Metla vyhání děti z pekla.‘ Velký říšský zákon před 150 lety vedl ke konci tělesných trestů. Natáčela Pavla Lioliasová

„V roce 1774 byla zavedena šestiletá povinná školní docházka. Ale protože nebyl ještě dostatek škol a dostatek učitelů, tak nikde nebylo striktně řečeno, že se to musí dodržovat. Nebyly ještě kontrolní mechanismy,“ vysvětluje pro Radiožurnál Jana Bartošová z Národního pedagogického muzea.

„Ve skutečnosti až v roce 1869 byla zavedena osmiletá povinná školní docházka. Děti měly chodit do školy od šesti do čtrnácti let. Už se to vyžadovalo a byly sankce,“ doplňuje.

Zákon z roku 1869, kterému se říká květnový nebo Hasnerův podle tehdejšího ministra vyučování Leopolda Hasnera, upravil také obsah výuky. Děti už se tak neučily jen číst, psát a počítat.

„Začaly se vyučovat předměty jako zeměpis nebo dějepis. I když tehdy škola fungovala trochu jinak, nemělo to takovou štábní kulturu. Bylo to trochu rozvolněné. Záviselo na zájmu a vzdělání pedagoga, do jaké míry to dokázal dětem předestřít,“ přibližuje historička Pavla Vošahlíková.

Zakazováním telefonů se školy chovají jako bachaři. Mobil je prostředkem sebeobrany, míní psycholog

Číst článek

Školský zákon byl na svou dobu velice moderní. Jeho důsledkem bylo v roce 1870 zrušení tělesných trestů. Ve školách se to ale striktně nedodržovalo.

„Fakt je ten, že tehdy v lidové mluvě platilo, že metla vyhání děti z pekla. Většinou ani rodiče nepovažovaly za nic trestuhodného, když učitel sáhl k fyzickým trestům. Pamětníci dokonce vzpomínají, jak rodiče posílali učitelům proutí, aby měli z čeho metly dělat. Žáci přinesli pruty a ještě ten den dostali výprask,“ vypráví Vošahlíková.

Velký říšský zákon platil s drobnějšími úpravami až do roku 1948.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme