Režisér Troška tehdy obsadil do filmu téměř celou vesnici. Marie Švecová byla sestřenicí Marie Pilátové, která ztvárnila maminku Venci Konopníka. Protože byla od rány a nenechala si nic líbit, role hlavní vesnické informační spojky jí seděla jako ulitá. Marie Pilátová však později prozradila, že Švecová v reálném životě nebyla tak vlezlá a drzá jako filmová Keliška. Rozhodně se ale ráda družila a vynikala pohostinností.

Na tu s oblibou dodnes vzpomíná Jiří Lábus alias Béďa. "Paní Švecová výborně vařila. Zvala nás co chvíli na oběd do svojí chalupy, s celým štábem jsme tam vždycky skvěle poobědvali," svěřil se při vzpomínkách na natáčení.

Ačkoli se Švecová na civilních fotografiích tvářila dost vážně, ve skutečnosti prý byla pro každou legraci. Když se z Hoštic po úspěchu Troškových filmů stala turisticky vyhledávaná lokalita, ujímala se zvědavých příchozích coby průvodkyně. Historek měla na rozdávání, o drbech ani nemluvě.

"Ukažte mi jednu ženskou na vsi, která by se nezajímala o dění ve vesnici? Všechny! A která přišla s jó drbem, byla uznávaná, aspoň do momentu, než ji trumfla jiná. A tak se snažily, a to je drželo při životě,“ vysvětlil režisér Troška v rozhovoru pro Šíp. "Kelišová, tedy paní Švecová, nemusela nic hrát, stejně jako všechny ostatní ženské. Dobře jsem věděl, jakou do jaké role obsadit. Zbavil jsem je jen trémy a ostychu a byly samy sebou," dodal režisér.

Švecová v sobě Kelišovou nezapřela ani při cestě do Itálie, kde se natáčel poslední díl trilogie Slunce, seno, erotika. Vezla si s sebou zásoby vlastního jídla na celý týden, od řízků přes vajíčka natvrdo až po konzervy. Přesto jí to nedalo a do jedné z italských specialit se ze zvědavosti přeci jen pustila. Když ji pak Jiří Růžička popíchnul slovy, že si právě pochutnává na chobotnicích, udělalo se jí nevolno a utekla z hotelu. Ten večer po ní pátrala i policie.

Rok po uvedení závěrečného dílu trilogie do kin Marie Švecová ve svých 83 letech zemřela. Lidé ze štábu však nikdy nezapomenou na její kuchařské umění a pro filmové diváky bude navždy tou Keliškou, která je ochotna propadnout se do Západního Německa, pokud by ji někdo usvědčil ze lži.