Na radnici vzpomínali na lounského rodáka a spisovatele Karla Konráda. Pozvání přijal i jeden vzácný host
Vzpomínka na Karla Konráda. 2x foto zdroj: Město Louny
Louny

Louny - K přátelskému setkání pozvalo vedení radnice paní Jarmilu Konrádovou, dceru lounského rodáka, spisovatele a novináře Karla Konráda, od jehož narození uplynulo nedávno 120 let (*28.března 1899).

V prostředí „místostarostovské“ pracovny si své vzpomínky, poznatky, pocity i regionální novinky vyměňovali jubilantova dcera, starosta Pavel Janda, místostarosta Vladimír A. Hons a pracovník muzea Martin Vostřel. Příjemnou atmosféru doplnila i improvizovaná výstavka literárních děl oslavence.

1405konrad2

Vzpomínka na Karla Konráda. Foto: Město Louny

Život Karla Konráda

Karel Konrád (28. března 1899, Louny – 11. prosince 1971, Praha) byl český spisovatel a novinář, člen skupiny Devětsil. Narodil se v rodině lounského obchodníka s moukou Karla Konráda (1855–??) a matky Marie, rozené Valdové (1864–??). Studoval na lounské reálce spolu s K. Bieblem, kde v roce 1917 odmaturoval. Prakticky ihned po maturitě musel narukovat. Po první světové válce se ještě jako dobrovolník zúčastnil obsazování Slovenska československou armádou.

Studoval chemii na technice, poté dějepis a zeměpis na Univerzitě Karlově, žádný z oborů nedokončil. Od roku 1923 se věnoval výhradně literatuře. V roce 1925 pracoval jako redaktor v Rudém právu, zde se nepohodl a odešel z redakce, vrátil se až v letech 1945–1948. Byl spoluzakladatelem časopisu Trn (1924–1932), který redigoval až do roku 1933.

29. prosince 1939 se oženil s Milenou Polanovou, dcerou plzeňského kritika a básníka Bohumila Polana (vlastním jménem Bohumil Čuřín, 1887–1971). Od roku 1946 se zapojil do činnosti ve filmovém studiu Barrandov, kde působil v různých poradních sborech až do roku 1957, kdy odešel do penze.

K. Konrád v roce 1930 cestoval po Francii a Itálii, po roce 1945 po Jugoslávii, SSSR a Polsku. O poválečných cestách psal reportáže.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru