fbpx

Nová zelená úsporám zachráněna?0

Chvíli se zdálo, že Nová zelená úsporám to bude mít trochu „nahnuté“, protože někteří politici se příliš netajili s tím, že by tomuto úspěšnému dotačnímu programu výrazně snížili financování. Nyní to ale vypadá, že to tak horké nebude. Vláda totiž včera schválila novelu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Ta s Novou zelenou úsporám počítá, a dokonce přibude nový program na podporu obnovitelných zdrojů energie.

Vláda včera schválila novelu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, která reaguje na revizi evropské směrnice. Návrh zachovává podporu pro programy energetických úspor, jako je Nová Zelená úsporám. Novinkou je pak i tzv. Modernizační fond, který podpoří rozvoj obnovitelných zdrojů energie, zvyšování energetické účinnosti a snižování emisí skleníkových plynů. V rámci něj mohou české firmy, ale i domácnosti do modernizace energetiky investovat více než 100 miliard korun.

Na modernizační projekty půjdou miliardy

„V nadcházejících letech čekají českou energetiku a průmysl zásadní změny, které budou spočívat ve výrazném poklesu využívání fosilních paliv. Novela zákona nabízí v období po roce 2021 řadu finančních nástrojů, které umožní významně investovat do rozvoje nízkoemisních technologií,“ představil vládě zákon ministr životního prostředí Richard Brabec.

Reklama

Modernizační fond bude určený jak firmám, tak i domácnostem

Na programy MŽP a MPO na snižování spotřeby energií bude v období 2021 – 2030 putovat až 80 miliard korun. Dalších více než 100 miliard rozdělí Státní fond životního prostředí pomocí výzev v rámci Modernizačního fondu. Dotace budou moct čerpat veškeré podniky i domácnosti, část prostředků z tohoto fondu bude ale přednostně určena výrobcům elektřiny zapojeným do systému obchodování s povolenkami.

Autor: Michal Doležel

Pro Nazeleno.cz píše články hlavně s tematikou energetiky, obnovitelných energií, chytrých domácností a dalších nejrůznějších zajímavostí.