Menu
MotherClub.cz
Jak zvládat mateřství

Dítě na předním sedadle v autě. Co na to zákon?

Redakce

Redakce

14. 5. 2019

Nejste si jistí, zda můžete své dítě převážet vpředu? Jaké jsou podmínky pro přepravu dětí v autě? Co na to říká zákon? Dítě na předním sedadle v autě – je to problém? Víte, které místo v autě je pro vaše dítě to nejbezpečnější?

Dítě na předním sedadle – kojenci

Relativně běžně se setkáváme s tím, že maminky vozí miminka v tzv. vajíčku vpředu, aby je měly neustále na očích. Někdy ale mohou znejistět, zda je to vůbec v pořádku. Zákon toto umožňuje, pokud má tedy děťátko správně zvolenou autosedačku. Pro miminka je určena autosedačka Skupiny 0 / 0+ (pro děti 0 – 13 kg | 0 – 9/12 měsíců).

Jak vybrat rodinné auto? Na co se zaměřit a na co si dát pozor?

Na co si dát velký pozor?

Pokud vozíte miminko vpředu, vždy musíte mít v autě vypnutý airbag. Někdy je možné airbag u spolujezdce vypnout manuálně v autě, jindy musíte navštívit autoservis. Pokud airbag v autě vypnout nelze, dětská kolébková autosedačka nesmí být umístěna na předním sedadle.

Zapnutí pásu a umístění autosedačky

Další důležitá věc je nutnost vozit „vajíčko“ v protisměru jízdy, abyste při případném nárazu chránili krční páteř dítěte. Poslední důležitý bod, u kterého se často chybuje, je správné připnutí pásu k autosedačce. První musíte pás táhnout přes nožičky dítěte. Část pásu, která vede nahoru k zavěšení, obepíná celou korbičku sedačky. Nikdy ne naopak.

Dítě na předním sedadle – starší děti

V současnosti již neplatí hranice 12 let pro jízdu vpředu. Cestování na sedadle spolujezdce není omezeno věkem dítěte od novelizace v roce 2006. Dítě ovšem musí mít autosedačku přiměřenou svému věku. Je třeba, aby autosedačka byla opravdu vhodná a dostatečně bezpečná. Zákon nerozlišuje, na jakém sedadle dítě sedí, ale stanovuje obecné podmínky pro přepravu – jestli stačí bezpečnostní pás nebo je nutné použít dětskou autosedačku. V autosedačce musí cestovat každé dítě, které váží do 36 kilogramů a měří do 150 centimetrů.

Do 36 kg jedině v autosedačce

Pokud dítě přesáhne některý z parametrů, nemusí sedět v dětské autosedačce. Při přepravě v autě stačí, aby bylo řádně připoutáno bezpečnostním pásem, což je samozřejmé.

Cestování s batoletem. Jak cestovat s dětmi zábavně a pohodlně?

Na co si dát pozor?

Starší děti ve větších sedačkách již mohou vpředu sedět po směru jízdy. Je ovšem potřeba dbát na správný výběr autosedačky. Pro malé děti jsou například nevhodné podsedáky – pokud jsou špatně umístěné nebo jejich tvar nevyhovuje tvarování sedadla spolujezdce, může bezpečnostní pás při prudkém brždění dítě zranit v oblasti břicha. Je nezbytné, aby pás vedl přes pánev a přes rameno. Neměl by vést příliš vysoko nad krk, což bývá na autosedačkách názorně zobrazeno.

Unikátní autosedačka pro 3 děti může být řešením pro velké rodiny

Jaké místo v autě je nejbezpečnější?

Dlouhá léta bylo považováno za nejnebezpečnější sedadlo spolujezdce vpředu. Již to tak jednoznačně neplatí. Deformační zóny jsou v moderních autech konstruovány tak, aby co nejvíce chránily řidiče a spolujezdce. Auto není tak dobře chráněno proti bočnímu nárazu jako proti čelnímu. Navíc většina aut již má vpředu airbagy, zatímco vzadu tak časté ještě nejsou. Statistiky ovšem zkresluje to, že velký počet cestujících vzadu se stále ještě nepoutá při jízdě na zadních sedadlech, zatímco vpředu je to již automatické. Co je ale zajímavé ja, že statisticky nejbezpečnější jsou sedadla vzadu uprostřed, která mají okolo sede největší deformační zónu. Pokud to tedy vaše auto umožňuje (máte prostřední pás plnohodnotný k připoutání dětské autosedačky), umístěte sedačku právě sem.

Typy dětských autosedaček

SKUPINA 0 / 0+ (pro děti 0 – 13 kg, 0 – 9/12 měsíců) – vajíčko
SKUPINA I (pro děti 9 – 18 kg, 9 měsíců – 4 roky)
SKUPINA II (pro děti 15 – 25 kg, 4 roky – 6 let)
SKUPINA III (pro děti 22 – 36 kg, 6 – 11 let, resp. do výšky 150 cm)

Ohodnoťte tento článek:
2,9
Právě čtete

Dítě na předním sedadle v autě. Co na to zákon?