‚Nemůžeme se chovat jako opice.‘ Slovenští hokejisté nesouhlasí s bouřlivou reakcí svých fanoušků

Hokejisté Slovenska odehráli v pondělí večer proti Kanadě jeden z nejdramatičtějších zápasů ve své historii. Ale s hořkým koncem: zámořský favorit totiž duel na mistrovství světa v Košicích rozhodl gólem v přesilové hře vstřeleným 1,8 sekundy před sirénou. Až do té doby skvělí fanoušci ve vyprodané Steel aréně zaházeli ledovou plochu lahvemi a poté pískali při kanadské hymně. Své hráče ale při odchodu do kabin odměnili bouřlivým potleskem.

Košice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Když Kanada nemůže, rozhodčí jim pomůže,“ ozývalo se mimo jiné po pondělním zápase od slovenských fanoušků. Reagovali tak na několik sporných momentů v průběhu zápasu i před rozhodujícím gólem. Rozhodčí totiž domácímu týmu ve 33. minutě neuznali branku Tomáše Tatara kvůli kontaktu Richarda Pánika s gólmanem Mattem Murraym. Před vítěznou trefou Marka Stonea zase Slováci reklamovali faul na Dávida Buce.

Slováky srazil proti Kanadě gól 1,8 sekundy před koncem, Švédové deklasovali Nory

Číst článek

Podle fanoušků, které Radiožurnál zpovídal, si slovenská reprezentace bod zasloužila. Výkony slovenských hokejistů ale ocenili. „Kdyby někdo před čtyřmi nebo pěti lety tipoval, že budeme hrát takto vyrovnaně s Finskem a Kanadou, nikdo by tomu nevěřil,“ pochválil dobrou práci týmu další z fanoušků.

‚Musíme to přijmout‘

Samotní hráči však z jejich reakcí nadšení nebyli. „Nevím přesně, co se vpředu stalo. Rozhodčí hodnotit nebudu, ale nelíbilo se mi, jak zareagovali diváci. Všichni jsme cítili křivdu, ale nemůžeme se chovat s prominutím jako opice a házet na led flašky. To se nedělá, i prohru musíme přijmout s hlavou nahoře. Takhle se nemůžeme chovat,“ řekl obránce Martin Fehérváry. „Nevím, jestli vyhrála Kanada férově, ale vyhrála. A my to musíme přijmout,“ dodal devatenáctiletý slovenský talent.

Reakce diváků zaskočila i jeho spoluhráče. „Fanoušci byli super, až na ten konec, kdy pískali během kanadské hymny. To jsem se až cítil trapně,“ řekl Pánik, který ale zároveň přiznal, že čekal, že rozhodčí Tatarův gól v polovině utkání neuznají. „Věděl jsem, že ho možná neuznají. Trochu jsem ho (brankáře) cítil na sobě, takže to podle mého rozhodli správně,“ uvedl útočník Arizony.

Fanoušci našli i zastání

Nejzkušenější člen slovenského týmu Ladislav Nagy se ale fanoušků zastal. „Divíte se jim? Nám odpískají faul, ale krosček na Buce ne. Nechci radši nic říkat na adresu rozhodčích, mají to těžké. Doufám ale, že dostanou nějaký trest. Co dodat. Kanada je Kanada,“ řekl devětatřicetiletý útočník, jenž po šampionátu zřejmě ukončí aktivní kariéru.

Lahve a odpadky na ledě

Kanaďané brali dění na konci zápasu s nadhledem. Určitě i proto, že získali tři body. Překvapení ale neskrývali. „Možná jsem viděl lidi házet na led dresy, ale nikdy lahve nebo něco podobného. Je to nebezpečné. Když vidíte létat ty lahve, tak si říkáte, hlavně aby se nikdo nezranil. Na druhou stranu to ukazuje, jak moc lidem záleží na jejich hráčích a zemi,“ vyjádřil se po zápase pro Radiožurnál Thomas Chabot.

„Lahve na ledě jsem ještě nikdy neviděl. Vážně, stalo se mi to poprvé v kariéře. V hale ale byla neuvěřitelná atmosféra,“ doplnil obránce Troy Stecher pro web pravda.sk. „A pískot při hymně? Co na to říct. Byl to velmi emotivní zápas, lidi těžko nesli závěr duelu. Upřímně řečeno to mohlo klidně skončit opačným výsledkem. I přes pískot jsem si zápas užíval,“ dodal bek Vancouveru.

lsm, lcz, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme