7 horolezeckých dokumentárních vrcholů

15. 5. 2019 - 8:19 | Téma | Václav Rybář

7 horolezeckých dokumentárních vrcholů zdroj: tisková zpráva

Než si ve čtvrtek zajdete na Free Solo, měli byste si doplnit vzdělání u následujících filmů.

Free Solo je fenomén. Letošní oscarový vítěz v dokumentární kategorii chytne za srdce i diváky, kteří jsou jinak zdoláváním vrcholů a vlastních limitů zcela nepolíbení. Můžete mít dokonce i strach z výšek a nerozeznat cepín od maček a Free Solo si stejně užijete. Dlaně se u něj budou potit jak laikům, tak profesionálním lezcům. Těm možná ještě o něco víc, protože si budou plně uvědomovat, co je v sázce, když se Alex Honnold rozhodně vylézt na obrovský kus žuly v Yosemite bez lana a bez pomoci.

zdroj: Archiv

Free Solo samozřejmě oživilo zájem o horolezecký dokument jako takový a dá se očekávat, že budete mít po jeho zhlédnutí velký hlad nejen po lezení, ale i po osudech dalších podobných sportovců. Proč se na takový absťák nevybavit předem. Máme pro vás sedmičku filmů, které vám naženou husí kůži pár tisíc metrů nad mořem a přenesou vás daleko mimo vaší komfortní zónu.

Meru

meru zdroj: tisková zpráva

V Meru se leze s lanem, ale nenechte se mýlit. Jeho hrdinové sami sobě servírují stejně nesplnitelné mise jako Alex Honnold ve Free Solo. Premiérové zdolání smrtonosného ledovce v podání horolezců, jejichž kamarádi jeden po druhém obětovali horám úplně vše. Neuvěřitelná sonda do hlavy bláznů na laně a jejich motivací. Proč se vrhají vstříc zdánlivě jisté smrti? Jimmy Chin natočil Meru tři roky před Free Solo a sám sebe coby uznávaný horolezec obsadil do hlavní role jednoho z trojice lezců, co vyzývají na souboj mýtickou himalájskou horu Meru. Neuvěřitelné drama, které nikdo nemusel předem vylepšovat, protože život a příroda občas vymyslí ty nejhezčí i nejkrutější příběhy. Meru to málem dotáhnul k oscarové sošce v roce 2016, ale ačkoliv plešouna nezískal, v horolezecké komunitě je tenhle dokument zatraceně vysoko. Umožňuje totiž i běžným smrtelníkům na chvilku nahlédnout do mnohdy těžko pochopitelného zákulisí vrcholového lezení.

Dawn Wall

dawnwall zdroj: tisková zpráva

Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson zdolali El Capitan v Yosemite už v roce 2015 a štáb byl u toho, aby nabídnul nejen fantastický sportovní výkon, ale i hluboký ponor do životních eskapád těžce zkoušeného Tommyho Caldwella. Je to další ukázka toho, že pro horolezení na podobné úrovni musíte mít v hlavě něco „jinak“. Caldwell a Jorgeson ovšem zdolali El Capitan metodou free climbingu. Ta se od free soloingu liší tím, že můžete mít jistící lana, abyste se zachránili před pádem do hlubin a jistou smrtí. Nesmíte je ale využívat ke snažšímu výstupu. Jde tedy o lezení bez asistencí (proto „free“). Neuvěřitelná a napínavá podívaná, která jde víc pod kůži obou lezců i jejich vztahu, ať už k sobě samotným, lezení nebo bájné žulové stěně. Jestli vás El Capitan ve Free Solo uchvátí, musíte si dát Dawn Wall povinně. Zajímavostí je, že rok poté, co Caldwell a Jorgeson stěnu vylezli, přijel do Yosemite Adam Ondra a zdolal ji za poloviční čas. Nefér? Možná… ale prvenství jim nikdo nevezme.

Pád do ticha

paddoticha zdroj: tisková zpráva

Asi nejslavnější horolezecké dokudrama všech dob vás zavede do Peruánských And. Jestli jste ještě neměli tu čest, připravte se na thriller plný zvratů, který mnohým připomene (nebo poprvé vysvětlí), že úspěšný výstup na vrchol je ta snazší část celé výpravy. Následný sestup má vždy na svědomí víc obětí a v případě Pádu do ticha se nadšený příběh o zdolání špičaté hory velmi rychle mění v boj o holý život, který není skoupý na osudová rozhodnutí. Joe Simpson a Simon Yates si prožili nebe, peklo i Očistec během několika nekonečných dní roku 1985. A o osmnáct let později o tom někdo natočil dokument, který je nejen varovným prstem, ale zároveň pomníkem lidskému odhodlání překonávat svoje vlastní hranice, přežít a přetrvat.

To The Limit

tothelimit zdroj: tisková zpráva

A El Capitan do třetice. Tentokrát lehčí trasa se vší podporou, ale taky s raketovým tempem. Bratři Alexander a Thomas Huberovi z Německa preferují při lezení rychlost a některé snazší trasy doslova vybíhají, kličkujíc mezi úchyty a plošinkami. Znáte to, bráchové se snaží jeden druhého trumfnout a divákovi tuhne krev v žilách. Německý pohled do zákulisí horolezení je trochu z jiného soudku, ale představí vám kromě specifického sportu i spoustu emocí, a hlavně celoživotní zaláskování do hor, kterým nelze dát jen tak sbohem. I to je důvod, proč spousta špičkových horolezců neumírá z přirozených příčin. To The Limit je z těch zábavnějších dokumentů a parádičky v něm mají blíž hollywoodským. Berte ovšem v úvahu, že bratři Huberové používají veškerou dostupnou techniku a asistence.

Valley Uprising

valleyuprising zdroj: tisková zpráva

Parádní dokument o historii horolezení v USA a nikoho snad už nepřekvapí, že se zas podíváme do národního parku Yosemite, do údolí, které bylo horolezcům zaslíbené. Veřejnost se tehdy na blázny s cepíny a mačkami dívala skrz prsty, ale komunita žijící na hraně mezi životem a smrtí vytvářela pevná pouta a přátelství. I o tom je tenhle dokument – o kamarádech ze skalnatého údolí. Ideální pro fanoušky sportu jako oživlý dějepis, ale i pro řadového diváka, který chce jen lehce nakouknout pod pokličku. Ze všech dokumentů v tomhle článku má tenhle největší ambice dostat vás ven a donutit vás, abyste vylezli… alespoň na strom nebo přes plot. Když se vám to povede, můžete pomýšlet na větší cíle. A pak ještě větší. To už budete ve stejné vrtuli, jako hrdinové tohohle dokumentu. Vrtuli, která se už nikdy nepřestane roztáčet víc a víc.

180 South

180south zdroj: tisková zpráva

Proč na tu horu vylézt? Protože tam je. 180 South je nejen o lezení, ale i o filozofování. Proč trávit čas tak zbytečnou a životu nebezpečnou činností? Proč se vrhat do neznáma nebo jít ve šlépějích těch, kdo snaze vystoupat na vrchol obětovali víc, než bylo nutné? Otázky, samé otázky. Tenhle dokument jich nabídne spoustu a diváka vyzve, aby si na některé odpověděl sám. Velká výprava do srdce Patagonie automaticky nutí k zamyšlení nad smyslem života i v případě, že zrovna nechystáte expedici na Everest. Jímavý a inspirativní dokument o útěku za horizont všedních dnů a překonávání strachu z toho, co se za ním může skrývat.

Jeff Lowe’s Metanoia

metanoia zdroj: tisková zpráva

Jeden z nejlepších amerických horolezců vůbec, pionýr lezení po ledových stěnách, který v roce 1991 vylezl severní stěnou Eigeru během těžké bouřky. Metanoia je nejen úžasnou biografií jednoho z nejvýznamnějších horolezců své doby, ale také pohnutým životním příběhem. Jeff se po výstupu na Eiger propadnul do krize středního věku, ale hlavně ho čekal ten největší souboj ze všech. Postihla ho Lou Gehringova choroba známá též jako ALS. Bojoval s ní přes dvacet let. Zemřel loni v létě, ale tenhle dokument ho zastihuje o několik let dříve jako věčného a neúnavného bojovníka, ať už jde o nástrahy velehor nebo vlastního zdraví. Neuvěřitelně dojemný a inspirativní film, který vás chtě nechtě donutí zamyslet se nad smyslem dennodenní dřiny. Kdo jsme, kam jdeme a jak moc jsme psychicky připraveni na podpásovky, které nám život tu a tam uštědří.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.