Hlavní obsah

Fotbalová asociace si pořídí nový informační systém za 23 milionů. Kritici se ptají proč

Nový informační systém pro Fotbalovou asociaci ČR vysoutěžila firma Grant Thornton Advisory, informuje Martin Malík, předseda FAČR.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nový informační systém dodá Fotbalové asociaci ČR společnost Grant Thornton Advisory. Uspěla ve veřejném výběrovém řízení, ve kterém nabídla nejnižší cenu, konkrétně 23 278 700 korun. Pavel Nauš, bývalý ředitel úseku informačních technologií asociace, považuje investici za nesmyslnou. A připouští úvahy o možném tunelování její „kasy“.

Článek

Informační systém je vlastně virtuální svět, ve kterém žije český fotbal. „Vznikat začal zhruba před sedmi lety, jeho původním účelem byla především evidence členů,“ říká Martin Malík, předseda Fotbalové asociace ČR.

Postupně naskakovaly další funkce a služby. V informačním systému se ukládají zápisy o utkáních, registrují se tu smlouvy, v uzavřené sekci předkládají kluby dokumenty k licenčnímu řízení a podobně.

Podle předsedy Martina Malíka a iniciátora změn Libora Kabelky, finančního ředitele FAČR, ale už původní informační systém přestal kapacitně stačit.

Dopodrobna Martin Malík vysvětlil potřebu zřízení nového informačního systému v rozhovoru, jehož podstatné pasáže nabízíme v úvodním videu, plnou verzi pak na konci tohoto článku.

Plán asociace ovšem obratem narazil na kritiky. Mezi ty nejhlasitější patří Pavel Nauš, někdejší šéf úseku IT ve Fotbalové asociaci ČR (od března do listopadu 2018). Odešel podle svých slov kvůli neshodám s finančním ředitelem Liborem Kabelkou. A jejich neshody se týkaly právě otázky nového informačního systému.

„Všechny aktuální požadavky bylo po mém soudu možné řešit v rámci stávajícího systému nebo ve stávajících parametrech rozpočtu IT oddělení FAČR, tedy bez zvyšování nákladů. Současný systém je postaven tak, že požadavky a očekávání ze strany řízení sportu zvládá. Podle mě tedy nebylo nutné takto radikální a zbytečné řešení, jako je kompletní pozastavení vývoje, ukončení spolupráce se současným vývojovým týmem a jeho limitace pouze na dvouletou údržbu,“ říká Nauš.

Malíkova reakce na Naušovu kritiku? „Je to názor, který ostře koresponduje s jeho vlastními slovy. Přišel za mnou s doporučením, abychom systém v jeho stávající podobě provozovali souběžně s vývojem úplně nového.“

Na to Nauš kontruje: „Zpracovával jsem tři varianty řešení. A protože projektový záměr nebyl ani u jedné varianty zcela dokončen, nešlo v danou chvíli relevantně rozhodnout. Nikdy jsem ale nikam nenapsal, že okamžitě ukončíme spolupráci s dosavadním vývojovým týmem – a tím zcela devalvujeme veškerou práci, know-how a doposud investované finance. A teprve poté, co Informační systém FAČR takto zmrzačíme, začneme zjišťovat informace a podklady pro výběrové řízení. Cestu zpět jsme důsledně zničili, ale co, sport to zaplatí. A toto je něco, na čem jsem se nechtěl podílet.“

Fotbalová asociace ČR ukončila dosavadní smluvní vztah s externími programátory, kteří původní systém průběžně tvořili. A na konci února vypsala veřejné výběrové řízení na vytvoření systému nového.

Přihlásilo se 11 subjektů a zvítězila společnost Grant Thornton Advisory, což je celosvětová síť poradenských firem. „Rozhodujícím kritériem byla nabídková cena,“ říká Malík. Ta od Grant Thornton Advisory byla nejnižší.

Samotnou tvorbu informačního systému nacenila firma na 10 587 500 Kč. V součtu s náklady na servisní práce a další vývoj v horizontu čtyř let došla společnost Grant Thornton Advisory k výsledné nabídkové ceně 23 278 700 Kč.

„Výsledek je lepší, než jsem předpokládal,“ říká Malík. Náklady na provoz dosavadního systému činily podle něj 240 000 korun měsíčně. „Čili tahle položka je prakticky srovnatelná,“ dodává předseda FAČR.

Při dosavadních 240 000 korunách měsíčně, které předseda FAČR zmiňuje, vycházely tyto náklady na 2,88 milionu korun ročně, služby nového dodavatele pak vycházejí na 3,2 milionu na rok.

Zásadní nákladovou položkou je samozřejmě samotné vytvoření nového systému za 10,6 milionu korun.

Pavel Nauš, bývalý ředitel IT FAČR, se domnívá, že nejde o konečné ceny. „Z mého pohledu se ta zakázka nedá správně ani relevantně nacenit. Prošel jsem si podrobně dokumentaci poskytnutou k výběrovému řízení a odpovědně mohu říci, že v ní není vše dostatečně popsáno. A vítěznou firmu tedy teprve čeká opravdu hlubší analýza a možná i překvapení z toho, co se po ní vlastně bude chtít. A podle toho se pak po mém soudu může ještě výsledná cena a termín dodání měnit.“

Na otázku, zda podle něj může jít o tunelování kasy Fotbalové asociace ČR, Pavel Nauš odpovídá: „Poslední dění by to mohlo naznačovat. Připomínám, že na valné hromadě FAČR došlo k uvolnění 60 milionů korun z členských příspěvků k volnému užití vedení asociace. Ty peníze se dříve vracely do hnutí. Fotbalová asociace ČR je zadlužená, půjčuje si od UEFA na svůj vlastní provoz, a nikoliv na rozvoj sportu. Jen se nad tou situací FAČR zamyslete: Jsem v minusu a investuji miliony do něčeho, co nutně nepotřebuji a v současné době vlastním? Tohle nechápu, vždy nás učili chovat se v managementu s péčí řádného hospodáře. Někde je to nejspíš pouze hezká fráze.”

Nauš ještě dodává: „Nesváděl bych to celé na předsedu Malíka či místopředsedu Berbra. Jen v tom ohledu, že finančního ředitele, pana Kabelku, který tohle celé organizuje, nechali dojít až sem.”

Sledujte nedělní přenos na Televizi Seznam

Eibar-Barcelona

Neděle 19. května

Studio Televize Seznam začíná v 16 hodin, moderovat ho bude Jindřich Šídlo, přenos komentuje Viktor Kábele.

Malík považuje vytvoření nového informačního systému za potřebné. A zdůrazňuje, že prostředky na něj asociace má. „Chod asociace ve sportovních oblastech to neovlivní,“ podtrhává.

Členské příspěvky podle jeho interpretace potřebovala asociace k tomu, aby překryla „hluché období“. A to předtím, než dorazily státní dotace na rok 2019. Loňské činily kolem 550 milionů korun na rok, letošní budou v podobné výši. „Jen na platy potřebujeme ročně zhruba 50 milionů,“ vysvětluje Malík.

Připouští, že si Fotbalová asociace ČR průběžně půjčuje od UEFA, Unie evropských fotbalových asociací. Z tohoto zdroje například uhradila FAČR svůj dluh vůči hlavnímu městu Praze, ten činil asi 70 milionů korun. Částku převyšující 100 milionů korun pak FAČR dluží České unii sportu. Oba tyto zásadní závazky vznikly při majetkových přesunech nemovitostí v oblasti pražského Strahova před sedmi lety.

Ve vlastnictví FAČR je nyní i Stadion Evžena Rošického a asociace se netají tím, že má v úmyslu ho prodat. „Jde bezesporu o majetek v hodnotě stovek milionů korun,“ říká Malík.

Detailnější Malíkovu argumentaci k potřebě vytvoření nového informačního systému a další informace o ekonomické situaci FAČR naleznete zde v tomto videu:

V rozhovoru pro Seznam hovořil Martin Malík o investici do nového Informačního systému FAČR.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované