Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Google bojuje s fragmentací Android TV, chystá i nový Obchod Play

14.5.2019, Jáchym Šlik, aktualita
Na vývojářské konferenci Google I/O 2019 přišla řeč na budoucnost Android TV. Google hledá řešení, jak usnadnit aktualizace této platformy a připravuje redesign Obchodu Play, odkud si uživatelé stahují aplikace do svého televizoru.
Minulý týden proběhla vývojářská konference Google I/O 2019, kde byl oznámen nový Android Q (neboli Android 10) směřující nejprve na smartphony a tablety. V tuto chvíli neznáme žádné specifické novinky pro televizory ani není jasné, kdy se na tento typ zařízení jako aktualizace. Většina výrobců totiž teprve aktualizuje na Android Oreo, výjimkou stále zůstává Android Pie. A právě pomalé aktualizace a s tím související fragmentace byla jedním z probíraných témat. O Android TV se letos ani nemluvilo na hlavním pódiu, ale pouze na vedlejším. To ovšem neznamená, že by Google na svou televizní platformu zanevřel.
 
 
Americký gigant se pochlubil několika čísly, pár z nich už přitom známe. Pro Android TV existuje na 5 000 aplikací (vloni to bylo jen 3 000) a obsah od 1 000 poskytovatelů streamovaného videa. Platformu také využívá přes 140 operátorů placené televize a šest z deseti největších výrobců chytrých TV, konkrétně Sony, TCL, Philips, Sharp, Hisense a Xiaomi. Google také potvrdil dříve avizovanou změnu v podobě redesignu Obchodu Play. Cílem bylo nejen změnit vizuální podobu, ale také usnadnit nákup a předplatné aplikací. Zásluhou integrace Android Pay postačí k potvrzení zadání číselného kódu PIN. Přímo Obchodě Play bude možné se pomocí pár kliknutí přihlásit k odběru předplatného za streamované video. Nebude tedy nutné znovu vyplňovat údaje a veškeré faktury z různých služeb najde uživatel na jednom místě.
 
 
Horší výkon, softwarové chyby a nekonečně dlouhé čekání na aktualizace jsou problémy, které nejsou platformě Android TV vůbec cizí. Výrobci používají nejčastěji čipsety od společností MediaTek a Realtek. Google se rozhodl vytvořit referenční design, který by měl snížit variabilitu mezi zařízeními a usnadnit tak pro ně vývoj Android TV. Tento design bude navíc kompatibilní s funkcí Google Assistant. Ohledně svého chytrého asistenta chystá americká firma ještě jednu novinku. Brzy se naučí informace z programového průvodce, takže bude schopný reagovat na povely jako přepnutí na určitý pořad nebo jeho žánr.