Z vody je Jakub dostal na rybníku v Letinech na Plzeňsku, kam si s tátou a kamarády vyrazil zarybařit. A štěstí mu opravdu přálo. Hned první den chytil pořádného kapra. „Měl 91 centimetrů a 17 kilo. Z vody jsem ho tahal dvacet minut,“ svěřil se Jakub.

Svatý Petr, patron rybářů, zachoval mladíkovi přízeň i v dalších dnech. Druhý kapr byl sice o jeden centimetr kratší a kilo lehčí, ale i tak to byl pěkný macek. Životní úlovek ale zabral Jakubovi na udici třetí den.

„Byl to amur, pět centimetrů přes metr a 17 kilogramů. Z něj mám největší radost. Je to poprvé v životě, co jsem takhle velké ryby chytil,“ řekl Jakub. A co s úctyhodnými úlovky udělal? „Všechny ryby jsem pustil zpět,“ dodal mladý rybář.

Na co Jakub chytal?

Na speciální rybářskou návnadu boilies. Jde o kuličku z vařeného těsta a přísad, mezi které může patřit rybí maso, mléko, obiloviny, zelenina či vajíčka.

Boilies se přichycuje pod háček, má kulovitý tvar, který umožňuje přesné nahození v místě lovu. Má různé příchutě. „Ta moje, na kterou jsem všechny tři ryby chytil, měla příchuť kraba,“ prozradil Jakub.

VIDEO: Loňský výlov rybníka Široký na Plzeňsku.