„Šestnáctky na hajtky, vařil jako profík,“ shodli se přítomní. Spolu s vězni Pepou, Edou, Pavlem a Danem složili tematicky laděnou písničku Spadla klec. 

Herec se tak oficiálně přidal ke kapele, se kterou zamíří na charitativní projekt, který v červnu v Praze vyvrcholí štafetou. V ní poběží společně vězni, jejich rodiny, dozorci, ale i obyčejní lidé, advokáti, soudci či žalobci.

„Lidé, kteří jsou propuštění z vězení, budou žít mezi námi. I když to ostatní nevidí moc rádi. Proto je dobré je do společnosti začlenit,“ popsal své angažmá v kapele a zároveň i celou myšlenku charitativní štafety Čtvrtníček.

Kuřimskou kapelu, která má na svém kontě už i oficiální, profesionálně nahraný videoklip, podporuje nejen vedení věznice, ale i lidé zvenčí. Firma na výrobu nástrojů darovala muzikantům kytary i kvalitní vybavení.

Kuřimskou vězeňskou kapelu Wsedě podporují kromě Petra Čtvrtníčka i Leoš Noha, Michal Suchánek a Kateřina Kaira Hrachovcová.

Nejdřív bicí, pak štafeta

Tematicky laděná písnička Spadla klec kapely Wsedě i s Čtvrtníčkem za bicími bude mít živou premiéru na veřejnosti 25. června v Praze, při dobročinném běhu Yellow Ribbon Run 2019. Ten chce pomoci vězňům začlenit se zpět do společnosti. Je možné, že autor České sody po písničce odloží paličky a vyběhne v jedné ze štafet se symbolickou žlutou stužkou na prsou.

Vězně dojaly darované nástroje

Jsme rádi, že se vám naše brnkání líbí. Budeme rádi, když nám zachováte přízeň,“ pochvalují si v dopise zaslaném dárcům nástrojů vězeňští muzikanti Pepa, Eda, Pavel a Dan. „Eda má konečně Thorovo kladivo, Pavel nemusí pracně hledat nástroje na keyboardu a všichni se těšíme, že nám už nebudou furt vypadávat kabely z kytar,“ sdílí všichni nadšení z nového vybavení.

S čím se trestanci nejvíce potýkají?

Společnost se o propuštěné vězně nestará. Hlavními tématy těch, kteří opouštějí vězení, jsou práce, bydlení, dluhy a vztahy. Charitativní běh chce veřejnost na problémy upozornit. A zároveň podpořit ty, kteří v životě udělali chybu a chtějí druhou šanci.

Honza poběží pro druhou šanci

Se žlutou stužkou vyběhne do štafety i Honza. „Nebýt kriminálu, možná bych se ufetoval. Dost možná mi kriminál zachránil zadek,“ říká dnes muž, který je vděčný za druhou šanci. Když za ním zabouchly dveře vězení, Honza pochopil, že musí něco v životě změnit. „Přestal jsem soudit lidi podle toho, jací byli kdysi. A vím, že už nikdy neudělám nic, co by mne za mříže dostalo znovu,“ tvrdí muž, který je jednou z tváří štafety se žlutými stužkami.

VIDEO: Dcera Petra Čtvrtníčka Anna: Herectví už mám rozdělaný, tak u něj zůstanu!

Video
Video se připravuje ...

Dcera Petra Čtvrtníčka: Herectví už mám rozdělaný, tak u něj zůstanu! Petr Soukup,David Turek