Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Užívání starších aplikací Adobe Creative Cloud může být nelegální

14.5.2019, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Adobe varuje své zákazníky, aby nepoužívali starší aplikace spadající do Creative Cloud, jejichž podpora byla ukončena. Vystavují se tak totiž riziku právního postihu z licenčních důvodů.
Pokud používáte aplikace spadající pod Creative Cloud od Adobe, může se vám v těchto dnech v e-mailové schránce objevit zpráva, že byste neměli používat již nepodporované aplikace. Další užití těchto aplikací by totiž mohlo vést k právním postihům, neboť je nelegální. Využívat smíte pouze novější varianty. Než se však spustí sprška nadávek na společnost Adobe, je nutno říci, že ona není ta, kdo vyhrožuje právními postihy, ale naopak ta, která se vás snaží před nimi uchránit. I když i Adobe má nějaké to máslo na hlavě.
 
Adobe Creative Cloud logo
 
Jak už je zvykem, všechno stojí na nejrůznějších licencích k nejrůznějším produktům a Adobe si zdaleka nedělá vše sám. A tak se i stalo, že se Adobe nepodařilo dohodnout s dalšími společnostmi na licencování některých technologií, které byly používány v Creative Cloud a následkem čehož musely být z nových variant odstraněny. Používání aktuálních verzí je tak naprosto v pořádku (problematické produkty neobsahují), nicméně pokud mají uživatelé ještě nějakou starší variantu aplikace, která obsahuje dnes již nelicencované technologie, jde už o nezákonné použití a pak právě hrozí to, před čímž Adobe varuje.
 
Jedním z příkladů je starší verze Premiere Pro, kde byl problém se společností Dolby. Té se nelíbilo, že Adobe s přechodem na Creative Cloud neumožňuje ověřit přesný počet prodaných aplikací (resp. počet aktivních instalací), od čehož se odvíjí licenční poplatky. To vedlo k zažalování společnosti Adobe a předpokládá se, že to jsou právě technologie této společnosti, které stojí za několika aktualizacemi legalizující produkty Adobe kvůli absenci dohody mezi Adobe a Dolby (konkrétně to zatím vypadá, že se jedná o aplikace Photoshop, Premiere, Lightroom Classic, Animate a Media Director).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.