Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zvrat v případu zastřelení Roma v Chomutově! Vrah již není ve výkonu trestu, je ve vazbě. Co bude dál?

14. května 2019
Čtení na 3 minuty

Petr Benda, který v květnu 2017 třinácti výstřely z pistole zavraždil na chomutovském sídlišti Písečná Roma Radka Š. již není ve výkonu trestu. Podle zjištění serveru Aktuálně.cz nařídil Nejvyšší soud propustit Bendu z vězení a nechal ho převést do vazby.

Bendovi loni v srpnu pražský vrchní soud na základě jeho odvolání snížil původní trest 12,5 roku na sedm let vězení. Státní zástupkyně Kateřina Boudová tehdy označila uložení sníženého trestu za nepřiměřeně mírné. Pravomocný trest byl pod spodní hranicí trestní sazby a nejvyšší státní zástupkyně podala dovolání a chtěla sankci pro střelce zpřísnit.

Dovolání podal i Benda, který naopak usiloval o změnu kvalifikace svého činu. Nejvyšší soud obě podání 30. dubna vyřídil, podle zjištění Aktuálně.cz se kauza znovu vrátí do soudní síně.

“V tuto chvíli je jisté, že ve věci neexistuje pravomocný rozsudek, protože Nejvyšší soud převedl pana obžalovaného z výkonu trestu do vazby,” potvrdil Aktuálně.cz soudce z ústeckého krajského soudu Jiří Bednář, který případ vyřizoval v prvním stupni a o posledním vývoji dostal dílčí zprávu. “Muselo dojít ke zrušení minimálně rozhodnutí vrchního soudu,” podotkl Bednář.

“Nejvyšší soud ctí i v tomto případě svoji ustálenou praxi, že do médií
nesděluje takové informace o řízení, které ještě nebyly řádně doručeny všem jeho
jednotlivým účastníkům, respektive stranám. I když příslušný senát trestního
kolegia Nejvyššího soudu ve věci rozhodl už 30. dubna, doposud není vypracováno
kompletní odůvodnění rozhodnutí, a tudíž ještě nemohly být s výsledkem
jednotlivé strany řízení seznámeny,” řekl ČTK mluvčí Nejvyššího soudu Petr
Tomíček.

Vzhledem k tomu, že Nejvyšší soud zatím neuvedl podrobnosti jak obě podání vyřídil, jsou podle serveru ve hře dvě varianty dalšího vývoje.

Pokud soud vyhověl státní zástupkyni, pak by se u soudu rozhodovalo pouze o výši trestu. Pokud však Nejvyšší soud vyhověl Bendovi, celý případ by mohl zamířit zpět k ústeckému krajskému soudu a celý proces by začal od začátku včetně možnosti změny kvalifikace činu.

Příbuzní zastřeleného Roma ani jejich zmocněnci nemají o postupu soudu žádné informace.

“Zmocněnci poškozených nebyli o postupu soudu informováni. Situace, kdy se poškození o zrušení rozsudku dozvídají z médií, je problematická. Poškození neví co se děje, mohou pociťovat strach, obavy a nespravedlnost. Jejich očekávání, že se budou moci postupně vyrovnat se ztrátou syna se zase oddaluje,” uvedla pro server Romea.cz zmocněnkyně Klára Kalibová z organizace In IUSTITIA.

Nesmíme zapomenout ani na to, že naprosto v rozporu se zájmy poškozených se Nejvyšší státní zástupce odmítl věnovat snížení náhrady škody, které provedl Vrchní soud poukazem na spoluzavinění pozůstalých. Jeho odůvodnění přitom bylo možné považovat za nejen absurdní, ale i nehumánní. Pokud Nejvyšší soud rozhodl tak, že se bude znovu rozhodovat o vině, bude se znovu rozhodovat i o náhradě škody,” dodala Kalibová.

Incident se stal 27. května 2017 kolem 3:00 v noci v Jirkovské ulici u bloku panelových domů. Bendu předtím mylně informovala jeho matka o tom, že venku někdo najíždí do aut a pravděpodobně i do lidí. Muž při pohledu z okna spatřil jedoucí stříbrnou dodávku. Poté si nabil legálně drženou zbraň a seběhl před dům, kde bez varování vystřílel celý zásobník na kabinu řidiče.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon