V anketě O nejlepšího sdruženáře Česka zvítězil - to byste neuhádli ... Tomáš Portyk

Jedenáctý ročník ankety O nejlepšího závodníka a trenéra České republiky v severské kombinaci má v hlavní seniorské kategorie staronového vítěze. Stal se jím počtvrté za sebou Tomáš Portyk, třiadvacetiletý odchovanec LSK Lomnice nad Popelkou, který aktuálně hájí barvy Dukly Liberec. Mezi juniorskými sdruženáři zvítězil David Zemek, kategorii žen ovládla Tereza Koldovská a primát nejúspěšnějšího trenéra získal čerstvý kouč juniorů Martin Zeman.

Pořadí ankety, kterou od sezony 2008–2009 vyhlašuje Úsek severské kombinace Svazu lyžařů ČR, určily hlasy samotných závodník, trenérů, funkcionářů, lyžařských expertů a novinářů.

Jak říkám...



"Ačkoliv minulá zimní sezona nebyla především z pohledu výsledků českých reprezentantů příliš úspěšná a nemáme po ní rozhodně důvod k oslavám, nechtěli jsme tradici této ankety porušit. Sport přináší vrcholy i pády a tentokrát jsme se prostě ocitli na odvrácené straně úspěchu. Pevně však věřím, že nezdary z této zimy budou pro všechny reprezentanty i realizační tým poučením a velkou motivací pro příští sezonu. Talentované závodníky rozhodně máme, vždyť jsou mezi nimi juniorští mistři světa i další medailisté,"  ohlédl se za uplynulou sezonou Radek Cikl, předseda Úseku severské kombinace SLČR.

Trojice nových vítězů


Proti loňskému roku nastaly nastaly na vítězných pozicích hned tři změny.

V seniorské kategorii však kraluje od ročníku 2015-2016 Tomáš Portyk, jenž suverénně zvítězil počtvrté v řadě. Loni v listopadu měl vynikající start do Světového poháru ve finském středisku Ruka, kde skončil čtvrtý. Poté však i jeho výkony měly hodně kolísající či sestupující tendenci a horkotěžko bojoval o umístění na bodovaných příčkách.

Ani junioři v porovnání s předcházejícími léty nedosáhli nijak pronikavých výsledků. Víc se čekalo zejména od Davida Zemka, který na světovém juniorském šampionátu v Lahti skončil až na 24. pozici, i když byl nejlepším z české výpravy.

Poprvé v historii ankety nefiguruje v tomto roce na prvním místě mezi trenéry jméno Šablatura. Předchozím ročníkům dominovali v roli reprezentačních koučů Luděk a v posledních třech letech i Marek Šablaturovi. Letos – zřejmě pod dojmem nepřesvědčivých výkonů sdruženářů na mistrovství světa v Seefeldu – udělili tipující více bodů Martinu Zemanovi. Ten ještě loni aktivně závodil a minulou sezonu absolvoval jako trenér juniorského výběru.

Potřetí se volila také nejlepší žena. Po dvou prvenstvích Simony Weinlichové tentokrát vyhrála talentovaná patnáctiletá závodnice Ski klubu Harrachov Tereza Koldovská, která se výrazně prosazuje ve své věkové kategorii i v mezinárodním měřítku.




    Praha 14. května 2019




Jedenáctý ročník ankety v sezoně 2018-2019

Senioři: 1. Tomáš Portyk 97 bodů, 2. Jan Vytrval 46, 3. Ondřej Pažout 32, 4. Lukáš Daněk (všichni Dukla Liberec) 23.

Junioři/dorostenci: 1. David Zemek 78, 4. Petr Šablatura (Jiskra Harrachov) 45, 3. Lukáš Kohlberger (všichni Dukla Liberec) 32, 4. Jiří Konvalinka (Ski klub Harrachov) 23, 5. 5. Jan Šimek (LSK Lomnice nad Popelkou) 9, 6.-7. Radim Sudek, Matěj Čejchan (oba LSK Lomnice nad Popelkou) po 4.

Ženy/juniorky/dorostenky: 1. Tereza Koldovská (Ski klub Harrachov) 63, 2. Simona Weinlichová (Ještěd Liberec) 59, 3. Jolana Hradilová 44, 4. Lucie Svobodová (obě Nové Město na Moravě) 14, 5. Hana Fadrhonsová (JKL Desná) 5, 6. Gabriela Puškášová (Nové Město na Moravě) 4.

Trenéři: 1. Martin Zeman (junioři ČR, mládež Dukla Liberec) 46 bodů, 2. Marek Šablatura (senioři ČR, Dukla Liberec) 44, 3. Vladimír Šmíd (asistent senioři ČR, Dukla Liberec) 30, 4. Patrik Chlum (JKL Desná, Youth Cup, dívky ČR) 19, 5. Martin Břečka (mládež LSK Lomnice nad Popelkou, Youth Cup) 18, 6. Vladimír Nesvadba (mládež Ski klub Harrachov a Youth Cup) 12.

(vz, SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)