Tajemství žirafích žen: Co říkají legendy?

Stačí si zajet do Thajska a můžete žirafí ženyžirafí ženy z kmene Padaungů vidět na vlastní oči. Charakterizují je dlouhé zlaté nákrčníky, které opticky prodlužují jejich krk až do „žirafí délky.“ V lidových legendách se však o těchto zvířatech (logicky) nehovoří.

Dnes jde o velmi známou turistikou atrakci. Padaungské ženy se při ní předvádějí jako součást „idylického vesnického života.“ Mohou dělat cokoli – tkát, připravovat oběd, hrát si s dětmi – pravidlo je jediné: Musí být vidět a snést neustále cvakající objektivy fotoaparátů.

Jak to vlastně všechno bylo

Lidový folklór hovoří o drakovi nebo spíše dračici, kterou oplodnil svěží vítr. A dračice porodí první příslušníky kmene Padaungů. A právě toto spojení místní ženy uctívají a snaží se napodobit krásu své matky.

Antropologové se domnívají, že to opatření mělo spíše bránit okolním kmenům v tom, aby ženy z kmene Padaungů unášeli. Jednoduše je zohyzdili a tím vzali jejich možných únoscům vítr z plachet. Možná je však i opačná teorie, kruhy na krku jsou totiž ze zlata čím víc jich žena na sobě má, tím bohatší a tím pádem i atraktivnější je. Může tedy svému potenciálnímu nápadníkovi sdělit, jaké věno může očekávat.

Žirafí ženou už od pěti let

Je to tak. Přesně v tomto věku se začínají holčičkám nasazovat na krk první zlaté kruhy, jejichž počet se postupně zvyšuje. Důvodem však není prodlužující se krk, jak si většina lidí myslí, ale neustále se snižující klíční kosti, které takovou váhu zkrátka nemohou unést 🙂

A nevěřte mýtu, který říká, že odebrání zlatého límce znamená pro ženy smrt díky zlomení vazu. Není to tak a v soukromí Padaungské ženy tuto ozdobu odkládají poměrně rády, i když se přitom neobejdou bez pomoci svých družek. A byla-li dříve nějaké žena ve vesnici viděna bez ní i mimo dům, značilo to jediné – potrestání za nevěru.

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.