Sbírka potravin již tuto sobotu 18. května

Po úspěchu minulých let se pravidelná potravinová sbírka letos poprvé rozšíří také o jarní část a od letoška se tak bude konat vždy dvakrát ročně. Jarní termín sbírky je sobota 18. května.

Do potravinové sbírky se zapojují nejenom individuální dárci, ale i firmy – a to buď jako sběrná místa, nebo přímo samy potraviny darují. Sbírka by nebyla myslitelná bez spolehlivých partnerů v podobě předních prodejců potravin, jako jsou obchodní řetězce Albert, Billa, Kaufland, Lidl, Makro Cash & Carry, Penny Market, Tesco a on-line supermarket Rohlik.cz. Ve všech těchto řetězcích zákazníci mohou nakoupit trvanlivé potraviny a drogistické zboží, a prostřednictvím dobrovolníků na prodejnách je věnovat potřebným. 

Organizátorem Sbírky potravin je od letošního roku společně Česká federace potravinových bank a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.

Letošní novinkou je pilotní zařazení možnosti darovat potraviny přes on-line shopy iTesco.cz a Rohlik.cz. Dominantní však zůstane osvědčené darování potravin přímo v prodejnách obchodních řetězců (jejich seznam i umístění viz interaktivní mapa na www.sbirkapotravin.cz).

První ročník potravinové sbírky se uskutečnil na podzim 2013. Během dosavadních šesti ročníků se vybralo celkem 1 625 tun trvanlivých potravin a drogistického zboží. Největší zájem je především o konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýži a luštěniny, těstoviny a základní a dětskou drogerii. Jen v loňském roce se ke všem potřebným dostalo v přepočtu přes půl milionu porcí jídla.

Darované potraviny a drogistické zboží putují do charitativních organizací poskytujících pomoc zejména seniorům, matkám samoživitelkám, pěstounským rodinám, dětem z dětských domovů, postiženým či lidem bez domova a v nouzi, a to ve městech i v regionech, kde se sbírka uskutečňuje. Díky dobře fungující logistice se dostávají potraviny a drogerie ke všem potřebným v místech sbírek. Dárci tak mají jistotu, že potravinami nebo drogistickým zbožím pomáhají potřebným ve svém okolí.

I když podle Českého statistického úřadu patří Česká republika v Evropské unii ke státům s nejnižším podílem osob ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením, 1,5 milionu občanů se nachází pod hranicí chudoby. Největší problémy mají převážně matky samoživitelky s dětmi a ženy starší 65 let, které žijí samy. Potravinové banky jsou ve spolupráci s obchodními řetězci a sociálními partnery připraveny i nadále svou pomoc rozšiřovat. Činnost potravinových bank finančně podporuje i Ministerstvo zemědělství ČR,  a to v řádech desítek milionů korun ročně.

Potravinové banky jsou neziskové organizace, které shromažďují potraviny a distribuují je odběratelským, charitativním a dobročinným organizacím. Potravinové banky získávají potraviny pro potřebné od obchodních řetězců, z potravinových sbírek, evropského programu potravinové a materiální pomoci, od pěstitelů, producentů i jednotlivců. Minimálně ze 75 % se jedná o potraviny určené k rychlé spotřebě, s uplynulou dobou minimální trvanlivosti, neprodejné potraviny s poškozeným obalem nebo se špatným označením, které by jinak skončily na skládce nebo ve spalovně.

V roce 2018 potravinové banky spolupracovaly s 617 odběratelskými neziskovými organizacemi po celé České republice a potravinovou pomoc obdrželo přes 100 000 osob. Hodnota zachráněných potravin činila 282 milionů Kč. V České republice aktuálně funguje 15 potravinových bank a logistické centrum v Modleticích u Prahy. Banky mají celkem 52 zaměstnanců, kterým v loňském roce prošlo rukama 4 127 tun potravin a drogerie. Jejich darování totiž probíhá průběžně po celý rok. Také v tomto případě podávají pomocnou ruku jednotlivé obchodní řetězce, jež navyšují dary od svých zákazníků a podporují potravinové banky také finančními prostředky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.