Každou neděli a pondělí. Střecha pražské Lucerny bude trvale přístupná veřejnosti

Prostory střechy Paláce Lucerna se od neděle symbolicky po 110 letech od dokončení první části multifunkční budovy nastálo otevřou veřejnosti. Součástí je i nová výstava, která pojednává o rodině Havlů a jejich budování Lucerny. Návštěvníci budou moci střechu navštívit vždy v neděli a pondělí od 15. hodiny do setmění až do konce října, řekl kavárník Ondřej Kobza, který má prostory pronajaté.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí není obyčejné už proto, že je pět pater nad Prahou. Řeč je o střeše Paláce Lucerna.

Výhled ze střechy Lucerny na Prahu | Foto: Zuzana Filípková | Zdroj: Český rozhlas

„Jak Havlovi povznesli ráz Prahy, tak bychom ho chtěli povznést i my,“ uvedla autorka výstavy, novinářka Krystyna Wanatowiczová, která se dlouhodobě o rodinu Havlových a historii Lucerny zajímá.

‚Deštníkáři‘ v centru Prahy i přes zákaz soudu na ulici dál nabízejí okružní vyhlídkové jízdy městem

Číst článek

Napsala životopis o strýci prvního českého prezidenta Václava Havla Miloši a další knížku o Lucerně připravuje.

„Je to takový půdorys připravované knihy, čerpala jsem z mých vzpomínek, různých archivů a zdrojů,“ řekla Wanatowiczová. Stálou expozici, která vypráví o podnikatelské rodině Havlů, zvláště pak o staviteli paláce Lucerna Vácslavu Havlovi, dědečkovi prezidenta Havla, si lidé mohou prohlédnout na 15 válcích. Dříve sloužily jako jízdní řády na nádraží.

„Jsem moc rád, že můžu stát na místě, kde jsem mohl prožít tolik krásných momentů,“ poznamenal hudební skladatel Jiří Suchý. Zavzpomínal také na devět koncertů hudebníka Luise Armstronga, které mohli společně s Jiřím Šlitrem uvádět, nebo na vrátného pana Lilinga, jehož jméno se vždy objevilo na plakátech Lucerny.

Urbanfarming

„Doufám, že se střecha Lucerny stane místem, kam lidi budou chodit,“ uvedl Ivan, bratr Václava Havla. Jeho manželka Dagmar Havlová, majitelka Lucerny, už nějakou dobu budovu postupně rekonstruuje a chystá další opravy.

Česko má novou nejvyšší rozhlednu. Z vrcholu elektrárny uvidí lidé i Krušné hory

Číst článek

Ve Vodičkové ulici nechá udělat novou fasádu a na domech ve vnitrobloku má schválené zvýšení střechy pro novou půdní vestavbu. „Obě rekonstrukce vyjdou celkem na desítky milionů korun,“ řekla Havlová.

Kromě výstavy mohou zájemci navštívit doprovodný program přednášek a workshopů o takzvaném urbanfarmingu neboli městském zahradničení. Také se mohou seznámit s historií Lucerny nebo si zacvičit jógu. Dalším cílem je zlepšení mikroklimatu v projektu Zelené střechy pomocí urbanfarmingu.

„Připravili jsme koncept pěti zahrad v podobě rostlin ve velkých květináčích – party, ptačí, včelí, motýlí a léčivá zahrada. Ty mají nalákat hmyz a ptactvo,“ podotkla zahradní architektka Martina Imramová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme