Nejšetrnější a nejlevnější plast je ten, který se nevyrobí.
Řada výzkumů navíc potvrdila, že plasty nejsou stoprocentně bezpečné. Určité druhy toxinů mohou způsobovat nejen zdravotní problémy, ale primárně představují riziko pro životní prostředí a v něm žijící organismy.
Omezit množství především jednorázových plastů může každý z nás. Pokud plastu z jakéhokoli důvodu také příliš nefandíte, omezte jeho používání na minimum.
Rady jak na to si představíme na dalších řádcích.

Lahve

V každodenním životě můžete spotřebu plastu omezit nejsnadněji u pitného režimu, a to tak, že se naučíme pít vodu z vodovodu.
Každou minutou se na světě údajně prodá milion plastových lahví. Ty jsou v naprosté většině naplněny obyčejnou vodou. Nahradit plastovou lahev přitom není nic složitého. Stačí koupit lahev na sport, na cesty a případně do práce.

V našich končinách až na výjimky nemusíme mít žádné obavy z pití vody přímo z kohoutku. Kohoutková voda je častěji kontrolována než voda balená, je čerstvá – nebyla skladovaná měsíce ve skladech před prodejem.

Tašky

Další spotřebu můžeme eliminovat díky tomu, že si na nákupy budeme nosit vlastní tašku.

Z výzkumů vyplývá, že většina zákazníků je ochotna nosit svou vlastní tašku na nákupy. Za největší překážku však lidé považují vzít si tašku na nákup s sebou.

Máte-li tu možnost, najděte si v blízkosti bydliště obchod, kde je možné nakupovat do vlastních nádob. Je jasné, že toto nejde praktikovat všude. Některé statky a farmy nabízí například jednou v týdnu přímý prodej i toto může být příjemnou bezplastovou variantou nákupu. Není také od věci se při nákupu se vždy zamyslet, zda si ten sáček opravdu musíte vždy vzít…

Tipy:

Dejte si tašku ke vchodovým dveřím a do kufru auta.

Pořiďte si malou skladnou a lehkou látkovou tašku, kterou udržujte stále v kabelce, kufru či pracovní tašce. Po vyložení nákupu ji hned do kabelky vraťte.

Spotřebu plastu můžeme omezit i z dlouhodobějšího hlediska v domácnosti. Kde například?

Fólie

Někdo by mohl namítnout, že plastová fólie vydrží třeba i rok. Avšak pořád je to plast, který lze nahradit například ze pergamonový či voskový papír. Pokud se nechcete fólie vzdát, sáhněte raději po těch, které místo PVC obsahují nízkohustotní polyetylén (LDPE). Je třeba uznat, že jejich kvalita je o něco nižší, ale prozatím nebyly pozitivně testovány na přítomnost toxických či jiných nebezpečných látek.

Misky

V každé domácnosti se najde hned několik plastových misek i za ty ale můžeme najít náhradu v podobě skla, porcelánu, ale i dřeva. Nejnižší váhu pak mají misky z ryzí oceli, které navíc mají v kuchyni ceněné vlastnosti, které misky z jiných materiálů nenabízí.

Hračky

Plast bychom však neměli hledat jen v kuchyni. Velké množství plastu se nachází v dětských pokojích. Převážná část hraček se dnes vyrábí právě z tohoto materiálu. Mnohem vhodnější a zdravější jsou hračky dřevěné. Jsou dražší, ale kdo hledá ten najde. Nepříliš drahé dřevěné hračky ale můžeme zakoupit v oblíbeném švéstkém nábytkovém řetězci či v německém diskontovém obchodě s potravinami. Na škodu není také prohledat půdy, sklepy a bazary, kde se dají najít kvalitní dřevěné hračky, které většinou stačí jen umýt.

-MM-