Menu
JenProCestovatele
Rakousko

Zmeškali jste letošní lyžovačku? Na Mölltalském ledovci v Korutanech můžete lyžovat po celý rok

Martina Mádlová

Martina Mádlová

14. 5. 2019

Mölltalský ledovec v Korutanech, jediné zdejší ledovcové lyžařské středisko, vás naláká na perfektně upravené sjezdovky, nádherný výhled na Großglockner i okolní třítisícové hory. Díky svému slunečnému počasí je místo skvělé pro všechny vášnivé lyžaře, včetně rodin s dětmi.

Na Mölltalu trvá zimní sezóna mnohem déle než v jiných lyžařských střediscích. Sníh je tu úplně perfektní. Zdejší sjezdovka dosáhla i na evropský rekord. Byla v provozu celých 330 dní v roce. Na vrchol vás vyveze nejdelší podzemní lanovka v Alpách, Gletscher Express.

Jak se lyžuje na ledovci?

Lanovka vás vyveze na vrchol během několika minut. Pak si můžete konečně vychutnat dokonale svěží vzduch a úžasné ticho. Čeká na vás 17 kilometrů upravených sjezdovek s krásným výhledem a ve všech stupních obtížnosti. Takhle můžete vyzkoušet šest modrých sjezdovek pro začínající lyžaře, sedm červených střední obtížnosti a čtyři černé pro pokročilé. Nikdo zde nezůstane ošizen o skvělý zážitek z lyžování. 90 % tratí je možné v případě potřeby technicky zasněžit, takže nedostatek sněhu vás trápit nemusí. Zdejší svahy si ovšem odpočinou jen asi na dva měsíce. Už na konci června se zdejší svahy znovu zaplňují nadšenými lyžaři.

Na Mölli (tak se zdejšímu ledovci říká), je velmi oblíbený sedmikilometrový FIS sjezd. Jízdu na boulích, různé klopenky, kickery, skoky můžete vyzkoušet v Gletscher-Snowparku. V závislosti na počasí můžete absolvovat i kurz boardercrossu, který je známý spíše jako snowboardcross. Při něm startuje skupina závodníků a vítězem je tem, kdo jako první projede cílem.

Na lyžích snadno vyhládne. Kdo dostane hlad, může sjet dolů k jezeru Stübele See, kde se nachází samoobslužná restaurace Eissee s rozlehlou sluneční terasou v nadmořské výšce 2800 metrů. Můžete se posilnit, a přitom se kochat nádherným výhledem. V restauraci nechybí Wi-Fi připojení, zimní zahrada a ubytovna s osmdesáti lůžky, sprchou a toaletou.

Vysokohorské terény nadchnou milovníky prašanu. Místní freeridové sjezdy nejsou příliš vhodné pro úplné začátečníky, protože patří k náročnějším.

Na sjezdovky se mimo Gletscher Expressu můžete dostat i dvěma šestimístnými lanovkami, dvěma čtyřmístnými nebo dvěma dvojmístnými. K dispozici je i vlek na střední stanici a vlek Stübele. Každý prostředek vás doveze za skvělou lyžovačkou.

Kam vyrazit na parádní lyžovačku? Představujeme šest nejlepších rakouských středisek

Praktické informace k lyžování na Mölltalském ledovci

Z České republiky to nemáte daleko. Pokud pojedete z Brna, dostanete se do Flattachu přibližně za 6 hodin a 15 minut, cesta z Prahy zabere asi 6 hodin a 30 minut.

Rodiny s dětmi zde hodně ušetří. Děti do 6 let neplatí vůbec. Děti a mládež od 6 do 18 let zaplatí jen 50 % z ceny dospělého. Lyžovat se dá každý den od 8:00 do 16:00. Cena skipasu se pak pro dospělého pohybuje od 19 EUR do 47,50 EUR.

Na ledovci funguje lyžařská škola Ski & Board Academy, kde vám pomohou zdokonalit se v lyžování. Škola nabízí lyžování pro dospělé i pro děti (tzv. Bobův dětský klub). Pokud vaše děti příliš lyžovat neumí a vy se na výuku necítíte, je toto ideální prostředí. Funguje zde ještě jedna lyžařská škola – Sporthaus Zraunig. Umožňuje pronájem či koupi potřebného sportovního vybavení i profesionální výuku.

Mölltalský ledovec nabízí perfektní lyžařské dobrodružství pro všechny nadšence. Vyzkoušejte a uvidíte.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Zmeškali jste letošní lyžovačku? Na Mölltalském ledovci v Korutanech můžete lyžovat po celý rok