InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Přeštěnici u Milevska otevírají jesle. Dítě přihlásila i maminka z Tábora

PŘEŠTĚNICE - Rekonstrukcí bývalé prodejny potravin vznikly v Přeštěnici jesličky, které mohou Přeštěnickým mnozí závidět. O stavební úpravy se postarala obec, vybavení už zajistilo Centrum mladé rodiny Milísek, které bude jesle od června provozovat. Kapacita je deset dětí od jednoho roku do čtyř let, výjimečně mohou být přijati i předškoláci. K zápisu, který se uskutečnil 2. a 3. května, se zatím dostavily čtyři děti, dva kluci a dvě holčičky ve stáří od roku a půl. O jak výjimečné zařízení se jedná, to naznačil zájem jedné maminky z Tábora, která své dítě bude do Přeštěnice vozit, protože pracovat potřebuje a jediné jesle v Táboře jsou beznadějně plné na roky dopředu.

 

Vybavení i provoz bude Milísek hradit z dotace, takže pro rodiče budou přeštěnické jesličky bezplatné. Další zájemci se mohou přihlásit na telefonu 723 449 409. Že by se kapacita nenaplnila do budoucna, o to ředitelka Milísku Lenka Bečková strach nemá. Stačí se podívat na vytýčené parcely a rozestavěné domy v Přeštěnici. Jesličky se otevřou 3. června, denní provoz bude od pondělí do pátku od 7 do 16 hodin. O děti se budou starat dvě certifikované chůvy Aneta Samcová a Pavlína Hlavínová. "Na prázdniny nabídneme využití i rodinám z Milevska, které mají zájem dávat děti do našeho zařízení během čerpání dovolených v milevských mateřských školách. V milevském Milísku už máme na léto plno," zmínila Lenka Bečková. Milísek provozuje jesle jako dětské skupiny a ty o prázdninách nezavírají.

Dotační podmínky umožňují přijímat do jesliček v Přeštěnici děti odkudkoliv. Pokud bude kapacita volná, je možné děti dovážet. "Kromě maminky z Tábora se ozvala i paní ze Zbelítova a chtěla vědět podrobnosti," dodala Lenka Bečková.

Dvou zápisových dní využili i lidé z Přeštěnice a přišli se podívat, jak se jejich bývalá prodejna změnila v krásnou hernu a jídelnu, ložnici s postýlkami a moderní sociální zázemí. Svačinky si rodiče budou pro děti donášet, obědy bude vařit Penzion MAVL. "Oddělení pro 55+ mít nebudete?," žertoval při návštěvě Ladislav Kozák, který se přišel na jesle podívat s manželkou. "Vzpomínám, jak se nový krám budoval svépomocí. Moje maminka tu dlouhá léta prodávala. Kdyby zrovna nebyla v nemocnici, určitě by se taky ráda podívala," zmínil Ladislav Kozák. "Když zavřela obchod Jednota, ještě to nějakou dobu zkoušeli soukromníci. Nakonec se chleba prodávat v hospodě," zavzpomínala Stanislava Kozáková. Obchod tedy už v Přeštěnici nemají, zato jesličky ano.

-pi-

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace