Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Dny otevřených dveří na astronomickém ústavu AV ČR v Ondřejově 2019

Dny otevřených dveří na astronomickém ústavu AV ČR v Ondřejově 2019

Historická centrální kopule hvězdárny v Ondřejově
Autor: Astronomický ústav AV ČR

Hvězdárna v Ondřejově bude opět otevřena všem zájemcům, a to ve dnech 17. až 19. května. K dispozici vám budou odborná pracoviště s výkladem pracovníků, dále historické kopule hvězdárny a samozřejmě bude možné navštívit i kopuli dvoumetrového Perkova dalekohledu nebo vedlejší pracoviště 65cm Mayerova dalekohledu. Vřele můžeme doporučit též návštěvu muzea V. Šfaříka a podle počasí se můžete těšit i na pozorování oblohy.

Datum konání akce: 17. – 19. května 2019, denně od 9 do 17 hodin. V pátek a sobotu večer navíc za jasného počasí doprovodný program. Vstup  i doprovodný program zdarma.

Leták ke dnům otevřených dveří AsÚ AV ČR 2019
Leták ke dnům otevřených dveří AsÚ AV ČR 2019

PROGRAM

  • Prohlídka Perkova dvoumetrového dalekohledu každou celou půlhodinu. Největší dalekohled v České republice, hlavní přístroj Stelárního oddělení – průměr hlavního zrcadla 2 m, ohnisková vzdálenost 64 m, hmotnost 84 tun), prohlídka a informace o pozorování dalekohledem a zpracování výsledků. Prohlídka trvá 20 minut.
  • Prohlídka Slunečního oddělení: sluneční patrola, horizontální dalekohled HSFA 2 (průměr zrcadlového objektivu 50 cm, ohnisková vzdálenost 35 metrů) a sluneční radioteleskop RT5 o průměru 10 metrů. 
  • Prohlídka Mayerova dalekohledu o průměru 65 cm Oddělení meziplanetární hmoty.
  • Prohlídka dalekohledu D50 skupiny astrofyziky vysokých energií Stelárního oddělení.
  • Komentované prohlídky expozice o historii výzkumu v oblasti fyziky meteorů (bolidy a pády meteoritů) na observatoři v Ondřejově. Uvidíte zde historicky cenné přístroje, meteority, záběry bolidů - to vše s komentářem odborníka. Odchod s průvodcem od Muzea V. Šafaříka každou sudou hodinu, v pátek dopoledne po dohodě se školní skupinou.
  • Prohlídka dvou historických kopulí v historické části hvězdárny, v případě jasného počasí pozorování Slunce v Západní kopuli.
  • Otevřeno muzeum V. Šafaříka - historické přístroje a dokumenty, vznik a vývoj ondřejovské hvězdárny, osobnost jejího zakladatele J. J. Friče, historická expozice přístrojů pro výzkum Slunce používaných na naší observatoři.
  • Ústavní knihovna přístupná pro čtení, posezení a diskuze.

DOPROVODNÝ PROGRAM

PO OBA DNY

  • V pátek a v sobotu (pouze za jasného počasí) po setmění pozorování oblohy dalekohledem ze Západní kopule historické hvězdárny.
  • V pátek a v sobotu (pouze za jasného počasí) ve 22:00 a 23:00 před historickou Centrální kopulí „Seznámení s oblohou nad námi aneb planetárium naživo“. Malý kurz orientace na obloze – pod skutečnou hvězdnou oblohou. Ukážeme si souhvězdí nad námi a povíme si, jaká souhvězdí jsou vidět po celý rok a která naopak se zimní oblohou právě zapadají, zatímco nad východem vycházejí ta, která budou vidět po celou noc. Ukážeme si polohu právě pozorovatelných planet.
  • Do prostoru historické hvězdárny zveme také astronomy amatéry se svými dalekohledy na večerní společné pozorování (pátek a sobota), nutno předem domluvit na tel.: 737 322 815, suchan@astro.cz (Pavel Suchan).
  • Výstava v budově Slunečního oddělení:
    Sto let pod jednou oblohou – výstava dvanácti panelů ke 100. výročí založení Mezinárodní astronomické unie. Více než o IAU je výstava o vývoji astronomie za posledních 100 roků a také o současných výzvách ve výzkumu vesmíru.

V SOBOTU

Od 9 do 17 hodin program pro děti – hra Objev vesmír, start na parkovišti.

12:00 Povídání o Sluníčku pro menší děti a jejich sourozence a rodiče (30 minut) - Martina Exnerová, Sluneční oddělení Astronomického ústavu AV ČR. Následuje slosování o ceny pro účastníky dětské hry (probíhá v sále za kopulí Perkova dvoumetrového dalekohledu).

16:30 Krtek ve vesmíru aneb povídání o tom, jak se Krtkovi astronautovi žilo na oběžné dráze (30 minut) - Pavel Suchan, Astronomický ústav AV ČR a také sám Krtek astronaut, který mezi vás “přijde”. Následuje slosování o ceny pro účastníky dětské hry (probíhá v sále za kopulí Perkova dvoumetrového dalekohledu).

V NEDĚLI

Populárně naučné přednášky pro veřejnost, které přednesou vědečtí pracovníci Astronomického ústavu AV ČR (probíhá v budově Slunečního oddělení):

  • 14:30 – Výzkum exoplanet v Ondřejově – Dr. Petr Kabáth, Stelární oddělení Astronomického ústavu AV ČR
    Jak vypadají (exo)planety mimo Sluneční soustavu? Kolik jich je? Jak je objevujeme? Budeme se podílet na objevení druhé Země v rámci vesmírné mise ESA Plato? Na všechny tyto otázky tato přednáška odpoví a také představí nejnovější objevy na poli exoplanet z Ondřejova.

  • 16:00 – Sto let pod jednou oblohou – Dr. Soňa Ehlerová, Oddělení galaxií a planetárních systémů Astronomického ústavu AV ČR
    V roce 2019 slaví Mezinárodní astronomická unie 100 let a to je dobrým důvodem ohlédnout se za vývojem astronomie v posledním století. S překvapením zjistíme, že spousta věcí, které dnes považujeme v chápání vesmíru za "normální" a "úplně jasné", je výsledkem astronomického výzkumu v posledním století. Vesmír tu ale není jenom pro astronomy, nýbrž pro všechny. Odjakživa nás obklopuje v reálném světě a v posledních desetiletích i ve světě fikce a fantasie.

     

     

V sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin přímo v areálu hvězdárny občerstvení. Cukrárna

U jahůdky z Ondřejova nabídne něco k jídlu a pití, sladkosti, zmrzlinu a také teplé nápoje. 

V muzeu si můžete koupit turistickou známku a další drobné upomínkové předměty.

V sobotu od 9 do 18 hodin a v neděli od 9 do 15 hodin v prostoru hřiště u hvězdárny, hned vedle parkoviště VÝSTAVA DROBNÉHO ZVÍŘECTVA - holubů, králíků a drůbeže - pořádaná Základní organizací Českého svazu chovatelů v Ondřejově. Odborný výklad k vystavovaným zvířatům, bohatá tombola pro děti se zvířátky a dalšími výhrami. Vstupné dobrovolné.

Ztratili jste se? Potřebujete poradit? Ptejte se prosím organizátorů označených jmenovkami či oblečených v našich tričkách nebo do reflexních vest – poradí vám J. Dotazy na organizaci na 737 322 815.

Upozornění: z této akce budou pořizovány fotografie a videozáznamy pro účely archivace a propagace Dnů otevřených dveří.

Pozor: v sadu hvězdárny nyní kvetou přírodní orchideje Prstnatce májové, které jsou zákonem přísně chráněny. To je také důvod, proč nesekáme louky až do jejich odkvětu. Prosíme, netrhat!




O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Ondřejov, Astronomický ústav AV ČR, Den otevřených dveří


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »