Nuselské dvorky oživí historickou čtvrť Prahy divadlem a novým cirkusem

Nuselské dvorky 2019

Nuselské dvorky 2019

Festival Nuselské dvorky oživí nevyužité prostory mezi domy a továrními budovami jedné z nejstarších pražských čtvrtí. Plácky před CIRQUEONem – Centrem pro nový cirkus, vnitroblokem Mečislavka a kavárnou Ňáký Kafé probudí 18. května 2019 divadelní a novocirkusová představení, kreativní dílny i první český workshop funambulismu. Vstup na festival je zdarma.

„Máme velkou radost, že se Nuselské dvorky vryly do paměti nejen obyvatel Nuslí a každým rokem lákají víc a víc návštěvníků. Na dvorku před CIRQUEONem a ve Vnitrobloku Mečislavka přivítáme divadelní premiéry, ale i představení od nuselských stálic. Poprvé si v rámci workshopu funambulismu návštěvníci vyzkouší chůzi po laně s balanční tyčí. Ke zkrášlení Nuslí mohou přispět i samotní účastníci, kteří v rámci graffiti workshopu natrvalo promění šedou zeď lemující Nuselskou ulici,” říká ředitelka CIRQUEONu Šárka Maršíková.

Divadlo a nový cirkus
Tři světové premiéry a jednu pražskou uvede třetí ročník Nuselských dvorků. Fyzický divadelní soubor tYhle pozval anglickou královnu na první uvedení představení s příznačným názvem Anglická královna. S humorným představením Musíme to opravit plném masek, klauniády, tance a akrobacie, zavítá i Goršecke Narodnie Akademične Teatr. Pohybová klaunérie Suger a bič vol. 2 v podání Antona Eliáše a Lukáše Šimona je třetí novinkou. Pražskou premiéru si odbude i Cabaret Nomade s pětiminutovou hrou Siamské sestry Tabernaculum pro jednoho až čtyři diváky. Divadelní program odstartuje pohádka pro děti Honza Pták souboru Damúza, tři pohádky na motivy knížky Arnošta Goldflama – Tatínek není k zahození – zahraje loutkové divadlo LokVar. Den plný divadla završí komické duo Bratři v tricku a jejich Běžkařská odysea.

Workshopy, dílny, Pragulic a hudba
Vůbec poprvé si v České republice vyzkouší návštěvníci chůze po laně s tyčí ve workshopu funambulismu. Lektoři CIRQUEONu se zúčastnili lektorského workshopu funambulistmu projektu Wires Crossed – Balance Your Fear, jehož vrcholem je přechodem řeky ve skotském městě Galway, které se stane v roce 2020 městem kultury. Vlastní stopu v Nuslích mohou návštěvníci zanechat během workshopu graffiti, poslouží jim k tomu omšelá zeď podél Nuselské ulice. Virtuální doba dostihla i cirkus. V rámci VR workshopu se vyzkoušejí, jaké to je žonglovat ve virtuální realitě. S wITches si návštěvníci vyrobí kouzelnickou osvětlenou hůlku z jednoduchého elektrického obvodu. Brzké odpoledne patří procházce po autentických místech Nuslí s průvodcem Robertem z Pragulicu. Festival vyvrcholí závěrečným koncertem Minikapely – nejmenší dead-folkovou kapelou na světě –  a DJs Zakázaný kamarádi v Ňákým kafi.

Pro návštěvníky jsou dále připraveny celodenní cirkusové workshopy na dvorku CIRQUEONu, workshop sítotisku a prodej merche Nusle more, kadeřnictví, filmový second hand, dřevěné dílny s Bárou Hubenou a celodenní občerstvení od Naše kaše, Žlutého karavanu, Polífkárny, baru Letní poloha a Katky Kočičkové.

Zdroj: CIRQUEON – Centrum pro nový cirkus

Témata článku

CIRQUEON – Centrum pro nový cirkus

Nový cirkus

Nuselské dvorky

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: