Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cyklista Petacchi dopingovým podvodníkem? Seznam lékaře Schmidta stále roste

Autor: ČTK, for - 
14. května 2019
22:20

Dopingový skandál má další pokračování. Bývalý italský cyklista Alessandro Petacchi je dalším sportovcem, jehož jméno bylo spojeno s děním okolo lékaře Marka Schmidta. Bývalý elitní sprinter je podle informací listů Corriere della Sera a Le Monde na seznamu zákazníků erfurtské ordinace, která sportovcům pomáhala s krevním dopingem. Transfuzemi si údajně pomáhal v letech 2012 a 2013.

Pesimistické předpovědi Jana Chlumského z Českého antidopingového týmu, se kterými se svěřil v pořadu Blesku, se vyplnily a na seznamu hříšníků spojených s dopingovými podvody přibylo další jméno.

Dalším obviněným je pětačtyřicetiletý Petacchi, který během kariéry vybojoval mimo jiné 22 etapových vítězství na Giru. Veškerá podezření odmítl. „Zjistil jsem, že tenhle Mark Schmidt byl týmovým lékařem u Milramu v době, kdy jsem za něj závodil. Možná se staral o německé jezdce. Já jsem ale jeho ordinaci v Německu ani nikde jinde nikdy nenavštívil. Nemám tušení, proč je moje jméno v jeho databázi,“ řekl italskému listu Corriere della Sera.

Petacchi v době, kdy podle informací médií užil transfuze, závodil za Lampre a Quick-Step. Ve stáji Milram působil v letech 2006 až 2008, než dostal po pozitivním dopingovém testu distanc za užití léku na astma Salbutamolu.

Minulý týden se ke spolupráci s doktorem Schmidtem přiznal bývalý německý cyklista Danilo Hondo, který byl v roce 2012 Petacchiho týmovým kolegou u Lampre. Po zveřejnění informace ho vedení švýcarského cyklistického svazu odvolalo z pozice reprezentačního trenéra.

Stejně jako u mnoha dalších forem dopingu, hrozí při prokázání čtyři roky zákazu činnosti. „To neznamená, že sportovec nesmí pouze závodit, ale nesmí ani trénovat v lokalitách, které jsou těmi oficiálními stadiony. Nesmí dělat ani trenéra, ani jakéhokoli jiného funkcionáře,“ dodává Chlumský.

 

Zobrazit celou diskusi