Aktuality, Tvorba

Soutěž v poločase – Moje místo

Moje oblíbené místo, takto široké je téma květnového kola ročníku 2019 naší průběžné soutěže. Tentokrát má příležitost určovat pořadí sto nejúspěšnějších účastníků: když se přihlásí, uvidí u svého registrovaného jména poznámku o porotcování od té chvíle může podle uvážení měnit pořadí. Vážení účastníci, proto se mrkněte, jestli jste v první stovce – určuje to automat! Ono to začne být napínavé až v závěru, také uvidíme.

Zatím je odezva na téma docela rozpačitá, do neděle přišlo jen 66 prací. Většinou jde o krajinky. Kupodivu málo interiérů – k výjimkám patří třeba zrovna tahle fotka Dagmar Hrubé nazvaná Moje místo pro klid – dočasně obsazené. Příjemná, dobře komponovaná, jasně sdělná milá fotka. Technicky, holt, co k tomu dodat, záclona přepálená, čert ví, čím to je foceno, je to uloženo do raritního JFIF formátu bez EXIF… Pejskovi to sluší a fotka zahřeje.

Málo je momentek. Těch je obecně v naší soutěži málo. To je to legrační – ve všech recenzích a reklamách a specifikacích se dělají veliké ciráty kolem rychlosti ostření a sériového focení a pak nikdo živou fotku nefotí. Ivana Hudecová živou fotku poslala. Je to připomínka na milou příhodu – jízda historickým vlakem, holčička je zjevně nadšená a pánovi co vypadá jako Jaroslav Marvan to v historické uniformě sluší.

Někomu se líbí zajímavá místa v cizině. Petr Skornak poslal takřka pohlednicovou fotku Moyne Abbey v Irsku. Ve Wikipedii o tom píší, že jde o stavbu z roku 1455 a do současného zruinovaného stavu ji přivedl Sir Richard Bingham, v reformačním zápalu. Tak byl zapálenej, až zapálil barák… Fotka pana Skornaka je mnohem lepší, než jakou mají ve Wikipedii, dodám ještě.

Jiří Šára rád fotí doma, tedy v Praze – a z Karlova mostu jsem od něho viděl fotek už hodně. Je vyznavač širočiny – i tohle je focené 18-35/3.5-4.5 na tu kratší stranu! Moc pěkná je ta ručička, ta tomu dává život. A zase jsme u té živé fotky…

Začal jsem o krajinkách a krajinkou skončím. Tenhle žánr asi v květnovém kole převáží a snad je to dobře. Fanda Vojta nazval fotku jednoznačně – Tady to miluju. A já to chápu.

Těším se na další fotky, pečlivě sleduju pořadí dvakrát denně (nejmíň). Krajinky jsou super, ale co je to platné, nějaký ten interiér a nějaká ta živá fotka – neškodily by! Do záhlaví jsem dal fotku Dany Klimešové z výletu. Mám spoustu důvodů proč na fotku vrčet, jsem proti fotkám braných odzadu, ale ta holčička je zepředu a je moc milá a je to takový Vykupitel celé kompozice. S dvěma pejsky po stranách, to je další klad.