Okruh Radiožurnál Sport je přínosem pro posluchače zejména díky internetu

Český rozhlas při příležitosti Mistrovství světa v hokeji 2019 oprášil myšlenku svého čistě sportovního a reportážního okruhu Radiožurnál Sport. Jeho hlavním účelem je propagace digitálního rozhlasového vysílání DAB+, nicméně program je přirozeně dostupný i přes internet a v různých platformách a aplikacích, například v HbbTV aplikaci Českého rozhlasu.

Ukázka HbbTV portálu Českého rozhlasu Radiožurnál pod názvem Vizuální rádio. Zdroj: Český rozhlas

Ukázka HbbTV portálu Českého rozhlasu Radiožurnál pod názvem Vizuální rádio. Zdroj: Český rozhlas

Chytrým telefonům chybí podpora DAB. Díky tomu se prosadil on-line streaming

Zjednodušeně lze tedy říct, že tomuto okruhu přeje doba internetová, kdy se může posluchač dostat k libovolnému audio a video obsahu prakticky kdekoliv přes svůj mobilní telefon. Paradoxně, internetový streaming je první volbou posluchačů s mobilem, jelikož většina telefonů příjem DAB nepodporuje.

Vysílání v digitálních sítích je nicméně důležité pro partnery Českého rozhlasu. České Radiokomunikace tak rozeslaly novinářům informaci o přijímových parametrech v DAB+ multiplexu 12C v Čechách a 12D pro Moravu a Slezsko. V DAB+ síti, kterou ČRA pro rozhlas provozují, lze program naladit na územích, kde žije přibližně 60 procent obyvatel ČR.

Jak následně informoval portál Českého rozhlasu Digitální rádio, veřejnoprávní vysílatel se na poslední chvíli domluvil i s dalším významným DAB operátorem TELEKO. Ten zařadil okruh Radiožurnál Sport do své sítě jako náhradu za Rádio Retro, které v digitálních sítích vysílá dlouhodobě.

Pokrytí není jediným problémem digitálního rozhlasu

Zároveň je potřeba připomenout, že speciální sportovní okruh Radiožurnálu není šířen exkluzivně v DAB. V tuto chvíli je digitální terestrické vysílání pouze doplňkem, nikoliv primární platformou. Český rozhlas si prozatím netroufá umísťovat své nové okruhy pouze do digitálních sítí. Naštěstí je zpřístupňuje co nejširšímu okruhu posluchačů i přes internet. Exkluzivní okruhy ČRo určené pouze pro DAB vysílání by z hlediska pokrytí ani nedávaly smysl. Pokrytí digitálním rozhlasem prozatím není dostatečné k tomu, aby si diváci našli obsah pouze v těchto sítích.

Otázkou zároveň zůstává, zda bude mít digitální rozhlas v našich končinách vůbec někdy takovou sílu, aby mohl konkurovat tradičnímu FM rádiu. Generální ředitel ČRo René Zavoral dlouhodobě usiluje o rozvoj této platformy a v jednom z nedávných rozhovorů se dokonce vyslovil za to, aby rozhlas nabídl posluchačům některé nové okruhy výhradně přes DAB.

I kdyby se podařilo vyřešit otázku pokrytí a digitální rozhlas by překonal hranici 80-90 procent pokryté populace, stále je zde problém v podobě velmi nízké vybavenosti domácností DAB přijímači. Tento problém podtrhuje i fakt, že na pultech běžných řetězců s elektronikou je jen malá část přijímačů s podporou DAB. Tyto přijímače bývají obvykle násobně dražší než tradiční rádia, která podporují pouze FM.

Digitální sítě DAB/DAB+ tak mají v současnosti smysl pouze pro posluchače-nadšence, případně pro řidiče novějších aut, které už podporují tuto technologii. Většina posluchačů však může vděčit především internetu a on-line platformám za to, že se dostane k novému okruhu, který nelze poslouchat prostřednictvím tradičního FM rádia.

Autor článku:

Komentáře (7)

  1. JiriSedivy

    Nic proti, ale dnes, v době HD, UHD TV postrádá úplně smysl poslouchat sport v rádiu. Dokážu si to představit samozřejmě u nevidomých nebo u lidí kteří zrovna pracují tak poslouchají jedním uchem, ale to je opravdu okrajová záležitost.

    1. PV

      Tady na tom webu patřícímu do skupinu Media Bohemia (což největší provozovatel rádií v ČR) jde spíš o udržení pohodlného oligopolu.. Žádný další provozovatel se už do FM éteru nedostane protože nejsou volné frekvence s větším výkonem než 100W někde na venkově…. proto to demagogické vytahování jen negativ přitom základem většiny negativ je že v digitálu kromě ČRo téměř nikdo nevysílá a tak ani není důvod aby si lidé pořizovali DAB přijímače. MediaBohemia a Active ovládající drtivou většinu rádií digitalizaci ignorují přestože si vesměs vybrali transformační licence (což je licence prodlužující původní licence bez výběrového řízení platná do 25/102025), které je zavazují k přechodu do digitálu. Takže z tohoto hlediska je nutno tyto texty posuzovat.

    2. juko

      PV, pokud za „demagogické vytahování negativ“ považujete to, že drtivá většina mobilů nemá DAB, ale podporuje pouze FM+NET, a že v řetězcích s elektronikou jsou DAB přijímače výrazně dražší než FM přijímače, tak mi z toho vychází, že si jen nechcete připustit realitu.

    3. PV

      poslech FM přes mobily je dost okrajová záležitost ( viz třetí strana od konce http://www.median.eu/cs/wp-content/uploads/docs/RP_2018_4_1Q_prezentace.pdf) a rádia jsou drahá hlavně protože obrat v prodejích je zatím mizivý a to je hlavně kvůli nabídce. Já na svém DAB/net rádiu poslouchám prakticky jen internetová zahraniční.

    4. juko

      PV: Pokud jde o poslech přes mobily, není to zas tak okrajová záležitost, podle zmíněné prezentace to vychází na 18 procent, byť pouze třetina posluchačů využívá mobilní tuner, zbytek poslouchá přes aplikace nebo přímo přes stream. Nicméně, pokud by všechny mobily měly vedle FM i DAB tuner, byl by to výrazný argument ve prospěch DAB-u. Nyní DAB na většině území vysílá zbytečně, jelikož většina zájemců si předmětně stanice najde na internetu.
      Co se týče ceny běžných přijímačů s DAB, máte pravdu, cena je vysoká i kvůli tomu, že prodeje jsou mizivé. Problém je, že o DABu se aktivně mluví už cca 15-18 let, a dodnes je to spíše záležitost vyloženě rádiových nadšenců. Dokud nebyl on-line streaming, bylo reálné uvažovat o této platformě, jelikož tehdy nebyla jiná spolehlivá alternativa poslechu rádií. I přesto se za těch mnoho let nenašel způsob jak dostat DAB přijímače masově k posluchačům. Klíčovou chybou zřejmě bylo, že DAB lobby nedokázala prosadit, aby ve všech přijímačích vyrobených od určitého roku byl i DAB tuner. Tím by se prodeje zvedly a cena by šla dolů.

    5. PV

      Právě proto jsem psal jen poslech FM přes mobily. Když v DAB téměř nic není tak nelze čekat že si lidi budou pořizovat přijímače : v DAB kromě rádia Samsonu, Seejaye, Pigy, Dechovky a Českého Impulsu a 7 (respektivě 5 stálých) digitálních rádií ČRo nic není. A nejsou tam třeba ani fm rádia z Moravy (když jsou pokryté DAB signálem zatím spíš Čechy). Ale to že EU neprosadila že prodávaná rádia nemusí mít povinnost DAB tuneru jako tomu je (resp. bude) u autorádií je určitě chyba. A divím se že si takovou věc APSV nevymínila na vládě ČR když zákon o přechodu rádia na digitál je napsaný zcela podle nich.

  2. PV

    Ještě k tomu přínosu pro posluchače kopíruju jednu trefnou odpověd z komentářů z http://www.oviradio.cz na dotaz proč MediaBohemia nevyužívá fm frekvence při jejich častém vícenásobném pokrytí lépe:
    Samozřejmě, že logické by bylo ty kmitočty zaplnit různými programy, abych postihnul širší cílovku, dal alternativu těm, co chtějí slyšet něco jiného a taky trochu naplňoval ten princip, že kmitočty se mají využívat efektivně, protože jsou vyčerpatelné.
    Jenže těmhle firmám ale vůbec nejde o nějakou nabídku a posluchače, jen o zabetonování éteru s co nejmenšími náklady a rýžování na reklamě s co největším ziskem. Oni už mají své jisté, nikdo je k účelnému využívání frekvencí nenutí, protože zákony jsou napsané podle nich. Tady v ČR prostě zvítězil tenhle přístup a už roky to tady takhle funguje. Žádný velký odpor se proti tomu nezvedl, vždycky, když spolknou nějaké další rádio a udělají doubly, tam si pár lidí zanadává a jde to dál.

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .