Seznam hrubých chyb, které často děláme ve vztazích

Chybovat je lidské, na druhou stranu chyb nesmí být příliš a neměly by být hrubé. Ohrožovat vztah, na kterém nám záleží a který pro nás znamená hodně, ne-li všechno, by byl nesmyslný hazard.

Pojďme se tudíž zamyslet nad tím, čeho je třeba se vyvarovat, aby byl u našeho pomyslného rodinného krbu klid.

Více důvěřujte a méně prověřujte

Raději se nechovejte jako kontrolor či jako revizor, to vztahu neprospívá. Nemusíte vědět o partnerovi úplně všechno, znát každičký jeho tajný sen, vědět o každém kroku, který udělá, proniknout do jeho myšlení, potají zkoumat, co má v psacím stolku a v knihovně. Dopřejte mu aspoň to nejnutnější soukromí. Nekontrolujte mu kapsy, šuplíky ani mobil. Nejlepší je položit si otázku, jak byste se cítila vy sama, kdyby vás někdo takhle sledoval. Nic příjemného, že?

Šetřete výčitkami

Nikdy si na mě neuděláš čas. Vždycky dáš přednost kamarádovi přede mnou. Jsem pořád sama doma. Nikdy nikam nepřijdeš včas. Zase už jsi mi nezavolal... Nesmyslné poznámky, které nic nevyřeší, zato partnerovi spolehlivě zkazí celý den. Výčitky nejsou konstruktivní, ale naopak negativní, způsobují jen dusno a napětí. Co to zkusit pozitivně: "Ne, nevadí, že jsi nezavolal, vlastně jsem měla tolik práce, že mi to kupodivu uniklo."

Na výčitky, ironii a sarkastické poznámky je třeba si dát obzvlášť velký pozor, protože většina lidí je na ně citlivá. Výčitky navíc nic neřeší, protože nejsou konstruktivní, ale naopak negativní a jenom způsobují dusno a napětí.

Když se něco děje, řekněte to

Muži nenávidí, když jim na otázku: "Co se děje?" odpovíte strohé: "Nic!" Přitom je nabíledni, že se něco děje, partner to na vás vidí, máte to napsáno v očích, ve tváři. Smutně vzdycháte, točíte se k partnerovi zády, vypadáte jako boží umučení. Co s vámi konkrétně je, to vám partner z obličeje nevyčte, protože to fakticky nejde. Vysvětlete to. "Ženy asi čekají, že na to přijdeme sami, a ano, my se na to opravdu snažíme přijít, ale mnohdy to jsou jen domněnky, které nás zavedou úplně někam jinam, a akorát z toho vznikne hádka." – Tak přesně to si o této situaci myslí muž.

Nepodceňujte teplo rodinného krbu

Možná to zní starosvětsky, jako z povídky Boženy Němcové, ale příjemnou domácí atmosféru nelze podceňovat. Určitě namítnete, že máme jedenadvacáté století a že nevíte, co dřív, běháte z práce domů a naopak, snažíte se zvládnout aspoň to nejzákladnější. To je chvályhodné, ale možná je to málo. Jakmile provoní kuchyň doma upečený koláč či teplá večeře, muž pookřeje. A i když se říká, že chlap nepořádek nevnímá, ve vyhrocených případech přece jen zpozorní a táže se, proč zrovna on musí žít na smetišti. Občasný úklid není na škodu, v takovém domově se člověk pak cítí lépe.

Nedělejte z partnera někoho jiného

Nechala byste se převychovat tak, aby z vás byla jiná žena? Namítnete, že to přece nejde. Nežádejte to tedy po životním druhovi. Vzala jste si ho takového, jaký je, nejspíš se vám to muselo dříve líbit. Zásadní změny nedosáhnete, nemůžete žádat po extrémně společenském člověku, aby seděl doma v koutě, případně po vášnivém sportovci, aby pověsil cyklistiku na hřebík a chodil s vámi do divadla. To už by přece nebyl on!

autor. Eva M.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.