Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Katolický týdeník: Volby o budoucnosti Evropy

Datum publikace15. 5. 2019, 7.45
TiskTisk

Od čtvrtka 23. do neděle 26. května budou obyvatelé všech členských států Evropské unie volit své zástupce do Evropského parlamentu. Co eurovolby znamenají pro křesťany?

Foto: „Otcové zakladatelé“ sjednocené Evropy: zleva Alcide De Gasperi, Konrad Adenauer a Robert Schuman.  Snímek eurcom.org

Podle řady politiků i politických komentátorů půjde tentokrát o jedny z nejdůležitějších voleb v historii EU. V uplynulém volebním období totiž prošla Unie řadou zatěžkávacích zkoušek, které významně narušily její soudržnost. Migrační krize, brexit či terorismus starý kontinent hluboce rozdělily. V mnoha státech EU jsou na vzestupu antievropské strany.

Také nemálo křesťanů v Česku má pocit, že Evropská unie je zbytečná, a někteří ji dokonce rovnou označují za neomarxistický projekt – jako kdyby se myšlenka na evropskou integraci zrodila za studentských bouří na západoevropských univerzitách v roce 1968. Tak tomu ale není. Pravdou zůstává, že u zrodu Evropské unie stáli křesťané. Prvopočátky moderních snah o sjednocení evropských národů dokonce sahají do západočeských Poběžovic, kde s myšlenkou na politické sjednocení starého kontinentu přišel po děsivých zkušenostech 1. světové války zde žijící aristokrat Richard Coudenhove-Kalergi. K jím založené Panevropské unii se hlásil i německý kancléř Konrad Adenauer, který po 2. světové válce patřil spolu s francouzským ministrem Robertem Schumanem a italským premiérem Alcidem De Gasperim k nejvýraznějším zastáncům evropského sjednocení.

Všichni tito muži byli křesťané. Věřili, že podmínkou budoucího míru v Evropě je odpuštění mezi zde žijícími národy. Neočekávali, že proces integrace bude bez chyb, byli však přesvědčeni, že bez principů a hodnot vyrostlých z křesťanství se neobejde.

Evropští biskupové k volbám

Právě na to dnes upozorňují biskupové sdružení v Komisi biskupských konferencí Evropské unie (COMECE), když ve svém prohlášení k volbám do Evropského parlamentu píší: „Evropská unie není dokonalá a nejspíš potřebuje zaslechnout nový příběh naděje, vtahující její občany do projektů, v nichž se budou moci lépe angažovat a které také lépe poslouží společnému dobru,“ míní biskupové. A dodávají: „Aby mohla Evropská unie čelit výzvám, před které je postavena, musí znovu objevit svou společnou identitu a posílit solidaritu, aby tak obnovila sociální pouta existující v rámci členských zemí a národů i mezi nimi. Potřebujeme EU, která chrání rodiny, nejpotřebnější lidi a jednotlivé kultury. Opěrným sloupem Unie musí být respekt k principu subsidiarity, díky kterému zde všichni mohou mít pocit, že je to jejich domov a že oni jsou tvůrci nebo činiteli celého projektu.“

Za největší výzvy, které dnes před EU stojí, považují biskupové vedle migrace, starostí o životní prostředí či digitalizace i demografický vývoj v Evropě. „Do středu pozornosti se opět musí dostat otázky spojené s demografií, mezi něž patří mimo jiné porodnost a stárnutí. Příčinou prudkého poklesu počtu obyvatel je v mnoha zemích především ztráta naděje a životních perspektiv. Mladým Evropanům je třeba dodat jistotu, že jejich situace umožňuje založit rodinu, a také naději k životu ve svých domovských zemích v podobě společných a vzájemně prospěšných projektů.“

Od politiků, kteří v novém Evropském parlamentu zasednou, pak biskupové očekávají především „bezúhonnost, způsobilost, schopnost vést a oddanost společnému dobru“. Evropany přitom rozhodně vyzývají, aby se voleb zúčastnili. „Vybízíme všechny své spoluobčany, lidi mladé i staré, aby šli k evropským volbám. To je totiž ten nejlepší způsob, jak z Evropy učinit to, co pro ni považují za správné a spravedlivé. Dát svůj hlas není jen právo a povinnost, ale také příležitost vtisknout evropské stavbě konkrétní obrysy,“ prohlašují evropští biskupové.

(Jiří Prinz)

Více v aktuálním vydání Katolického týdeníku, který je k mání elektronicky na www.katyd.cz/predplatne v řadě kostelů a ve vybraných novinových stáncích a knihkupectvích.

Biskupové k eurovolbám

Příští týden, v pátek 24. a sobotu 25. května, volíme 21 zástupců do Evropského parlamentu. Podpořme svým hlasem křesťanskou tvář Evropy,“ vyzývají čeští a moravští biskupové k účasti.

Šel bych do toho znova

Z římského exilu si přinesl lásku k italské kuchyni, zatímco nefalšovanou radost mu dokáže udělat chápavý, pro věc zaujatý a tvůrčí student. Teolog, katolický kněz a univerzitní pedagog
Mons. Karel Skalický slaví 85. narozeniny.

Příště: CÍRKEV NA OKRAJI

Jaká je budoucnost církve v oblastech České republiky, kde žijí křesťané ve významné menšině? Zůstanou solí i kvasem, ale jejich společenství zde bude žít nejspíš jinak, než jsme byli dosud zvyklí.

(Zdroj: Jiří Macháně, KT) 

Soubory ke stažení

Autor článku: Radka Blajdová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou