fbpx

Jak vybrat zahradní nábytek? Zásadní je materiál0

Při dnešní nabídce zahradního vybavení si můžete ze zahrady či terasy vytvořit luxusní obývák, relaxační zónu či venkovní jídelnu. Jak se ale v nabídce vyznat a najít takový nábytek, který odolá vlivům počasí, bude praktický a poslouží vám dlouhá léta? Poradíme.

Zahradní nábytek samozřejmě vybírejte podle rozměrů vybavovaných prostorů a svého finančního rozpočtu. Nad čím je potřeba se více zamyslet, jsou vlastnosti jednotlivých materiálů, protože na vybavení zahrady či terasy nepřetržitě působí nepříznivé počasí, UV záření a další zátěžové podmínky. Ze kterých materiálů můžete vybírat?

Dřevo

Ušlechtilé dřevo je opravdovou klasikou, která nikdy nevyjde z módy. Je velmi odolné a nabízí pohodlné posezení. Základem masivního nábytku, který má na zahradě vydržet mnoho let, je dobré tvrdé dřevo a řemeslnická preciznost. Díky tomu vám bude dřevěný zahradní nábytek sloužit i po generace. Samozřejmě za předpokladu péče spočívající v pravidelných nátěrech. Dnes je stále žádanější exotické dřevo, zejména teakový zahradní nábytek, akácie, durian, meranti nebo eukalyptus. Je totiž tvrdší než domácí smrk či borovice a také odolnější vůči nepříznivému počasí. Zahradní nábytek z exotického dřeva se jednou do roka musí ošetřit teakovým olejem, aby si uchoval své výjimečné vlastnosti.

Kov

Kovový zahradní nábytek je univerzální a má řadu předností, ale jedna z nich ční nad ostatními – mimořádná odolnost. Pokud má správnou povrchovou úpravu, bude vám sloužit velmi dlouho. Stačí jednou za čas utáhnout šroubky, případně promazat. Nejčastěji se vyrábí z hliníku, který je navíc velmi lehký a snadno se s ním proto manipuluje. Praktický kovový nábytek můžete mít na zahradě nebo terase celoročně. Máte-li menší prostory, vyberte si skládací nábytek nebo alespoň stohovatelné židle.

Křeslo se slunečníkem Timpana Swing se hodí na zahradu i terasu a přímo vybízí k odpočinku s oblíbenou knížkou. Cena na Bonami.cz: 3 999 Kč

Set zahradního kovového nábytku Timpana Milo má stohovatelné židle, takže přes zimu v garáži zabere minimum místa. Cena na Bonami.cz: 2 999 Kč

Umělý ratan

Současný plastový zahradní nábytek je už zcela jiný než unifikované nevzhledné kousky z minulého století. Největší popularitě se dnes těší umělý ratan, zvaný také polyratan či petan. Vypadá jako přírodní ratan, ale vykazuje mnohem větší pevnost. Skvěle odolává vodě, UV záření i mrazu a přitom neztrácí nic ze své krásy: nepopraská, nevybledne, zkrátka bude pořád jako nový. Polyratanový nábytek se na rozdíl od přírodních materiálů nemusí nijak speciálně ošetřovat. Na jeho údržbu vám stačí hadřík a vlažná voda s běžným čistícím prostředkem. V porovnání s jinými materiály je výhodou umělého ratanu také nízká hmotnost, takže pokud svůj nábytek často přemisťujete, je bezkonkurenční volbou.

Přesto, že je umělý ratan levnější než jeho přírodní verze, polyratanový zahradní nábytek představuje vynikající investici.

Set zahradního nábytku z umělého ratanu Timpana Vogue je univerzálním řešením pro zahrady a větší terasy. U stolu se nají celá rodina a voděodolné podsedáky jsou tak pohodlné, že na nich můžete sedět hodiny a užívat si krásného počasí s přáteli. Cena na Bonami.cz: 6 999 Kč

Zahradní lehátko z umělého ratanu Timpana Sun se dá snadno nastavit do několika poloh, takže si na něm pohodlně přečtete knížku i opálíte záda. Cena na Bonami.cz: 3 799 Kč

Zahradní nábytek Timpana vám Bonami.cz doručí zdarma a v případě potřeby vynese do vyšších pater. Pokud s nábytkem nebudete spokojeni, můžete ho do 90 dnů od zakoupení zdarma vrátit.

Autor: Komerční sdělení