KUCHAR: Pan Správňák nebo seňor Krkoun?

KUCHAR: Pan Správňák nebo seňor Krkoun?

MATT KUCHAR stál v Sea Island Golf Clubu v Georgii za prosklenými dveřmi, které vedou z klubovny k putting greenu.


Bylo týden před Vánoci a Kucharův jedenáctiletý syn Cameron hrál na puttovacím hřišti kolem greenu. Kuchar se zeširoka usmíval.

„Jsem hrozně rád, že obě moje děti golf baví,“ vyznal se. „Nikdy jsem je ke hře nebo tréninku nenutil. Když si samy řeknou, že chtějí jít na hřiště nebo na driving, vezmu je. Ale je to jen z jejich iniciativy a samy si taky určí, kdy chtějí jít domů.“

V klubovně byla i Kucharova žena Sybi, která se teď podívala na hodinky. Cameron měl domluvenou prohlídku u zubaře a Mattův trenér Chris O’Connell byl na cestě z letiště, aby s Mattem ještě stihli před svátky zapracovat na hře. Kucharův mladší syn, devítiletý Carson, hrál v té chvíli tenis s matčinými rodiči.

Život ve světě Matta Kuchara plynul rychle, ale byl očividně šťastný.

„Mám ohromné štěstí, že jsem mohl pro svou rodinu vybudovat takový život,“ prohlásil Kuchar o něco dříve toho dopoledne. „Tohle je skvělé místo pro rodinný život a zároveň tady můžu hrát a trénovat, když nejsem na turnajích. Myslím, že nám tady nic nechybí.“

Taková byla Kucharova image: Starostlivý, rodinný typ, který vždy jedná uhlazeně a dokáže skromně přijímat vítězství i porážky.

Tuto svou image si ale notně pošramotil letos v únoru, kdy se rozvířila asi vůbec první aféra za celou jeho kariéru. Všechno začalo vlastně už v listopadu, paradoxně důležitým vítězstvím. Kuchar předtím na PGA Tour už přes čtyři roky nevyhrál žádný turnaj, a protože v červnu mu bylo už 40 let, začal vážně přemýšlet, jak dlouho vůbec ještě jeho golfová kariéra potrvá.

Kuchar často spojuje účast na turnajích s rodinnou dovolenou a udělal to i tentokrát, když na Mayakoba Classic vzal i Sybi s dětmi. Svému stálému caddiemu Johnu Woodovi dal na ten týden volno a místo něj si najal místního nosiče Davida Ortize.

Kedíci na tour dostávají určitou danou sumu za turnaj, a to i když hráč neprojde cutem. Tato částka se liší podle toho, jak dlouho daný caddie pro hráče pracuje. Pokud hráč cutem projde, nosič kromě toho obvykle dostane pět procent z výdělku, které se mění na sedm procent, pokud hráč skončí v top 10, a na deset procent, když celý turnaj vyhraje.

Kuchar se s Ortizem dohodl tak, že mu za jeho služby vyplatí 1000 dolarů, a když projde cutem, tak 2000 dolarů. Za výsledek v top 20 měl Ortiz slíbené 3000 a za top 10 potom 4000. Jenže stalo se to, že Kuchar vyhrál – a vydělal si skoro 1,3 milionu dolarů. Kdyby mu caddeiho dělal John Wood, dostal by 130 000. Kuchar se rozhodl dát Ortizovi bonus 1000 dolarů a celkem mu tak zaplatil 5000.

Pak se rozšířila fáma, že Ortiz dostal jen 3000 dolarů. Kuchar to popřel a prohlásil, že Ortizovi zaplatil víc, ale že to bylo méně než deset procent.

Ortiz se spojil s jistým podnikatelem, kterému v resortu Mayakoba nosil hole, a zveřejnili dopis, který Ortiz poslal Kucharovu agentovi Marku Steinbergovi. V tomto dopise Ortiz žádal dalších 45 000 dolarů. V prvním e-mailu stálo, že Steinberg nabídl Kucharovým jménem vyplacení dalších 15 000. Kuchar nesouhlasí: „Ve skutečnosti jsem nabídl dvacet tisíc. Ale on to odmítl. V tu chvíli jsem se zabejčil.“

NAPSAL JOHN FEINSTEIN

 

CELÝ ČLÁNEK naleznete v květnovém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 2. května 2019.