Balení má svůj význam, říká ředitel OBALOVÉ ASOCIACE SYBA Vlado Volek!

Balení má svůj význam, říká ředitel OBALOVÉ ASOCIACE SYBA Vlado Volek!

15.05.2019 Jana Čiháková

Obalová asociace CZECH AND SLOVAK PACKAGING ASSOCIATION SYBA z.s. (dále jen SYBA) sdružuje a prosazuje zájmy subjektů činných v sektoru balení, obalů, obalových prostředků, balicích materiálů, balicích strojů a také zájmy výrobců baleného zboží týkající se balení. Asociace byla založena na počátku devadesátých let minulého století a v jejím názvu je ukotvena zkratka vzniklá ze slov SYstémy BAlení. Asociace je otevřena pro všechny zájemce, zejména z řad výrobců a dodavatelů obalové techniky i baleného zboží a také samozřejmě pro poskytovatele balicích služeb či vzdělání o oblasti obalů a balicích procesů.

Proč vlastně balíme?

Žádný brand manažer, žádný obalový technik a osvícený marketingový manažer by neměl pustit ze zřetele důvody, které nás, potažmo je, vedou k balení svého zboží. Sypké, tekuté zboží je potřeba pojmout do vhodných nádob, které je zároveň chrání. Tuhé produkty je možné ovinout vhodným materiálem, který je opět chrání. Těmto nádobám či materiálům jsme si zvykli říkat obaly. Zavedením samoobslužného prodeje v hromadném měřítku obaly převzaly funkci úst prodavače: informují o kupovaném zboží. Současně zboží, značku (brand) či výrobce nebo prodejce propagují.

Chráníme zboží před zničením, abychom mohli dobře žít. Stejný důvod je položen v akcentu na ochranu prostředí, ve kterém žijeme. Žádný z nich by neměl mít absolutní přednost, mají být v nějaké vyvážené relaci, důležité jsou oba.

Je možnost výběru samozřejmá?

Motorem obalového průmyslu je potravinářství. Do sektoru výroby potravin směřuje 70 až 80 % obalové techniky. Balení, konzervace za účelem uchování potravin byla často v historii klíčovým aspektem rozvoje obalových materiálů i postupů. V současné době našeho blahobytu dostatek, či přebytek potravin vnímáme jako samozřejmost. Zvykli jsme si nakupovat dříve sezonní potraviny, zejména ovoce a zeleninu i mimo sezónu. Samozřejmě kupujeme okurky ve fólii. V zimě, na jaře. Ekodaní je právě oněch několik dobře viditelných gramů polyetylénové (PE) fólie. Je nesmyslné a svědčí to o naší dětinskosti, když současně okurky v „igelitu“ kupujeme a na tento „igelit“ zlořečíme. Aby milé okurky přežily transport v dobré kondici a byly prodejné, jsou navlečeny do PE střev. V naší ledničce se jejich život již touto PE parádou neprodlouží, spotřebujte je tedy co nejdříve. 

Má být bezobalový prodej trendem?

Mírně řečeno, kjde tak trošku o podfuk. Do prodejny se zboží v přepravních obalech dopravuje. V prodejnách se zboží dává do přinesených obalů. Nebo do obalů prodávaných touto „bezobalovou“ prodejnou. Cudně se části přepravních obalů bezobalovými spiklenci říká „nádoby“. Mlhavě si pamatuji, že v raném dětském věku jsem chodil s konvičkou pro mléko. Taky se veškeré donesené mléko doma převařovalo. Je to trend? V rozvojových zemích je to často skutečnost. U nás hra na záchranu Matky Země. 

Je řešením volná soutěž?

Neustále dochází ke zlepšování vlastností obalů a obalových materiálů, stěny ocelových plechovek jsou pouhých 0,18 mm tlusté či spíše tenké. Podobně byly představeny 0,5 litrové PET lahve s hmotností pod 10 g – to už je na hraně, spíše malinko za hranou tuhosti potřebné pro manipulaci. Nelze donekonečna snižovat tloušťku stěn obalů, papírů, fólií. Podobně nelze šmahem používat ve všech obalových aplikacích nelaminované plastové (jednodruhové) fólie.  Některé polymery se vyznačují dobrou svařitelností, jiné nízkou propustností vůči kyslíku (i dalším plynům) či vodní páře. Obalový průmysl se může ve značné míře požadavkům postaveným na „ekologii nade vše“ přizpůsobit a dodávat dražší, méně kvalitní obaly z recyklátů, budou-li jejich klienti na takto nastavených požadavcích trvat. S tímto problémem se již nyní potýkají obaly z vlnité lepenky, kde je používání vysokého procenta recyklátu běžné.

Nicméně trend ke snižování hmotnosti diktují náklady na logistiku, vedlejším pozitivním efektem je i snížení ekologické zátěže.


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.