Utekli z pekla na Zemi a předali světu děsivou zprávu. Vzniká film o "nejslavnějším" útěku z Osvětimi

Utekli z pekla na Zemi a předali světu děsivou zprávu. Vzniká film o "nejslavnějším" útěku z Osvětimi
Zpráva - z natáčení | BontonFilm
Režisér Peter Bebjak (Trhlina, Čára) právě dotočil slovensko-německo-český koprodukční film Zpráva, který se natáčel také v České republice. Dobrodružný filmový příběh útěku mladých židovských vězňů Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby z přísně střeženého koncentračního tábora Osvětim zachycuje skutečné události. Dvěma mladíky následně sepsaná detailní zpráva o fungování „továrny na smrt“ se v červnu 1944 dostala i do rukou W. Churchilla a F.D. Roosevelta, po válce byla využita v tzv. norimberském procesu a dnes ji zná celý svět. Podle odborníků šlo o jeden z nejvýraznějších zápisů československých občanů do světové historie. Od „nejslavnějšího“ útěku z Osvětimi vedoucího k záchraně desetitisíců dalších lidí uplynulo letos v dubnu 75 let.
Florian Panzner
Zpráva | BontonFilm
Ve filmu natočeném podle autobiografického Wetzlerova románu Co Dante neviděl hrají herci ze Slovenska, Polska, Německa i Česka. Po boku hlavních hereckých představitelů Noela Czuczora a Petera Ondrejička ze Slovenska se v roli spoluvězně představí český herec Jan Nedbal, v menší roli se objeví Ondřej Malý. Koproducentem za Českou republiku je Ondřej Zima ze společnosti Evolution Films.
„Přestože bylo filmů na téma holocaustu natočeno již mnoho, nebude jich nikdy dost. Při jejich tvorbě je dnes potřeba cílit především na mladého diváka, čemuž je nutné přizpůsobit filmové vyprávění i vizuální prostředky,“říká jeden z producentů filmu Zpráva Ondřej Zima.
Jan Nedbal
Jan Nedbal ve filmu Petera Bebjaka Zpráva pojednávajícím o mužích, kteří uprchli z koncentračního tábora a podali zprávu o mimořádných zvěrstvech. | BontonFilm
Jen hrstka vězňů dokázala utéct z Osvětimi. Hlavní postavou snímku Zpráva je šestadvacetiletý Freddy Wetzler, písař Bloku 9, kterého začínáme sledovat právě v den uskutečnění plánovaného útěku. Jeho optikou poznáváme prostor samotného vyhlazovacího tábora i další postavy, které jemu a jeho dvacetiletému příteli Walterovi Rosenbergovi pomůžou. Unikátní je už samotná metoda útěku, která spočívá v osmdesátihodinovém schovávání se v díře vyhloubené uprostřed navezených dřevěných klád, které měly posloužit na stavbu nových baráků tábora. Přesně 72 hodin totiž v případě útěku vězňů trvá poplach, při kterém jsou stráže převeleny k hranicím tábora. Většina dosavadních pokusů o útěk byla tímto způsobem zmařena hned zpočátku.
Film Zpráva se natáčel na Soovensku a v Čechách. Producenty je za Slovenskou republiku společnost DNA Production a RTVS, v Německu Ostlicht Filmproduktion a v České republice Evolution Films a Česká televize. Film uvede do českých kin na podzim roku 2020 společnost Bontonfilm.
Kamil Nozynski, Jacek Beler
Zpráva | BontonFilm
Vrbova a Wetzlerova zpráva
Se spoluuprchlíkem Alfrédem Wetzlerem nadiktoval Rudolf Vrba v dubnu 1944 zděšeným židovským představitelům v Žilině na Slovensku 32 stran výpovědi, která se stala známá jako Vrbova a Wetzlerova zpráva. Ta je považovaná za jeden z nejdůležitějších dokumentů 20. století, neboť poprvé poskytla spojencům podrobné informace o koncentračním táboře a byla označena za věrohodnou. Ačkoliv uvolnění zprávy pro veřejnost bylo kontroverzně pozdrženo a zpráva byla zveřejněna až po zahájení masových deportací maďarských Židů do Osvětimi (15. května 1944, celkem 437 000 osob), bývá jí připisována záchrana mnoha lidských životů. Informace ze zprávy byly publikovány prostřednictvím British Broadcasting Corporation 15. června 1944 a 20. června v New York Times. Papež Pius XII., americký prezident Franklin D. Roosevelt a švédský král Gustav V. následně žádali maďarského admirála Miklóse Horthyho o zastavení deportací. K tomu došlo 9. července 1944 a odhaduje se, že tak bylo zachráněno asi 200 000 Židů. (Wikipedia)
2. světová válka ve filmu