Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Ztráta fotodivize Olympusu roste, firma je ale optimistická

15.5.2019, Milan Šurkala, aktualita
Také společnost Olympus zveřejnila své finanční výsledky za předchozí fiskální rok. Firma je zisková, to ale neplatí o fotografické divizi. Ta totiž svou ztrátu velmi výrazně zvýšila, nicméně společnost to vidí pozitivně.
Pokud se v poslední době bavíme o finančních výsledcích společnosti Olympus, zpravidla to není veselé čtení, zejména pokud jde o její fotografickou divizi. Sama společnost je zisková a to se nemění ani za fiskální rok 2019 (duben 2018 až březen 2019), nicméně zisk se snižuje a fotografická divize výrazně navyšuje své ztráty. Pojďme se na to podívat podrobněji. Příjmy společnosti se zvýšily o 1 % ze 786,5 mld. japonských jenů na 793,9 mld. jenů, nicméně znatelně klesl provozní zisk, a to ze solidních 81,0 mld. na pouhých 28,3 mld. jenů (z 10,3 % příjmů na 3,6 %). Každopádně společnost je zisková, a to je dobře. Celých 80 % firmy dělá zdravotnický průmysl (634,3 mld. jenů).
 
Olympus logo
 
Co však ziskové není ani trochu, je fotografická divize. Její příjmy klesly z 60,3 na pouhých 48,7 mld. jenů, což je pokles o 19 %. Kupodivu největší sešup dolů zaznamenaly CSC fotoaparáty ze 46,8 na 36,0 mld. jenů, což je 23% pokles. Kompakt už u společnosti nevynáší skoro nic, ostatně jejich nabídka je téměř nulová. V tomto případě šlo o menší 18% pokles z 8,6 na 7,1 mld. jenů. Kolonka "ostatní" vykázala 14% nárůst ze 4,9 na 5,6 mld. jenů. Důležitý je výsledek a v případě provozního zisku se loňská ztráta zvýšila z 1,2 na nynějších 18,3 mld. jenů. To je opravdu hrozivé číslo vzhledem k příjmům divize.
 
Takto špatné výsledky byly způsobeny několika faktory. Pokud pomineme tradičně intenzivnější snahu u konkurence a zmenšující se trh s fotoaparáty, tak je to také reorganizace společnosti (např. zavření továrny v Číně a s tím související náklady i váznoucí dodávky některých produktů). To by však už mělo být brzy dořešeno, a i proto je Olympus optimistický a předpokládá, že pro fiskální rok 2020 by se příjmy mohly zvýšit ze 48,7 na zhruba 50 mld. jenů, ztráta by se pak alespoň mohla snížit z letošních 18,3 na 7,0 mld. jenů. Tak uvidíme.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.