InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Galerie a budoucí smuteční síň mají ve Volyni existovat spolu

Volyně , Autor: Ilustrační foto

Volyně     Autor: Ilustrační foto

VOLYNĚ – „Hrubý odhad je deset milionů!," zaznělo z úst starosty Martina Červeného na posledním zasedání volyňského zastupitelstva, když se diskutovalo o rekonstrukci objektu, v němž sídlí dnes již uznávaná hřbitovní Galerie Na shledanou. Jde o hrubý odhad financí vynaložených na budoucí rekonstrukci na smuteční síň.


Z této od dob socialismu doposud nezkolaudované stavby se během let podařilo udělat galerii umění, jejíž věhlas zasahuje vysoko do uměleckých kruhů. Prostor a netradiční umístění objektu umožňovalo umělcům uplatnit opravdu velmi odvážné metody. Díky tomu se hřbitovní galerie stala českou raritou. Ne všichni jsou ale takovým experimentům nakloněni, a tak některá umělecká díla budila i pohoršení z řad především starších návštěvníků hřbitova.

Léta se nevědělo, jak s tímto socialistickým dílem naložit, a tak místní radnice poskytla galeristům prostor k uměleckému vyjádření. Proběhlo tu mnoho vernisáží, vystřídali se zde při svých instalacích architekti, výtvarníci a performeři zvučných jmen a Galerie Na shledanou tak získala skvělé renomé po celé republice.

Vize o moderním pohřebnictví

Teď nastal čas rozhodnout o dalším osudu této budovy. Podle indicií, které vzešly z komunikace na veřejném zasedání zastupitelstva, jde především o to, zda budovu rekonstruovat a investovat do ní deset milionů korun za pomoci dotačního titulu, nebo ji nechat v podstatě svému osudu a časem zbourat.

Na zastupitelstvo se dostavil kurátor výstav Galerie Na shledanou Jan Freiberg, který se snažil trochu nešťastně vysvětlit svou vizi, jak naložit se stavebně nedokončenou budovou. V přítomných tak vzbudil nejprve dojem, že kope za zachování galerie, což se ukázalo jako mylné pochopení jeho záměru. Sám kurátor vysvětlil, že mu o zachování galerie nejde a socialistická stavba by se mohla využít spíš k jiným účelům s poukázáním na plánovanou výstavbu nedaleko od hřbitova. Jak se všichni během let stačili na výstavách přesvědčit, Freiberg je vizionář, který svým myšlením směřuje už o několik kroků dopředu. Dochází však k mnoha nepochopením a jeho nápady mohou jiným připadat až utopistické, což někteří zastupitelé dávali najevo.

Freiberg se spojil s bývalým dlouholetým ředitelem pražské správy hřbitovů, který v dopise citovaném na zastupitelstvu nabádá k přemýšlení především o tom, že pohřebnictví je také obor, který jde stále dopředu, a nejsou zde vyloučené alternativní pohřby a novodobé rituály. V tomto duchu si také Jan Freiberg přeje pokračovat v návaznosti na skvěle a vizionářsky vedenou galerii. Návrhy jako pohřeb venku, podobně jako se nyní dělají svatební hostiny, však u zastupitelů nakonec neprošel. Kurátor výstav považuje dobudování socialistické stavby spíš za symbol pokračování této idey i do dnešní doby a hlubší smysl vidí ve spiritualitě při pohřebních rituálech a vynaložení peněz do toho, aby Volyně byla v pohřebnictví o krok dál než jiná města a podobně jako galerie tím získala větší věhlas. „Myslím, že se o tom měla nejdřív vést veřejná diskuse, než jste se rozhodli schvalovat na zastupitelstvu kroky k přípravám na rekonstrukci," řekl Jan Freiberg.

Galerie bude spojena se smuteční síní

„Tlačil nás čas," vysvětlil starosta, který sám rozhodl o tom, že proběhlo zadání na vypracování projektové dokumentace na rekonstrukci nezkolaudované budovy. Čelil tak otázce, kdo to bude platit, pokud k rekonstrukci nedojde, když bylo řečeno, že vhodný dotační titul zatím není vybrán a je tedy možné, že k rekonstrukci ještě dlouho dojít ani nemusí. Na to starosta nemohl říct nic jiného, než že rozjetý projekt zaplatí město, ale projektů v šuplíku čekajících na vhodnou dotaci je víc. V současné době jde o padesát tisíc korun investovaných do projektové dokumentace. Na zastupitelstvu se schvalovala částka 300 tisíc korun na dokončení projektové dokumentace potřebnou k žádosti o dotaci.

V březnu město vybralo ve výběrovém řízení nejlevnější firmu, která zpracuje projekt. V něm je zahrnuta i samotná galerie, která by mohla pokračovat ve své činnosti, avšak omezeně s ohledem na to, že síň bude využívána ke smutečním obřadům. Jak jsme již informovali v předchozím vydání, vzniknou zde prostory pro technické zázemí a chladicí boxy. V budově vzniknou také toalety, které budou moci využívat návštěvníci hřbitova, smuteční síně i galerie.

Zastupitelstvo tedy uvolnilo částku 300 tisíc korun na projektovou dokumentaci rekonstrukce budoucí smuteční síně na volyňském hřbitově.

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Jan Freiberg - pokračování 2 

    Reagovat

     

    Dobrá architektura vzniká na základě dobrého a promyšleného zadání a to se v tomto případě nestalo. Stále zůstává otázka, kterou by měla veřejnost volyňským zastupitelům položit, proč najednou potřebují udělat dokončit smuteční síň, kdo ji iniciuje a za jakého dotačního titulu bude financována, když na ní pan starosta tolik spěchá.
    Zde si můžete prohlédnout 19 otevřených dopisů na podporu dialogu o budoucnosti smuteční síně, od významných osobností.
    http://galerienashledanou.blogspot.com/2019/05/otevrene-dopisy-na-podporu-galerie-na.html
    Zdraví Jan Freiberg, kurátor Galerie Na shledanou

    Vloženo 17.5.2019 09:54:20

  • Jan Freiberg - pokračování 

    Reagovat

     

    Ušetřilo by to Volyni peníze a zlepšilo lidem vztah k umírání a poslednímu rozloučení. Nebo, pokud by za každou cenu chtěli získat dotaci, tak dům udělat multifunkční. Dolní část odvrácenou od hřbitova upravit pro potřeby nových rezidentů, kterých bude v nedalekém okolí bydlet okolo stovky. Další má varianta byla edukativní a vizionářská. Postavit opravdu dobrou smuteční síň, která by ale vzešla z minimálně architektonické ideové soutěže a přinesla do celého diskurzu funerální architektury nový impuls reagující na společenské změny 21. století. Tím by město Volyně mohlo navázat na devět let práce Galerie Na shledanou.

    Moje návrhy reagují na konkrétní potřeby místa a doby, zatímco zastupitelé se rozhodli dokončit vizi komunistické obřadnosti, která nemá s dnešní realitou ani s potřebami města Volyně nic společného. Ani nemusím připomínat, že se obyvatel na to, zda chtějí smuteční síň vůbec nezeptali, přitom by jednoduchý dotazník stál pár tisíc. Obecně zastupitelům města Volyně vyčítám nedostatečnou přípravu celé akce a nulovou komunikaci.

    Vloženo 17.5.2019 09:52:08

  • Jan Freiberg 

    Reagovat

     

    Ahoj Pavlo,
    díky že ses ujala psaní o plánované rekonstrukci smuteční síně ve Volyni. Musím ale opravit jeden zásadní omyl, která ze mě v tvém textu dělá utopistu a z volyňských praktické realisty.
    Jak píše bývalý ředitel pražských hřbitovů v otevřeném dopise volyňským zastupitelům, dělat velkokapacitní smuteční síň ve městě s max dvaceti pohřby za rok je ekonomický nesmysl. Město možná dostane dotaci 10 milionů, k ní ale přidá z vlastního rozpočtu cca 15 procent, to je 1,5 milionu, teď dalo 300 000 na projekt a další malé statisíce ročně vydá na provoz.Zatíží městský rozpočet během ccca pěti let několika miliony. Návrhy na jiné využití nejsou nutně jen vizionářské, ale především také praktické. Pracují s realitou, tj. s faktem, že o klasické pohřby mizí zájem, lidé si je často organizují sami a nepotřebují už socialistickou obřadnost. Nežijeme v roce 1988, ale skoro ve dvacátých letech 21. století. Situace se dala řešit praktičtěji. Dům opravit za pár set tisíc a zbylé malé statisíce věnovat na osvětu lepšího vztahu ke smrti. Poslední rozloučení nedělá nutně dům, ale silný rituál.

    Vloženo 17.5.2019 09:50:38

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace