Dnes se může chlubit devíti světovými památkami UNESCO, včetně nejstarší volně stojící stavby na světě - megalitických chrámů z mladší doby kamenné.

Maltu nedávno zasáhla pohroma, když jeho slavná památka Azure Window byla zničena díky bouřlivému počasí - existuje ale mnoho dalších důvodů, proč navštívit tento krásný středomořský ostrov.

© Malta Tourism Authority

Zde je několik důvodů, proč navštívit Maltu již dnes.

Počasí

Díky své poloze mezi severoafrickým pobřežím a Sicílií má Malta typické středomořské klima s teplými a slunnými léty s vyššími srážkami v zimě. Teploty jsou obvykle kolem 32 ° C na vrcholu léta, což je nejlepší čas kdy navštívit Maltu. Teploty jen zřídka klesají pod 27 ° C a až do konce září nebudete vidět žádné výkyvy ani nižší teploty.

Chladnější počasí přichází na konci podzimu a v zimě. Teploty jsou na podzim kolem 21 ° C a v prosinci na 17 ° C

© Malta Tourism Authority

Mluví anglicky

Malta má dva oficiální jazyky - maltštinu, jedinečnou směsici italštiny a arabštiny a angličtiny. To pochází z doby když Malta byla pod anglickou vládou, která trvala do roku 1964 kdy země získala nezávislost. Učení angličtiny je ve školách povinné, sice ne všichni hovoří plynule, ale drtivá většina lidí se domluví. Tudíž nemusíte být nervózní, stačí si s sebou zabalit mini slovníček anglických frází a v klidu si užít vaši dovolenou.

Fascinující historie

Maltézští rytíři, jakýsi klub bohatých mužů, kteří byli zavázáni k a) založení nemocnic a b) zabíjení Turků, vybudovali velkou část architektury země. Skutečným trhákem je katedrála svatého Johna ve Vallettě. Možná se vám to z vnějšku nebude zdát, ale projděte dveřmi a uvidíte snad nejkrásnější katedrálu, možná i na světě.

© Malta Tourism Authority

Stěny jsou zdobeny 24-karátovým zlatými pláty a impozantními sochami, které si rytíři postavili sami. V postranní místnosti jsou dva dechberoucí obrazy italského mistra Caravaggia, který žil na Maltě dva roky.

Slunečné pláže

Turisté na celém světě znají Maltu pro své ideální subtropické středomořské podnebí a dechberoucí pláže. Ten protíná řetězec ostrovů přes množství idylických zátok a zátok s krásně členitým a přírodním prostředím. Seznam je obrovský a pestrý, ale rozhodně si nenechte ujít těchto 5 pláží: Golden Bay, Dwejra Bay, Mgiebah Bay, Ramla Bay a Paradise Bay.

© Malta Tourism Authority

Nalákali jsme vás? Tak neváhejte a zaleťte si na Maltu již dnes!

Každou středu a sobotu přímým letem z Prahy s AirMalta a od 15. června i s ČSA.