Jaroslav Klíma byl oceněn za zásluhy o rozvoj mikroskopických věd

Jaroslav Klíma byl oceněn za zásluhy o rozvoj mikroskopických věd

Jaroslav Klíma byl oceněn za zásluhy o rozvoj mikroskopických věd

Letošním laureátem Ceny Československé mikroskopické společnosti se stal předseda představenstva TESCANu Jaroslav Klíma. Ocenění za celoživotní přínos oboru převzal 14. května na výroční konferenci Mikroskopie 2019.

Život věnovaný mikroskopům

Jaroslav Klíma, který letos oslavil sedmdesátiny, se věnuje elektronovým mikroskopům celý profesní život. V roce 1973 nastoupil po absolvování Fakulty elektrotechnické VUT do brněnské Tesly na pozici servisního inženýra, záhy přešel do oddělení vývoje, které posléze začal vést. Po rozpadu Tesly založil se čtyřmi dalšími kolegy firmu TESCAN, v níž dodnes působí na pozici předsedy představenstva.

Splněný „americký sen”

Jaroslav Klíma získal Cenu ČSMS za významné zásluhy v oblasti vývoje elektronových mikroskopů a novodobých mikroskopických technik.

„Je skoro neuvěřitelné, jak pan Klíma dokázal z tak malé firmy, která zpočátku disponovala pouze malými a spoře vybavenými prostory, využívanými k modernizaci elektronových mikroskopů, vybudovat jednu z pěti nejvýznamnějších světových společností vyrábějících elektronové mikroskopy,“ řekl Dušan Chorvát, předseda Československé mikroskopické společnosti. Ta o udělení ceny rozhodla v tajném hlasování členů výboru.

TESCAN prorazil zejména díky vývoji rastrovacích elektronových mikroskopů (SEM) v kombinaci s iontovým svazkem. Zpočátku produkty konkurovaly zejména nižším řadám mikroskopů, ale v posledních letech je firma konkurenceschopná i v těch nejnáročnějších high-tech technologiích. „Pana Klímu považujeme za jednoho z mála lidí v ČR, kteří se zasloužili o proslavení Brna v oboru elektronové mikroskopie,“ dodal Dušan Chorvát.

Role Brna v oboru podle Klímy dál poroste

„Ocenění si velmi vážím, je to především uznání práce celého týmu výzkumu a vývoje. Obzvláště mě těší, že ocenění přichází od ČSMS, společnosti sdružující nejpřednější vědce v České i Slovenské republice v našem krásném, ale nesmírně náročném a interdisciplinárním oboru. Výrobě elektronových mikroskopů se v Brně daří a já jsem hrdý, že jsem mohl být celý život u toho,“ uvedl Jaroslav Klíma. „Věřím, že role elektronové mikroskopie dále poroste napříč mnoha obory lidského poznání a TESCAN bude svoji pozici globálního výrobce dále posilovat.“

Elektronové mikroskopy z Brna znají po celém světě

Elektronová mikroskopie je v rámci České republiky soustředěna zejména do brněnského regionu díky výrobním firmám a také vědeckým a univerzitním institucím, jako jsou např. Ústav přístrojové techniky AVČR a CEITEC. V současné době téměř třetina světové produkce elektronových mikroskopů pochází z Brna, v případě rastrovacích elektronových mikroskopů (SEM) je to ještě o něco více. Velkou částí kategorie SEM tvoří systémy kombinující fokusovaný svazek iontů, které se používají pro velmi jemné „opracování“ studovaných vzorků (tzv. FIB-SEM). Brno přitom není pouhou montovnou, ale hraje globálně významnou roli i při výzkumu a vývoji těchto přístrojů. Elektronové mikroskopy pocházející z ČR nalézají uplatnění téměř ve všech oborech materiálových a forenzních věd, farmakologii, biologii i medicíně.

Jaroslav Klíma (70)

- Po absolvování Fakulty elektrotechnické na Vysokém učení technickém v Brně nastoupil do společnosti Tesla Brno na pozici servisního inženýra.

- Po rozpadu brněnské TESLY založil se čtyřmi kolegy firmu TESCAN, která se prakticky z ničeho vypracovala na pozici pátého nejvýznamnějšího výrobce elektronových mikroskopů na světě. Jaroslav Klíma zde v současnosti působí na pozici předsedy představenstva.

- Dále působí jako člen vědecké rady rektora VUT Brno a Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje.

- V roce 2011 získal titul EY Technologický podnikatel roku a v současnosti působí jako porotce v této kategorii.

Kontakt:

Helena Cábová

e-mail: helena.cabova@tescan.com

Klíčová slova ČR-věda-elektronika-firmy-Tescan-Klíma

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
IT, telekomunikace
Věda, vzdělávání a školství

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.