Čtvrtletní tržby největšího čínského internetového prodejce Alibaba Group Holding vzrostly o více než polovinu a překonaly očekávání analytiků. Firma ve středu oznámila, že tržby se ve čtvrtém finančním čtvrtletí, které skončilo 31. března, meziročně zvýšily o 51 procent na 93,50 miliardy jüanů (313 miliard korun). Analytici je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali na 91,58 miliardy jüanů.

Čistý zisk společnosti Alibaba se ve čtvrtém čtvrtletí prudce zvýšil na 25,83 miliardy jüanů (86,5 miliardy korun) ze 7,56 miliardy jüanů před rokem. Akcie podniku si po zveřejnění hospodářských výsledků připisovaly více než dvě procenta.

Firma těží nejen z růstu svých klíčových aktivit v oblasti internetového obchodu, ale také z růstu v oblasti cloudových služeb. Tržby divize cloudových služeb se ve čtvrtém finančním čtvrtletí meziročně zvýšily o 76 procent.

Alibaba je třetím největším poskytovatelem cloudových služeb na světě po amerických konkurentech Microsoft a Amazon. V Číně má v tomto odvětví vedoucí pozici s více než 40procentním podílem na trhu, napsala agentura Reuters.